Jednoduché nápady, ktoré pomáhajú naštartovať kariéru

Ak chce človek  získať lepšie pracovné príležitosti alebo vyšší plat, mali by ste neustále študovať a získavať nové skúsenosti.
Ak chce človek získať lepšie pracovné príležitosti alebo vyšší plat, mali by ste neustále študovať a získavať nové skúsenosti. / Foto: Bigstock

Dnes už nestačí skončiť školu, nájsť si zamestnanie  a takto zotrvať niekoľko rokov. Ak človek zaspí na vavrínoch a neposúva sa ďalej, veľmi často sa stáva, že ho predbehne niekto ďalší. Ak chcete získať lepšie pracovné príležitosti alebo vyšší plat, mali by ste neustále študovať a získavať nové skúsenosti.

 

Využívajte Linkedln

Linkedln je sociálna sieť, na ktorej sa združujú profesionáli a priaznivci rôznych odborov. Umožňuje svojim členom hľadať odovede na odborné témy, komunikovať s rôznymi profesnými skupinami, hľadať zamestnancov na mieru alebo hľadať zamestanie. Mnohí využívajú Linkedln na to, aby sa dozvedeli viac o ľuďoch, s ktorými sa stretávajú na profesionálnej úrovni. Linkedln je obľúbeným miestom personalistov a zamestnávateľov, ktorí si na tejto sociálnej sieti môžu preskúmať váš doterajší profesionálny život, čo pre vás môže znamenať zaujímavé ponuky práce aj v období, keď to práve nečakáte.

 

Prečo teda používať LinkedIn?

  • Môžete získať vysnenú prácu a ponuky z celého sveta.
  • Môžete získať vysnívaných zamestnancov.
  • Môžete sa zoznámiť s ľuďmi z vášho odboru.
  • Môžete bližšie spoznať vašich kolegov.
  • Môžete nájsť odpovede na odborné otázky.
  • Môžete si naštudovať, ako si úspešní ľudia vybudovali svoju kariéru a inšpirovať sa.
  • Môžete nájsť kontakty na bývalých spolužiakov a kolegov.
  • Môžete si zistiť potrebné informácie o svojich potenciálnych obchodných partneroch.
     

Využívajte online kurzy, vzdelávacie webové stránky alebo kurzy rôznych škôl a organizácií

Dnes viac ako inokedy je možnosť navštevovať rôzne vzdelávacie kurzy a školenia prípadne konferencie. Niektoré sú úplne zdarma. Táto investícia vás vo vašej práci určite posunie ďalej. Veľa sa naučíte, stretnete nových ľudí, možno si nájdete ďalších priateľov a v tom najlepšom prípade ešte lepšiu prácu, akú práve máte. Vďaka vzdelávaniu sa dokážete udržať na čele. Môžete sa vrátiť do školy, získať nové osvedčenia a certifikáty, zúčastniť sa na networkingových podujatiach a konferenciách alebo sa stať zanieteným čitateľom odborných kníh.  Dôležité je tiež získavať prehľad a kontakty. Nikdy neviete, kde stretnete niekoho, kto vám ponúkne napríklad vašu prácu snov. Študovať však môžete aj doma. Existuje množstvo webov, ktoré poskytujú online materiály na vzdelávanie alebo vzdelávacie online kurzy. Mnohé univerzity tiež ponúkajú zdarma rôzne prednášky v rôznych podobách. Stačí si vybrať a začať študovať. Nebojte sa prihlásiť a dobrovoľne pracovať na náročných zadaniach. Požiadajte šéfa, aby ste sa mohli pridať k tímu, ktorý rieši zaujímavý projekt. Nájdite ľudí na podobnej pracovnej pozícii v iných firmách. Môžete si vzájomne vymieňať vedomosti a diskutovať o súčasných či budúcich trendoch, ktoré môžu napomôcť vášmu kariérnemu postupu.
 

Staňte sa dobrovoľníkom

Dobrovoľníctvo je altruistická aktivita na podporu dobra alebo zlepšovania ľudského života. Táto činnosť môže u dobrovoľníka vytvárať pocit vlastnej hodnoty a rešpektu. Jednotlivec nemá pri vykonávaní dobrovoľníctva žiadny finančný zisk. Dobrovoľníctvo je cenené pre rozvoj zručností, socializácie a zábavu. Je určené aj na nadviazanie kontaktov pre prípadné budúce zamestnanie. Mnohí dobrovoľníci sú špeciálne vyškolení v oblastiach, v ktorých pracujú, ako je medicína, vzdelanie alebo mnohé iné. Táto činnosť vás môže obohatiť profesionálne  novými zručnosťami, vedomosťami a známosťami.
 

Podeľte sa o svoje vedomosti na sociálnych sieťach

Niekedy stačí len pár minút týždenne na to, aby ste dali o sebe vedieť. Prečítajte si knihu alebo článok, počúvajte podcast alebo dobrého rečníka a dajte vašim známym vedieť, čo ste sa naučili. Ak chcete zájsť ešte ďalej, pokojne napíšte o vašich skúsenostiach blog. Takýto jednoduchý zvyk vám po čase pripomenie, aké vedomosti ste nadobudli. Dôležité je aj to, že takto pomôžete aj ďalším ľuďom, pretože aj vďaka vám sa môžu jednoduchým spôsobom dostať k novým informáciám.
 

Vybudujte si skupinu kontaktov

Namiesto bezmyšlienkového prezerania príspevkov na sociálnych sieťach, akými sú Twitter, Instagram či Facebooku, si radšej kultivujte skutočné vzťahy. Pokiaľ chcete tráviť čas online, nájdite si rovnako zmýšľajúcich ľudí, s ktorými budete spolupracovať. V zamestnaní si nájdite mentorov, ktorí vám ochotne poradia. Vybudovanie siete kontaktov výrazne zvýšuje šance na kariérny úspech. 
 

Majte pozitívny postoj

V práci je dobré byť pozitívni a motivovaní. A to dokonca i v prípade, že ráno túžite zaliezť späť do postele a schovať sa pod perinu. Pokúste sa myslieť pozitívne celý deň a rozdávajte túto energiu ľuďom naokolo, pretože rozčuľovať sa kvôli zbytočným dôvodom pokazí váš deň aj náladu. Tým, že sa s danou situáciou zmierite, nech už je akákoľvek, vám prinesie pokoj. Buďte trpezliví a verte v pozitívne riešenia. Dobro predsa plodí dobro a prináša pozitívne veci, ktoré sa vám počas dňa stanú. Jednoducho povedané, koľko dobrej energie vyšlete, toľko sa vám vráti späť. Keď budete takto naladení, kolegovia i nadriadení vás budú mať radi.

Čítajte viac o téme: Kariéra
Zdieľať na facebooku