Ako si zapamätať dôležité veci?

  Ilustračná foto: Bigstock

Lekári, ktorí sa špecializujú na výskum mozgu,  prišli na to, že množstvo faktov, ktoré za deň prijímame, je stokrát vyššie ako pred sto rokmi. Tiež prišli na to, že keď je mozog neprimerane zahltený množstvom informácií, tak sa jeho činnosť spomaľuje. A tak nastáva paradoxná situácia: čím viac vieme, tým menej premýšľame. A tak je zákonité, že myseľ sa musí určitých informácií zbaviť, aby sa vytvorilo miesto pre nové informácie. Našťastie existuje tzv. sebaočisťovací proces, ktorý odborníci nazývajú aktívne zabúdanie a vďaka ktorému prostredníctvom automatického molekulárneho mechanizmu v mozgu mnoho informácií mizne. Aktívne zabúdanie je také dôležité, že dôsledok jeho narušenia môže spôsobiť  vznik závažných duševných stavov, ako je napríklad posttraumatická psychická porucha, Alzheimerova choroba alebo  schizofrénia.

 

Niektorí ľudia si pamätajú hlavne šťastné momenty, ktoré im zároveň dávajú silu do ďalších dní, ale niektorí žijú v zajatí spomienok na nepríjemné situácie, a to im naopak berie životnú silu. Lekári vedia, že čím emocionálnejšiu skúsenosť máme, tým si ju viac pamätáme. Existuje predpoklad, že hippocampus slúži ako akýsi filter na utvorenie novej skúsenosti a neskoršej spomienky. Keď spíme, náš mozog informácie triedi. Do pamäti ukladá tie dôležité a tie nepodstatné zmysle odstraňuje.

Uchovávanie dôležitých spomienok namiesto tých náhodných si môžeme podporiť. Je tu ale jeden problém a  týka sa práve negatívnych skúseností, ktoré sa často práve kvôli emocionálnej sile hlboko zarývajú do mozgu. Opakované vyvolávanie týchto bolestných momentov je spojené so stavmi, medzi ktoré patrí napríklad depresia a úzkosť. Ako si teda urobiť poriadok v hlave? Existujú odborné tipy, vďaka ktorým môžeme ovládať svoje spomienky.

 

 

Ako prestať myslieť na zlé veci?

1. Odpúšťajte

Možno žijete s krivdou v srdci. Možno vás opustil priateľ, zradila priateľka, neprávom vás vyhodili  z práce, nedostali ste primeranú odmenu. Podľa odborníkov by ste mali všetkým odpustiť. Možno to znie na prvý pohľad nelogicky, ale tým, že neodpustíte a naďalej v sebe živíte nenávisť, poškodzujete predovšetkým svoje zdravie. Na túto skutočnosť prišlo už veľa lekárov, psychológov, ale aj liečiteľov. Všetci sa zhodujú v jednom. Odpustenie je bránou k šťastnému životu. Nespravodlivosť bola, je a bude. Ale vy môžete v sebe objaviť veľkú silu, ktorá s ňou vie zatočiť.  Odpustenie totiž  znižuje emocionálny dopad danej situácie. Vďaka tejto sile oslobodíte hlavne sami seba. Ako to urobiť? Myslite na osobu, ktorá vám ublížila, na ktorú sa hneváte  a v mysli si viackrát opakujte: „ Odpúšťam ti. Odpúšťam ti. Odpúšťam ti.“

 

2. Vyrozprávajte sa

I dnes platí, že z nepríjemných udalostí by sa mal človek čo najskôr vyrozprávať. Pomáha to vyniesť zničujúce myšlienky z mysle.

 

3. Meditujte

Dokonca len niekoľkominútová meditácia môže mozgu pomôcť oddeliť spomienku od tých emócií, ktoré ju držia uväznenú v hlave.

 

4. Zmeňte uhoľ pohľadu

Niekedy je naozaj dobré pozrieť sa na veci z iného uhľa. Často sa urážame a vidíme krivdy len preto, že sa veľmi sústreďujeme len na seba. Často trpíme sebaľútosťou, a to tiež poriadne odoberá energiu. Dobré je na veci pozerať sa komplexnejšie a aj z pohľadu iných ľudí.

 

5. Plánujte

Vo chvíli, keď ste sa s niekým pohádali, niekto vás urazil alebo sklamal, je dobré sa prestať ľutovať a radšej byť aktívny. Je dobré si naplánovať akúkoľvek vhodnú aktivitu, ktorá poteší. Takto človek prežije nielen radosť z príjemného prežitého času, ale môže dokonca zredukovať emócie späté s nepríjemnou spomienkou a tým zníži šancu, aby sa hlboko do mozgu zafixovala.

 

Ako si uchovať dôležité informácie?

1. Postavte si palác

Mnoho ľudí často nevie, kde má okuliare, mobil, pero, tašku, diár... Až tieto veci budete nabudúce na nejaké miesto ukladať, predstavte si budovu a v nej samých seba, ako predmety ukladáte na určité miesto. Keď príde čas, že ich začnete hľadať, navštívte v mysli túto imaginárnu budovu a uvidíte, že miesta s vašimi vecami sa v tej budove automaticky objavia.

 

2. Trénujte

Dobré je každý deň si trénovať svoju myseľ. Napríklad sa každý deň naučte tri nové slovíčka z cudzieho jazyka, lúštite krížovku alebo si skúste zapamätať kúsok textu z knihy, ktorú čítate.

 

3. Buďte spoločenskí

Výskumy ukazujú, že pocit samoty môže viesť k produkcii stresových hormónov, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú proces tvorenia spomienok. A tak často telefonujte, zúčastňujte sa osláv a rôznych posedení. Verte, mnoho povinností počká. Nenechávajte si utiecť možnosti, vďaka ktorým sa môžete stretávať s ľuďmi.

 

4. Precvičte sa

Stres a depresie môžu zmenšiť hippocampus. Jeho zmenšenie o jedno až dve percentá výrazne ovplyvňuje pamäť. Ale výskumy hovoria, že táto časť mozgu sa dá opäť zväčšiť. Napríklad beh, aerobic i ďalšie športy dvakrát do týždňa môžu zväčšiť hippocampus až o dve percentá.

 

5. Zapisujte si informácie

Už vôbec nie je hanbou, keď si človek zapisuje rôzne informácie. Veď tých rôznych schôdzok a povinností je denne neúrekom. Dnes sa dajú informácie zapisovať priamo do mobilu alebo tabletu, a tak ich nemusíte loviť v pamäti. Zapisovanie určitých informácií pomáha uvoľňovať mozog pre dôležitejšie informácie.

 


Zdroj: Gerhard  Schmidt: Efektivní myšlení
Čítajte viac o téme: Pamäť, Efektívne učenie
Zdieľať na facebooku