Aj vďaka prvej spoločnej dovolenke sa môžete viac spoznať

Jedným z cieľov spoločnej dovolenky je spoznať partnera v širokej palete situácií.
Jedným z cieľov spoločnej dovolenky je spoznať partnera v širokej palete situácií. / Foto: Big Stock

Dlhšia spoločná dovolenka je zásobárňou skúseností, zážitkov a spomienok, z ktorých sa môže človek poučiť. Dovolenka odhalí človeka takmer v celej jeho podstate a ukáže, či sa vie poučiť, priznať si chybu, či ho nejaké veci mrzia. Všetci sme len ľudia a robíme chyby. Dôležité je, ako s k nim postavíme a ako s nimi naložíme. Jedným z cieľov spoločnej dovolenky je spoznať partnera v širokej palete situácií. Zoznámiť sa s jeho reakciami a následnými rozhodnutiami. Na dovolenke sa prejavia aj tie vlastnosti, schopnosti či návyky, ktoré ste pri bežných stretnutiach v každodennom živote možno dokázali skrývať. Ktoré to sú?

 

Partneri musia reagovať v nečakaných situáciách

Dovolenku prežívate väčšinou v neznámom prostredí, v ktorom nemáte všetko pod kontrolou a môžu vás prekvapiť rôzne veci. Niečo neplánované sa môže kedykoľvek stať. Ako zareagujete? Ako nervák, sebec? Alebo ako pokojný človek, ktorý sa snaží situáciu rozumne vyriešiť? Obviňujete alebo neobviňujete z danej situácie toho druhého? Alebo spolupracujete a pomáhate tomu druhému situáciu riešiť?

 

Nedokážete sa pretvarovať

Len si spomeňte, aké to je, keď idete na rande. Pekne sa oblečiete, navoniate, upravíte a na dve – tri hodinky pozitívne naladíte. Ak náhodou nemáte náladu, zavoláte, že vám do toho niečo prišlo a preložíte rande na druhý deň. Podobne funguje váš partner. Lenže byť s niekým desať alebo pätnásť dní na cudzom mieste a vnímať ho 24 hodín denne, to  je o niečom inom. Tento test vám dáva šancu vidieť partnera (partnerku) v okamihoch, keď stratí náladu, veci nevychádzajú, ako by chcel(a), keď ho(ju) niečo nahnevá a podobne. Ako zvláda každodennú rutinu? Klasické rande, ktoré spočíva v stretávaní sa v kine, na večeri či na kúpalisku podporuje skreslené vnímanie partnera alebo partnerky. Vnímame len pozitíva, a to, čo sa nám páči. Spoločná dovolenka však zreálni pohľad. Počas dovolenky spoznáte jeho (jej) charakter, ozajstné návyky i zlozvyky. Dovolenka neodhalí úplne všetko, ale dá vám šancu nahliadnuť pod povrch.

 

Na dovolenke neexistujú výhovorky

Keď vznikne problém na dovolenke, nemáte sa na čo vyhovoriť, aby ste ho nemuseli riešiť alebo aby ste ho mali dôvod odložiť. A nemáte ani kde utiecť. Aj keď sa pohádate, aj tak sa stretnete večer v izbe alebo budete sedieť spolu v hotelovej reštaurácii. Ak niekto nie je schopný riešiť väčšinou malé problémy na dovolenke, ako ich bude vedieť riešiť v reálnom živote?

 

Foto: Big Stock

Zistíte, či ten druhý vie, čo je kompromis

Pre dlhodobý vzťah je veľmi dôležité pochopiť, do akej miery ste temperamentom či povahou rovnakí, v čom sa líšite a v čom sa dopĺňate. V párovom spolužití je nevyhnutné, aby sa dvaja ľudia dopĺňali čo najviac. Ak na dovolenke zistíte, že obaja ste dominantní, s tendenciou rozhodovať alebo ste introverti, ktorí nevedia čokoľvek naplánovať a zrealizovať, máte problém. Vo vzťahu je totiž dôležité, aby si partneri navzájom odovzdávali  to, čím ten druhý nedisponuje. Hovorí sa tomu kompatibilita, vďaka ktorej sa obaja cítia potrební a užitoční pre toho druhého. Na dovolenke zistíte, či viete robiť vzájomné kompromisy, kto je dominantnejší a kto submisívnejší, či viete spoločne plánovať a podobne. Kompromis je kľúčové slovo na dovolenke. Niekto je veľmi tolerantný, vie sa prispôsobiť, ale niekto je maximálne tvrdohlavý. Na dovolenke sa krásne ukáže, či dokážete hľadať spoločné riešenia, či viete urobiť radosť aj tomu druhému a či nie.

 

Foto: Big Stock

Zistíte, či ste kompatibilní?

Dovolenka umožňuje zistiť, či ste kompatibilný pár rychlejšie ako v bežnom živote. Kompatibilný pár dokonale do seba  zapadá. Čo chýba jednému, dopĺňa druhý. Dokážu jednať ako tím a uvedomujú si veľmi dobre, že jeden bez druhého by sa nerozvíjali tak dobre.

Nič nepreverí pevnosť vášho vzťahu tak ako spoločná dovolenka. Ak spolu nebývate, práve na dovolenke môžete odhaliť pravú tvár vášho partnera. Na prvej dovolenke ide o to, aby ste sa čo najlepšie spoznali. Dovolenka je super práve v tom, že ste spolu 24 hodín denne a určite prídu kritické situácie, kde sa váš charakter odhalí v plnej kráse. Za tých pár dní spoznáte svojho partnera lepšie ako za ten čas, čo ste dovtedy spolu strávili. Sú len dve možnosti. Buď to váš vzťah posilní, alebo ho dovolenka môže zničiť.

 

Zistíte, či ste povrchní

Obvykle, keď sa ľudia zoznamujú, sú povrchní. Všímajú si vzhľad, pri výbere sa rozhodujú na základe fyzickej príťažlivosti. Kvôli tomuto často nevnímame svoje spriaznené duše. Povrchní ľudia majú často krátkodobé vzťahy, lebo vzhľad sa rýchlo zunuje, obkuká a každý aj ten najkrajší človek starne. Dlhodobé vzťahy sú založené na niečom, čo nie je viditeľné. Ľudské vnútro je totiž nekonečné. S pribúdajúcimi rokmi je človek stále zaujímavejší, inšpiruje novými skúsenosťami, názormi a hodnotami. A toto sa dá zistiť aj na dovolenke. Tam sa dá pri dlhých rozhovoroch veľmi dobre zistiť, či sa priťahujete len vonkajším vzhľadom alebo aj srdcom.


Zdroje a odporúčaná literatúra:

Miroslava Holoubková: Kvalitní partnerské vztahy
Pierre Franckh: Pravidla pro šťastnou lásku
Miroslav Farkaš: Partnerské vzťahy, nádherné výšiny


Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku