Cudzí jazyk sa môžete učiť efektívne aj vďaka tejto metóde!

Efektívne učenie jazykov z roku 1885 je účinné aj dnes.
Efektívne učenie jazykov z roku 1885 je účinné aj dnes. / Zdroj: Shutterstock

Vyskúšali ste už množstvo metód na učenie jazykov, ale stále sa vám nevedia dostať do hlavy? Niekomu tam doslova naskáču už len pri tom, ako počúva hudbu alebo pozerá cudzojazyčné filmy. Iní zase vycestujú do zahraničia, aby sa naučili cudzí jazyk a aj tak sa na nich veľa nenalepí.  Ak patríte k tým, ktorým to ide ťažšie, vyskúšajte metódu psychológa Hermana Ebbinghausa, ktorá vám zaručene pomôže.


Zdroj: curiosity.com

 

Určite ste aj vy mali na strednej škole povinné vyučovanie cudzieho jazyka. Učili ste sa naspamäť slovnú zásobu, ale dnes si spomeniete na pár slov a nedokážete poskladať ani jednu celú vetu? V skutočnosti ste sa jazyk učili zle.

Ovládanie viacerých cudzích jazykov má, samozrejme, veľké množstvo výhod. Každý nový jazyk, ktorý sa naučíme pozitívne ovplyvňuje našu osobnosť, schopnosť rozhodovať sa a dokonca aj vnímanie farieb či času. Možno jazyku rozumieme, ale plynule s ním rozprávať nám už nepríde také jednoduché. Spôsob, akým sa jazyk učíme, je kľúčom k úspechu. Podľa výskumu je štúdium, ktoré sa nazýva oddelené opakovanie, ten správny spôsob.

Zakladateľom jednej z najúčinnejších metód učenia je nemecký psychológ Herman Ebbinghausa. Propagoval myšlienku správneho rozloženia času učenia a následného opakovania. V roku 1885 prišiel s prelomovým objavom, ktorý zmenil dovtedajšie vnímanie myslenia a pamäte. Vytvoril krivku učenia a krivku zabúdania. Vykonal viacero testov a zistil, že sa po 20 minútach učenia nedokážeme sústrediť a naša pozornosť niekam uniká. Práve toto zistenie položilo základ pre jeho metódu učenia.

 

Zdroj: curiosity.com

 

Štúdia bola v roku 2003 zopakovaná a zistilo sa, že jeho metódy sú stále platné a účinné. Ako sa teda učiť tak, aby nám informácie zostali v pamäti dlhšie ako deň či dva? Tu je jeden spôsob, ktorý vám s tým pomôže:

 

  1. Vytvorte si kartičky s obsahom toho, čo potrebuje vedieť. Môžete použiť papier alebo ich pripraviť v digitálnej forme.
  2. Učivo na kartičkách si pozerajte každý deň.
  3. Ak sa vám niečo stále pletie alebo ste si v ňom neistý, dajte si kartičku na kôpku k tým, ktoré ešte neviete. Časom, keď sa vám látka vryje do pamäti môžete kartičku odložiť na kôpku k tým ostatným, ktoré už ovládate a nepotrebujete si ich tak často opakovať. Môžete si dokonca každú kartičku vyhodnotiť  číslami od 0 do 5 podľa toho, ako si učivo pamätáte.
  4. Vytvorte si plán učenia, teda nejaký harmonogram a postupujte podľa neho. Môžete ho upraviť podľa potreby alebo podľa toho, ako rýchlo sa budete učiť.

 

Zdroj: unsplash.com

 

Ďalšia pomôcka je, že každá kartička bude niečím špecifická a tým si ju lepšie zapamätáte.

 


Zdroj: curiosity.com
Čítajte viac o téme: Cudzie jazyky
Zdieľať na facebooku