4 jednoduché tipy, ako si zlepšiť známky

4 jednoduché tipy, ako si zlepšiť známky
4 jednoduché tipy, ako si zlepšiť známky / Foto: Bigstock

Dnes nebudem písať o tom, ako sedieť ešte dlhšie nad knihami a ako byť dlhšie zavretý v izbe a bifliť sa učivo takmer naspamäť. V dnešnom článku vám chcem prezradiť niekoľko účinných trikov, pomocou ktorých sa dá lepšie učivo zapamätať  aj bez predĺženia času venovanému učeniu.

 

1. Počúvajte hudbu

Samozrejme, nie každá hudba podporuje proces učenia a zapamätávania. Ak sa  však započúvate do Mozartovej hudby, určite ňou nič nepokazíte. Slávny hudobný  génius odkázal ľudstvu mnoho znamenitých hudobných diel. Niektorí vedci tvrdia, že okrem toho, že Mozartova hudba prináša poslucháčom nezabudnuteľné zážitky, robí ich aj inteligentnejšími, ba má dokonca i liečivé účinky. Títo odborníci aspekt Mozartovej tvorby nazvali Mozartovým efektom. Spomínaný pojem prvý raz použil Francúz, doktor Alfréd A. Tomatis. Vo svojej knihe z roku 1991 Pourquoi Mozart? opísal účinky skladieb tohto génia. Zistil, že počúvanie Mozartovej hudby vedie nielen k zlepšeniu sluchu, ale aj k rozvoju mozgu. O dva roky neskôr traja vedci z Kalifornskej univerzity zistili, že študenti, ktorí vypracúvali inteligenčné testy a zároveň počúvali Mozartove skladby, dosiahli lepšie výsledky ako tí, ktorí hudbu nepočúvali.  Katherine Kyová, Frances Rauscher a Gordon Shaw robili pokus s ďalšími  36 študentmi. Tí 10 minút počúvali Mozartovu hudbu a potom začali robiť IQ testy zamerané na priestorovú predstavivosť. Všetci mali oveľa lepšie výsledky ako tí, ktorí hudbu nepočúvali. Viem, že učitelia vám pri písomke nedovolia počúvať Mozarta, ale skúste si jeho skladby vypočuť počas prestávky alebo samotného učenia doma a urobte si tak sami malý experiment. Možno sa vaše známky zlepšia.

 

2. Nezabúdajte raňajkovať a piť dostatok tekutín.

Mnoho mladých ľudí si neuvedomuje, že aj výkonnosť v škole či v práci súvisí s energiou, ktorú v tele máme. U mnohých žiakov klesá výkonnosť hlavne kvôli tomu, že neraňajkujú vôbec alebo jedia nezdravé potraviny. Na raňajky je vhodné jesť rôzne zdravé pochúťky, najlepšie zásadité ako banány, pohánkovú kašu alebo aj iné zdravé kaše, do ktorých si môžete dať napríklad ľanové alebo chia semienka, vodu s citrónom, aloe vera zmiešané s vodou, zelený čaj alebo zelené riasy (chlorellu, spirulinu, zelený jačmeň). Tieto potraviny vás ráno dobre naštartujú, budete pozitívne naladení aj proces myslenia sa zrýchli. Ak ráno neskoro vstávate, pripravte si raňajky ešte večer. Nezabudnite počas dňa piť dostatok vody. Najlepšia je čistá voda alebo kvalitná minerálka. Určite si nekupujte sladené nápoje. Tie vám v ničom nepomôžu. Vedci zistili, že aj tieto na prvý pohľad maličkosti zlepšujú známky žiakov až o 10%.

 

3. Nezabúdajte cvičiť

Vedci skúmali aj prepojenie medzi telom a mozgom. Prišli na to, že cvičenie ovplyvňuje proces učenia a zapamätávania. A tak práve beh, plávanie alebo možno len malá prechádzka v lese môžu zlepšiť vaše známky. Pokúste sa popoludní viac športovať a sami možno zistíte, že sa vaše známky zlepšujú. A keby aj nie. Prečistíte si aspoň hlavu, pľúca a aj psychicky sa viac uvoľníte.

 

4. Za dobrú známku si sľúbte nejakú odmenu.

Je všeobecne známe, že vidina odmeny ľudí veľmi motivuje. Snažia sa oveľa viac. A toto platí aj v študentskom svete. Povedzte si, že ak sa niečo poriadne naučíte a dostanete z testu aj dobrú známku, že za tento dobrý výsledok si splníte nejaký sen. Môže to byť pekný výlet, posedenie s kamarátmi, návšteva kina. Alebo si kúpte knihu, niečo pekné na seba alebo niečo, po čom naozaj túžite. Keď vaši rodičia budú vidieť, že sa naozaj snažíte a systematicky sa učíte, iste vám určitou sumu na takýto motivačný darček radi prispejú.

 

Čítajte viac o téme: Efektívne učenie
Zdieľať na facebooku