Začínate študovať na strednej škole? Nečakajte do maturity, získavajte skúsenosti hneď!

  Foto: Bigstock

Veľa študentov ani v štvrtom ročníku pred maturitou ešte presne nevie, čo by chcelo robiť. Odboru, ktorý študuje ani veľmi nerozumie, spolieha sa na to, že to bude riešiť neskôr. Na vysokej, po vysokej... Skúsenosti tých, ktorí už od prvého ročníka strednej školy vedeli, čo vlastne chcú robiť, naznačujú, že nemá vôbec žiadny význam vyčkávať na nejakú lepšiu chvíľu, dobré kontakty, na vysokú školu, na prvé zamestnanie. Pracovať na sebe môžete začať už hneď. Teraz. V prvom ročníku. Ako sa do toho pustiť?

 

1.Študujte to, po čom skutočne túžite

Študenti v dnešnej dobe majú obrovskú výhodu v tom, že sa môžu dostať študovať  takmer  každý vysnívaný odbor. Možno sa to nedá presne v presne zvolenom meste alebo presne na určitej škole, ale dá sa. A tak urobte ten najlepší možný krok ešte pred nástupom na strednú školu. Napíšte si zoznam, nakreslite si myšlienkovú mapu alebo vytvorte koláž z vecí, vďaka ktorým sa cítite veľmi dobre, sebavedome a šťastne. Vďaka ktorým vo vás prúdi veľa krásnej energie. Zamyslite sa nielen nad tým, ktorý predmet sa v škole radi učíte, ale aj nad tým, aké máte záľuby. Môžu to byť aj maličkosti, ktoré vám spôsobujú príjemný pocit. Ako by sa dalo to, čo máte najradšej, vo svete využiť? Ako by ste mohli skombinovať to, čo máte radi s tým, aby ste sa aj uživili? Určite dostanete nejaký dobrý nápad a podľa toho si vyberiete aj školu.

 

2.Učte sa

Takže, dostali ste sa do prvého ročníka na vašu vysnívanú školu. A ak nepatríte medzi tých, ktorí zbierajú len maturitné vysvedčenia a tituly, ale chcú byť naozaj odborníkmi vo svojom odbore, začnite sa učiť hneď. A nemám na mysli len učenie v škole. Nájdite si aj svoju vlastnú cestu, ako sa učiť. Možností je viac než dosť. Zaujímajte sa už dnes o prácu, ktorá vás možno bude živiť. Čítajte si o nej, pozerajte videá, zisťujte si, kde všade sa táto práca dá vykonávať. Okrem iného môžete aj:

  • sledovať na Twitteri ľudí z odboru, který vás zaujíma,
  • čítajte odborné blogy,
  • pýtajte sa, komentujte odborné články,
  • nájdite si priateľov z odboru, který vás zaujíma,
  • chodievajte na konferencie a výstavy

 

3. Skúšajte rôzne veci

Existujú ešte ďalšie možnosti, ako sa čo najlepšie zoznámiť s vysnívanou prácou, ktorú chcete v budúcnosti robiť. Okrem systematického učenia v škole skúste ešte napríklad tieto možnosti:

  • poproste niekoho, kto robí v odbore, v ktorom chcete robiť aj vy, aby ste mohli k nemu občas prísť do práce,
  • cez prázdniny sa snažte nájsť brigádu v odbore, ktorý študujete a vyskúšajte si, aký je to pocit pracovať celý deň,
  • ak sa dá, vyskúšajte aj nejakú stáž alebo výmenný pobyt v zahraničí,
  • využívajte prácu na rôznych projektoch, ktoré ponúka škola,
  • neorientujte sa len na peniaze, vyskúšajte aj dobrovoľnícku prácu v odbore, ktorý študujete, získate cenné kontakty a prax.

 

Niektorí študenti stredných škôl žijú v presvedčení, že je to posledné obdobie v živote, keď sa dá flákať a užívať si a že sa v živote narobia ešte dosť. No, aj to je postoj. Ale väčšinou tí, ktorých škola naozaj baví a skúšajú niektoré z uvedených možností, tvrdia, že  sú šťastní, lebo robia to, čo ich baví. Oproti svojim spolužiakom pri nástupe do zamestnania majú obrovskú výhodu aj v tom, že do životopisu majú čo napísať, a tak majú väčšiu šancu získať  dobrú a zaujímavú prácu.

 

Čítajte viac o téme: Motivácia
Zdieľať na facebooku