4 predsudky, ktorým by ste sa mali vyhnúť pri výbere kariéry

Ak sa rozhodujete pre kariéru, skúste sa vyhnúť tlaku rôznych predsudkov.
Ak sa rozhodujete pre kariéru, skúste sa vyhnúť tlaku rôznych predsudkov. / Foto: Pexels

Mnoho mladých ľudí má dilemu, ako si správne vybrať školu a podľa čoho sa rozhodnúť pre svoju životnú kariéru. Hoci si myslíme, že sa rozhodujeme racionálne, výskumy naznačujú, že to tak nie je.

 

V poslednej dobe sa objavilo množstvo výskumov, ktoré potvrdzujú, že ľudia sa v oblasti kariéry nerozhodujú racionálne. To potom spôsobuje, že sa neradi vzdávajú aj tých vecí, ktoré ich už v ničom neposúvajú a nie sú pre nich tie pravé. Často sa riadia rôznymi predsudkami. Ktoré sú tie najčastejšie?

 

1 | Obmedzené premýšľanie

Keď zvažujete, aké máte k dispozícii možnosti a čo je dôležité pre ich porovnanie, často nepremýšľate komplexne. Existujú výskumy, ktoré  toto tvrdenie potvrdzujú, a to z dvoch pohľadov. Jednak podceňujete, aké možnosti máte k dispozícii a tiež nedokážete úplne vystihnúť vaše priority v súvislosti s vašimi možnosťami.

 

Potvrdzujú to hlavne tieto faktory:

Heuristika dostupnosti, kvôli ktorej sa viac sústreďujete na možnosti, ktoré sú pre vás jednoduchšie dostupné a už ich poznáte.

Kotvenie, teda tendencia preceňovať prvú informáciu, ktorú získate.

Predsudok, teda iracionálne preferovanie súčasného stavu oproti zmenám.

Klam investovaných nákladov je preceňovanie možnosti, do ktorej ste  investovali čas alebo úsilie.

 

Prečo  vás uvedené faktory môžu brzdiť?

Ak ľudia nedokážu správne odhadnúť príležitosti, nevedia si ani správne vybrať. Ak v priebehu rozhodovania prihliadate na uvedené faktory, tak sa môže stať, že si vyberiete zlú možnosť na základe zlých dôvodov. A naviac hrozí riziko, že sa takéto rozhodnutia budú hromadiť.

Čo s tým môžete robiť? Venujte nejaký čas rozširovaniu vašich obzorov. Využívajte na to rôzne techniky a  iné možnosti pri rozhodovaní. Porovnajte si svoje možnosti s inými ľuďmi. Čím ich bude viac, tým lepšie. Všímajte si pozitíva a negatíva jednotlivých možností.

 

2 | Keď sa zaseknete

Často človek kráča po svojich vyšliapaných cestičkách príliš dlho a ešte dlhšie sa odhodláva k nejakej zmene. Väčšinou tu ide o klam investovaných nákladov a vtedy máme tendenciu pokračovať v niečom, čo už pre nás nie je prínosné len preto, lebo sme do toho investovali veľa času a peňazí. Takéto správanie sa však považuje za neracionálne, pretože čas a peniaze sú už dávno preč, takže by nás v rozhodovaní už nemali ovplyvňovať. Predstavte si, že ste sa dlhé roky učili, aby ste získali prácu snov. Zrazu však zistíte, že by ste sa hodili na niečo iné, ako ste vyštudovali. Niektorí ľudia si to ani len nevedia predstaviť a chcú pokračovať v tom, čo vyštudovali aj napriek tomu, že im to neprináša úžitok. Stále dúfajú, že sa to zmení, zlepší a podobne. Ale zmeniť sa počas rokov nemusí vôbec nič. Nevnímať náklady  a nechať ich bokom, je veľmi ťažké rozhodnutie, ale ak chcete, aby bola vaša práca zmysluplná, je to dôležité urobiť. Musíte byť schopní rozlišovať, či uprednostníte kariéru z nejakých správnych dôvodov alebo budete za sebou ťahať myšlienku na investované náklady ešte ďalšie roky a budete stále nespokojní a frustrovaní. Ako sa teda posunúť iným smerom?

 

Ignorujte minulosť

Přemýšľajte  o tom, kde ste teraz a aké skúsenosti máte.

 

Premýšľajte nad budúcnosťou

Urobte si zoznam pre a proti  a zamyslite sa nad všetkými alternatívami.

 

Obhájte svoje rozhodnutie pred niekým iným

Je oveľa ťažšie obhájiť si svoje rozhodnutia pred niekým iným ako len pred sebou samým.

 

3 | Keď zle odhadnete svoje možnosti

Človek má tendenciu nesprávne posudzovať svoje šance na úspech. Keď posudzujeme svoje šance na úspech, pýtame sa často: „Nakoľko pôsobím ako osoba, ktorá sa môže úspešne uplatniť v tejto kariére?“ Problém tohto prístupu je, že aj keď vyzeráte ako ten typ človeka, ktorý by mohol byť úspešný, môžete sa preceňovať a určitá pozícia je pre vás náročná. V takomto prípade odmietate zahrnúť do svojich úvah pravdepodobnosť reality, ktorá nakoniec aj tak všetkých dobehne. Ak neviete odhadnúť svoje reálne možnosti, vaša šanca na úspech je naozaj veľmi malá. V súčasnosti existuje množstvo ľudí, ktorí si o sebe myslia, že sú lepší ako priemer a preceňujú sa. Je len otázkou času, kedy sa objaví ťažká úloha a vy ju nebudete vedieť splniť. Preceňovanie škodí kariére. Veľké sebavedomie môže viesť k tomu, že preceníte svoje šance a môžu sa dostaviť veľké problémy. Je dôležité pozerať sa na seba reálne a kriticky. Ako reálne vyhodnotiť  šancu na úspech? Pomôcť vám môžu nasledujúce kroky:

  • Ujasnite si, ktoré faktory (schopnosti, vlastnosti, skúsenosti, vedomosti) sú najdôležitejšie pre úspech v určitej pracovnej oblasti.
  • Nájdite spôsob, ako objektívne porovnať, do akej miery sú vám tieto faktory vlastné.
  • Na základe získaných informácií zúžte výber pozícií na tie, ktoré sú vám naozaj blízke.

 

4 | Nespoliehajte sa len na svoje vlastné odhodlanie

Niektorí ľudia sú presvedčení, že čo sa týka kariérnych rozhodnutí, je dôležité pustiť sa do toho rýchlo a s veľkým nasadením, iní sú zase presvedčení, že by mal byť človek opatrný. Kde je vlastne pravda? Odborníci tvrdia, že pre istotu je dobré aspoň dvakrát si overiť svoju intuíciu a zbierať nejaké dôkazy pre správne rozhodnutie. Napíklad môžete presne pomenovať všetky faktory, ktoré sú dôležité pre vaše rozhodnutie. Podľa týchto kritérií potom obodujte možnosti a navzájom ich porovnajte. Aj keď sa nebudete rozhodovať len na základe tohto, pravdepodobne vám to pomôže ujasniť si niektoré kritériá, na ktoré ste možno aj zabudli a pomôže vám to tiež určiť oblasti, v ktorých potrebujete získať ešte viac informácií.

Čítajte viac o téme: Absolventi
Zdieľať na facebooku