V Ružinove testovali zamestnancov škôl na koronavírus, výsledky ukázali, že 30 z nich sa s koronavírusom stretlo

Testovanie učiteľov a nepedagogických zamestnancov pred otvorením škôl
Testovanie učiteľov a nepedagogických zamestnancov pred otvorením škôl / Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

28.5.2020 - Bratislavská mestská časť Ružinov bola jedným z prvých miest, kde začiatkom marca vypukla pandémia koronavírusu. Aj preto na opätovné otvorenie škôl nazerajú v tejto mestskej časti opatrnejšie a  mestská časť preto otestovala pedagogických aj nepedagogických zamestnancov škôlok a škôl pred ich júnovým otvorením.

 

V bratislavskom Ružinove začali v stredu (27.5.) v DK Ružinov s testovaním približne 800 učiteľov a nepedagogických pracovníkov, ktorí majú v pondelok nastúpiť do škôl. Z prvých 515 testovaných na protilátky sa až v 30 prípadoch ukázalo, že sa stretli s koronavírusom SARS-CoV-2, pričom u 17 z nich je podozrenie, že môžu byť stále infekční, informoval starosta Ružinova Martin Chren. Hrozí, že školy, kde sa vyskytnú pozitívne prípady, v pondelok neotvoria.

 

Použijú aj presnejšie PCR testy

Zamestnanci boli testovaní laboratórnymi testami na základe odberu krvi, ktoré majú podľa starostu 99-percentnú presnosť na prítomnosť troch druhov protilátok. Keďže test z krvi na protilátky však nevypovedá o tom, či ešte ochorenie máte alebo ste ho už v minulosti prekonali, pozitívne testovaným zamestnancom ružinovských materských a základných škôl nariadili presnejšie testy PCR metódou, teda výtermi z nosa a úst, ktoré odhalia aktuálnu prítomnosť vírusu. Výsledky majú byť známe najneskôr do 48 hodín.

 

To, že je človek infekčný, potvrdzuje prítomnosť protilátok IgA v krvi – tie sa vylučujú ako prvé v čase, keď ochorenie prebieha. V krvi však môžu byť aj rok, keď už prekonáte ochorenie a nemáte nijaké príznaky. „U spomínaných 17 zamestnancov, ktorí mali v krvi protilátky IgA, je možné, že ochorenie ešte prebieha. Ale na potvrdenie alebo vylúčenie infekčnosti ich musíme pretestovať PCR metódou,“ priblížil nasledovný postup Peter Lednický, riaditeľ spoločnosti Alpha Medical, ktorá testovanie zabezpečila.

 

Starosta Ružinova Martin Chren bol z výsledkov testovania nepríjemne prekvapený a v prípade, že by sa pozitívny prípad potvrdil aj PCR testom, bude to mať následky. „Ak čo len jeden zamestnanec bude nakazený, škola sa v pondelok neotvorí,“ zdôraznil starosta. „Ak by šlo o viacero škôl a škôlok, zasadne krízový štáb mesta a rozhodneme sa, čo ďalej,“ doplnil Chren.

 

V nedeľu budú poznať všetky výsledky

Do nedele už budú všetci pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci poznať výsledky ich testu, či sú zdraví, nakazení alebo chorobu v minulosti prekonali a momentálne nie sú rizikoví. Rodičia budú môcť svoje deti v pondelok bez obáv priniesť do škôl a vďaka testovaniu budú mať istotu, že každý zamestnanec školy absolvoval test.

„Včera večer som bol len hrdý, že Ružinov ako zrejme jediná obec na Slovensku zabezpečila preventívne testovanie všetkých zamestnancov škôl a škôlok. Dnes ráno už ďakujem Bohu za vnuknutie urobiť to, lebo si ani neviem predstaviť, že by sme preventívne netestovali a nákaza by sa mohla aj skutočne objaviť. Verím, že sa akútny stav u nikoho nakoniec nepotvrdí, na druhej strane, už výsledky zo včera dokazujú, že koronavírus zrejme prekonalo oveľa viac ľudí, než bolo oficiálne zachytených v štatistikách“ dodal Chren. 

 

Za testovanie mestská časť neplatila. Venovala ich Ružinovu spoločnosť Alpha medical, ktorá prevádzkuje zdravotnícke laboratóriá.

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku