Ako si vybrať vysokú školu

  

Vysoká škola  ťa môže posunúť k tvojmu snu, alebo naopak premárniť tvoj čas. Všetko závisí od prístupu a správneho výberu. Ako sa ale správne rozhodnúť? Existuje toľko odborov a toľko možností. O to ťažšie sa nám hľadá tá pravá škola. Prečítaj si 4 tipy, ako na to.

 

1 | Zisti v čom si doma

Znie to ako klišé, ale základom dobrého výberu je zistenie, čo ťa skutočne baví. Možno je toho príliš veľa a potrebuješ si utriediť myšlienky. Možno naopak nemáš žiadnu predstavu, čo by ťa mohlo baviť. Vtedy pomôže položiť si pár základných otázok. Aké vlastnosti majú na tebe ľuďia radi. Čo ti robí radosť. Ktoré činnosti ťa naplňujú a robíš ich rád. Stalo sa ti niekedy, že si sa ocitol v prostredí, kde si sa cítil ako doma? Niekedy pomôže spísať si svoje myšlienky na papier. Začni svojimi vlastnosťami, záujmami a činnosťami, ktoré máš rád. Často zabúdame na veci, ktorí na nás vidia iní. Preto nezaškodí pobaviť sa o tom s okolím. Skús svoje nápady prediskutovať s rodinou a kamarátmi, spýtaj sa ich, čo oni považujú za tvoju silnú stránku a kde si ťa vedia predstaviť.

 

2 | Zohľadni svoje možnosti

Správne rozhodnutie ešte nie je všetko. Škola ti dá iba toľko, koľko sám dokážeš prijať. Nie vždy je to len o prestížnej univerzite, ale aj o tom, ako na sebe budeš pracovať ty sám. Sú ľudia, ktorí aj po vyštudovaní menej známej školy získali výbornú prácu a kontakty a naučili sa mnohé potrebné veci do života. A sú ľudia, ktorí na tej istej škole mali pocit, že strácajú čas a nič im nedáva. A ani nedala.

Aké máš vlastnosti? Nerobí ti problém učenie dlhých skrípt a si pedantný a precízny? Možno by ti sedela medicína alebo právo. Si typ, ktorý neobsedí za stolom? Rád pozoruješ svet vôkol, tvoríš nové veci a tvoj pohľad na svet je podľa mnohých trochu prinajmenšom netradičný? Možno v tebe tkvie výborný študent umeleckého alebo IT programu.

 

Prečítajte si tiež: 

Výber vysokej školy si nenechávajte na poslednú chvíľu

 

3 | Preskúmaj si prostredie

Ak už máš jasno, akým smerom alebo oblasťou ísť, preskúmaj terén. Zisti si školy, ktoré ponúkajú tvoj odbor. Pozri sa aj na to, čo je náplňou štúdia. Na internete ľahko zistíš aké predmety ťa čakajú. Zvučné meno neznamená ešte dokonalú školu. Pozri si hodnotenia vysokých škôl na internete. Možno nájdeš komentáre študentov, ktoré ťa prekvapia alebo naopak utvrdia vo výbere. Neobmedzuj sa len na jeden kraj či hlavné mesto. Skús sa poobzerať po vysokých školách napríklad u susedov v Českej Republike, Poľsku či v Rakúsku...

 

4 | Nájdi si viac možností

Je dobré vedieť presne, čo chceme. Ale tiež je dobré mať viac plánov. Nezameriavaj sa na jedinú školu. Tvoj obor či jemu veľmi príbuzný môžeš nájsť aj na inej škole či katedre. A zvýši ti to šance uspieť. Niekedy je dobré zamyslieť sa aj nad praktickými otázkami: Financie, vzdialenosť a možnosti. Možno ťa aj tieto indície navedú k tomu, aby si hľadal rôzne cesty. Často sa stáva, že záložný plán je tým najlepším čo sa nám nakoniec mohlo stať. Nenechaj sa ale odradiť. Ani čo sa týka financií. Ak si nájdeš školu ďalej a drahšiu, urob si prieskum brigád. Je tam veľa ponúk, dá sa tam zarobiť? V tom prípade si môžeš zmazať aj finančný problém. Škola ti navyše môže udeliť prospechové štipendium. O jeden dôvod viac, prečo si vybrať školu, ktorá ťa bude baviť. Skúšky ti pôjdu od ľavou zadnou.

 

Zoznam vysokých škôl na Slovensku nájdete aj TU.

 

Zdieľať na facebooku