Ako prežiť strednú, aby ste na ňu spomínali v dobrom?

Ako prežiť strednú, aby ste na ňu spomínali v dobrom?
Ako prežiť strednú, aby ste na ňu spomínali v dobrom? / Bigstock

V tomto veku máme ako študenti v hlave poriadny zmätok. Aj ja som mala. Dnes, keď sa však ohliadnem späť, môžem vám poradiť zopár vecí, ktoré môžu vo vašom živote neskôr znamenať naozaj veľa. A čo je to najdôležitejšie? Budete vďaka tomu na roky strávené na strednej spomínať radi. Takže, čo by som vám poradila?

 

Nebojte sa byť najlepší

Bojíte sa, že vás budú mať pre dobré známky za bifľošov? A prečo by vás to malo trápiť? Preto, kam sa dostali bifľoši ako Bill Gates alebo Steve Jobs? A možno máte len dobrú pamäť, niektorý predmet vás fakt baví a našli ste sa v ňom alebo skrátka radi čítate, a to aj náučné texty. To sú všetko veci, na ktoré môžete byť hrdí.To, že sa bavíte iným spôsobom ako väčšina spolužiakov, nie je váš problém. Za to, že ste úspešní, sa nikdy nehanbite.

 

Nájdite svoje silné stránky

A čo ak máte opačný problém? Necítite sa byť v ničom dosť dobrí, máte pocit, že rodičia, učitelia či všeobecne ľudia okolo majú na vás priveľké očakávania? Pamätajte, každý je dobrý v niečom inom. Váš otec možno bol na strednej skvelý športovec, ale vám idú jazyky alebo vás baví matematika, vašou veľkou záľubou sú letecké modely alebo jednoducho niečo, pre čo vaše okolie nemá celkom pochopenie. No dôležité je, že sa cítite dobre vo svojej koži. Pri hľadaní svojich silných stránok vychádzajte z toho, čo vás baví, a rovnako ako v prvom bode, nebojte sa byť v tejto činnosti najlepší. Platí aj pri rozhodovaní, na ktoré školské predmety sa sústrediť, pretože získavanie nových poznatkov v oblasti, ktorá vás zaujíma, ide oveľa ľahšie. Je tiež skvelé ak máte pozitívny vzťah k učiteľom. Je jasné, že s každým si „nesadnete“, ale medzi učiteľmi sa nájde kopec úžasných ľudí, ktorí vás dokážu inšpirovať. Nenadarmo sa hovorí, že učiteľ odhaľuje minulosť, ukazuje prítomnosť a tvorí budúcnosť.

 

Moja osobná skúsenosť: V jedenástich som nastúpila na osemročné gymnázium a počas celého môjho štúdia som mala skvelú slovenčinárku, ktorá ma postupne priviedla k tomu, že ma baví písanie – tiež aktivita, ktorej sa nikto v mojom okolí nikdy nijako špeciálne nevenoval. Zistila som, že milujem spätnú väzbu, teším sa, keď sa ľuďom páčia moje texty a písanie ma naozaj napĺňa. Že sa cez túto záľubu môžem zoznámiť so skvelými ľuďmi a napokon aj, že chcem študovať novinárčinu. Dnes som tretiačka a nikdy neprestanem byť vďačná svojej slovenčinárke zo strednej.

 

Záujmové aktivity

Sedieť vo voľnom čase doma a len tak zabíjať čas môže byť frustrujúce, a navyše mrháte pritom svojím potenciálom. Nájdite si nejaký krúžok, šport, aktivitu, aby ste sa nesústredili len na učenie, prípadne sa učili nové veci zaujímavejším spôsobom. Uvidíte, že neoľutujete. Akákoľvek záujmová činnosť je tiež skvelá pre nadväzovanie nových známostí a priateľstiev. A pomôže vám vyvetrať si hlavu, aby ste sa na tej strednej naozaj nezbláznili.

 

Nezaoberajte sa nepodstatnými vecami

Už som to tak trochu spomínala. Prehnané očakávania okolia, nepríjemní spolužiaci, zlý pocit z toho, že vám niečo nejde, škrípanie vo vzťahoch. Všetko sú to veci, ktoré dokážu strpčiť život, ale starosti, ktoré si kvôli nim robíme, sú jednoducho prehnané. Rovnako často máme prevrátený hodnotový rebríček. Čo je v živote naozaj podstatné, som ja zistila tým ťažším spôsobom – vážnym úrazom, ktorý mi ho v šestnástich prevrátil naruby, ale dnes môžem povedať, že ma toho kopu naučil, že som vďačná za mnoho úžasných ľudí, ktorých som vďaka nemu stretla a že som veľmi šťastná. V takejto situácii je prehodnotenie svojich priorít nevyhnutné, ale existuje aj jednoduchšia cesta. Pri všetkom, čo vás frustruje, sa sami seba opýtajte, či to bude mať o rok, o päť alebo o desať rokov nejaký význam. Verte v svoje schopnosti, vždy využite príležitosť usmiať sa a život sa otočí k lepšiemu.

 

Užívajte si to

Bezstarostné roky na strednej sa už nezopakujú (hoci prídu iné skvelé životné udalosti, verte tomu). A preto si mladosť užívajte plnými dúškami! Trávte veľa času s priateľmi, pretože práve priateľstvá, ktoré nadviažete na strednej škole, sú tie, ktoré majú tendenciu vydržať celý život.

 

Všetky tieto body sú dosť zjednodušené, ale je v nich kus pravdy. A koniec koncov, na to, aby ste všetko brali príliš vážne, máte ešte dosť času. Želám vám veľa úspechov a to, aby ste na svoju strednú raz spomínali aspoň tak radi ako ja.

Zdieľať na facebooku