Pravidlo piatich hodín vám pomôže v rozvoji

Aby bol človek šťastný, je potrebné, aby si našiel čas aj na čítanie, vzdelávanie, šport a relaxáciu.
Aby bol človek šťastný, je potrebné, aby si našiel čas aj na čítanie, vzdelávanie, šport a relaxáciu. / Foto:Shutterstock

V súčasnosti majú mnohí ľudia obrovské množstvo povinností  v práci a niektorí musia pracovať aj vo viacerých zamestnaniach. Viacerí nemajú čas ani silu na to, aby sa ďalej vzdelávali alebo aspoň prečítali pár strán v knihe. Ako to zmeniť?

 

Veľa ľudí okrem práce a domácich prác nemá čas na vzdelávanie, záľuby alebo iné činnosti, ktoré by ich nejakým spôsobom rozvíjali. Neraz prichádzajú domov z práce hladní, unavení a vyčerpaní aj po emocionálnej stránke. Často je to tak, že vybavia najnutnejšie povinnosti v domácnosti a skončia  pri televízii alebo pri počítači. Povedia si, že je to len na chvíľku, no a neskôr zisťujú, že je opäť noc, je potrebné ísť spať a ráno opäť vstávať do práce. A takto ubieha rok za rokom. No niekedy každému napadne, že chce niečo zmeniť a že to už takto ďalej nejde. Čo urobiť preto, aby sme si na zmenu rýchlo zvykli a novým činnostiam sa venovali každý deň?

 

Nepozerajte televíziu a vzdelávajte sa

Aj keď z času na čas je aj oddych pri televízore potrebný, ak si z neho vytvoríte každodenný zvyk, z dlhodobého hľadiska to pre vaše zdravie vôbec nie je prospešné. Aj tí najviac zaneprázdnení ľudia, ako napríklad Bill Gates, chodia domov vyčerpaní, no svoj voľný čas nevenujú televízii, ale vzdelaniu. Thomas Corley sa roky venoval výskumu milionárov, ktorí si majetok zarobili vlastnými rukami alebo hlavami a zistil, že väčšina z nich nepozerá po práci televíziu. Z 200 milionárov, ktorí sa zúčastnili výskumu, až 86 percent tvrdilo, že vo voľnom čase čítajú knihy, avšak nielen pre zábavu. Okrem toho, 63 percent z nich tvrdilo, že počas cesty do práce či z práce počúvajú audioknihy. Experti na produktivitu tvrdia, že tí najúspešnejší ľudia prečítajú v priemere najmenej dve knihy každý mesiac. Ak teda máte príležitosť, prečítajte si nejaký blog, zaujímavý web, knižku alebo si pustite podcast, ktorý vám pomôže nasať nové vedomosti.

 

V čom spočíva pravidlo piatich hodín?

Mnohým z vás zrejme prišla na rozum myšlienka, kedy si máte nájsť čas na čítanie kníh popri práci a rodine.  Kde nabrať silu, čas a energiu? Práve o tom hovorí pravidlo piatich hodín. Otcom pravidla piatich hodín je Michael Simmons a tvrdí, že každý úspešný človek si vyhradí aspoň hodinu denne, teda päť hodín týždenne na aktivity, ktoré mu pomôžu v osobnostnom raste a vo vzdelaní. Pravidlo piatich hodín sa skladá z troch menších celkov.

 

1.celok: Čítanie

Prvým z nich je čítanie. Simmons odporúča venovať čítaniu 1 až 3 hodiny denne. Pomôže vám to nielen získať nové poznatky, ale aj prečistiť si hlavu. Začnite napríklad 20-30 minútami a čítajte alebo počúvajte audioknihy cestou do práce, v posilňovni, v čakárni u lekára či pri čakaní na dôležité stretnutie. Čas investovaný do čítania je oveľa zmysluplnejší ako čas venovaný smartfónu. Pri čítaní z papiera čítame slovo od slova, riadok za riadkom, vytvárame si v hlave obraz a stávame sa s aktérmi príbehu. Sami príbeh aktívne dotvárame, predstavujeme si ho, sme do neho hlboko ponorení. Naopak pri čítaní z monitora sa správame úplne inak. Tzv. skenujeme. Prelietavame očami čítaný text, hľadáme v ňom oporné body tzv.kľúčové slová, titulky a podtitulky, snažíme sa z textu vytiahnuť len dôležité informácie, zamerivame sa na kratšie odsedky a tie dlhšie nečítame. Jakob Nielsen zistil, že aj tí, ktorí prečítajú celú stránku, zapamätajú si len 75% obsahu. Prečo je to tak? Na internete je toľko článkov, že keby sme ich všetky čítali slovo od slova, nerobíme celý život nič iné.

 

2. celok: Reflexia

Ďalším komponentom pravidla je reflexia a premýšľanie nad tým, čo sme sa dozvedeli. Niektorí nechávajú myšlienky plynúť, kým iní si ich zapisujú do notesov alebo reflexných denníkov. Do svojho reflexného denníka si zapisujte svoje pozitívne alebo negatívne skúsenosti, všetky súvisiace myšlienky a to, čo ste sa naučili. Napríklad ak ste sa zúčastnili na nejakej udalosti, zapíšte si, čo sa na nej presne dialo. Napíšte tiež, čo ste sa na akcii naučili a ako vám to pomohlo v rozvoji vašej osobnosti. Zápisky si napíšte čo najskôr po udalosti, aby ste si spomenuli na všetky detaily. Preto je dobré mať svoj denník vždy pri sebe.Práve takáto reflexia vám umožní zistiť, aké strategické chyby ste urobili v minulosti, ako sa im vyhnúť a ako v budúcnosti dosiahnuť vytýčené ciele. Ideálny čas na reflexiu je tesne po obede a na začiatok postačí, ak si vyhradíte napríklad 10 minút času.

 

3. celok: Experimentovanie

Tretím komponentom je experimentovanie. Mnoho ľudí totiž uspelo vďaka tomu, že sa nebáli experimentovať po tom, čo nadobudli dostatok poznatkov. Ak budete experimentovať, budete mať v rukávoch fakty, nie domnienky. Vďaka experimentom môžete získať spätnú väzbu od iných a ušetriť si v budúcnosti čas, budete totiž vedieť, čo funguje a čo nie.

Čítajte viac o téme: Voľný čas, Produktivita
Zdieľať na facebooku