5 vecí, ktoré sú počas školy dôležitejšie ako známky

V škole vás počas celého štúdia toho stretne mnoho. Známky však nie sú to najdôležitejšie, o čom roky v škole v skutočnosti sú.
V škole vás počas celého štúdia toho stretne mnoho. Známky však nie sú to najdôležitejšie, o čom roky v škole v skutočnosti sú. / Foto: Pixels

V škole vás počas celého štúdia toho stretne mnoho. Známky však nie sú to najdôležitejšie, o čom roky v škole v skutočnosti sú. Hoci sú aj výsledky počas štúdia dôležité, samé jednotky určite nie sú absolútnym predpokladom a meradlom životného úspechu. Čo dôležitejšie ako dobré známky si zo školy môžete odniesť?

 

Získate nenahraditeľné životné skúsenosti

To najdôležitejšie, čo v škole získate skutočne nie je informácia o tom, kto vynašiel koleso, aké je druhové meno rozely, ani že v pravouhlom trojuholníku sa a2 + b2 = c2. Roky strávené v laviciach vás naučia komunikovať s ľuďmi, vykrútiť sa z tém, o ktorých nemáte šajnu, ako-tak vychádzať s tými, ktorých veľmi nemusíte, a že nie je dôležité vždy urobiť každú úlohu, ale občas si treba prácu uľahčiť.

Naučíte sa, že neúspech nie je koniec sveta. Budete vedieť, ako sa postaviť a so vztýčenou hlavou to skúsiť znova, pretože v skutočnom svete na vás čakajú oveľa väčšie zlyhania ako päťky či Fx zo skúšky, na ktorú ste sa učili celú noc. Nikto sa vás nikdy nebude pýtať, na aké známky ste zmaturovali, ani na ktorý termín ste urobili dejiny filozofie, organickú chémiu, trestné právo či ktorýkoľvek iný predmet.

 

Jeden z najúspešnejších mužov dejín- Winston Churchill o úspechu povedal:

Úspech je chodiť od jedného zlyhania k druhému a napriek tomu nestratiť nadšenie.

 

Spoznáte svoje silné stránky

Každý v škole príde na to, čo ho baví, v čom je dobrý a čo mu ide menej. Keď získate predstavu o svojich silných stránkach, už nie je ťažké nájsť ani to nadšenie, aby ste sa snažili stále zlepšovať v tom, v čom vidíte aj svoje uplatnenie v budúcnosti. A potom si už stačí nájsť priestor, pokojne aj mimo školy, ktorý vám na rozvíjanie vašich daností bude vytvárať najlepšie podmienky.

A nezúfajte, ak svoje silné stránky neobjavíte hneď. Často to trvá aj celé roky. Dôležitá je tiež podpora okolia a zázraky dokážu spraviť učitelia zapálení pre svoju prácu, ktorí majú vzťah k predmetu, ktorý učia, a dokážu si vytvárať puto so svojimi študentmi.

 

Naše školstvo nie je práve nastavené, aby dokázalo oceniť každý talent. Nenechajte sa však odradiť a nezabúdajte sa vo svojich prednostiach rozvíjať.

 

Každý je génius. Ale ak budete posudzovať rybu podľa jej schopnosti loziť po stromoch, celý život strávi vo viere, že je hlúpa.
(Albert Einstein)

 

Získate zmysel pre povinnosť

Možno vždy nie je dôležité urobiť každú úlohu, ale aj tak v škole časom prídete na to, že keď sa isté veci nenaučíte, budú vám neskôr chýbať. Keď niečo včas neurobíte, čakajú vás následky. Najmä na vysokej už nemáte za sebou rodičov, ktorí by stále striehli na to, či sa učíte. Všetko, čo si zľahčíte si vás neskôr nájde. A hoci si so spolužiakmi budete často pomáhať preposielaním všeliakých výcucov učiva, ktoré sa „dedia“ z ročníka na ročník, a občas si spoločne spravíte voľno, ktoré nebude veľmi študijné, napokon ostane len na vás, ako sa s učením a povinnosťami popasujete.

 

Nájdete priateľov

Tento bod sme mohli dať pokojne aj na prvé miesto, pretože keď sa opýtate: „Čo najdôležitejšie vám dala škola?“ asi každý vám ako jednu z prvých troch vecí odpovie: „Priateľov.“ Partiu, s ktorou prežívate svoju mladosť, najkrajšie roky života. Na strednej ste presvedčení, že vaše priateľstvo vydrží naveky. Pravdou je, že sa rozídete na vysoké školy, potom do práce, budete sa viac sústrediť na partnerské vzťahy, postupne si začnete zakladať rodiny a vaše staré kamarátstva ochladnú. To však ani náhodou neznamená, že o svojich priateľov prídete. Záleží len na vás, ako sa o svoje priateľstvo dokážete ďalej postarať, do akej miery si dokážete hľadať nové spoločné záujmy a iné veci. Vo vašom živote budú neskôr dôležitejšie iné vzťahy, ale dobré priateľstvá z mladosti si môžete istým spôsobom udržiavať do konca života.

 

Odnesiete si nezabudnuteľné spomienky

Žite tak, aby ste mali načo spomínať. Mladosť je to najlepšie obdobie, kedy môžete zažiť tie najrozmanitejšie veci. Spomienky na tieto časy budú tie najkrajšie, aké si rokmi životom ponesiete.

Čítajte viac o téme: Motivácia
Zdieľať na facebooku