Prečo sa nevzdať počas skúškového?

Skúškové obdobie v škole je strašiakom pre študentov už dlho. Oplatí sa nevzdať sa, pretože študentské roky sú relatívne bez starostí, s kopou voľného času, a na vysokú školu si určite išiel s nejakým cieľom, ktorého sa len tak nevzdáš.
Skúškové obdobie v škole je strašiakom pre študentov už dlho. Oplatí sa nevzdať sa, pretože študentské roky sú relatívne bez starostí, s kopou voľného času, a na vysokú školu si určite išiel s nejakým cieľom, ktorého sa len tak nevzdáš. / Foto: Bigstock

Pre niekoho je tu už koniec školy, no mnohí z vysokoškolákov majú pred sebou ešte posledné dôležité skúšky. Práve skúškové je obdobie, kedy je toho všetkého jednoducho príliš veľa, deň zrazu nemá dosť hodín, spánok sa stáva niečím nepodstatným a hladina stresu sa zvyšuje. Avšak, zároveň je to aj obdobie, kedy si najviac študentov pozerá potenciálne pracovné ponuky, ak to náhodou nedá, hľadá čo vlastne robiť s vysokoškolským titulom, skrátka zvažuje všetky možnosti a pýta sa sám seba, či to vôbec stojí za to trápenie, bezsenné noci a litre vypitej kávy.  Ak náhodou patríš k tým, ktorí premýšľajú, či to celé stojí za to, nasledujúce riadky ti dajú dobré dôvody,  prečo to dotiahnuť až do úspešného konca a nevzdať sa.

 

1. Osobná motivácia

Najdôležitejšie zo všetkého, je mať skvelý dôvod, prečo to neurobiť, a ten je u každého iný. Každý sa vie perfektne vyhovoriť, keď je to nutné, no v tomto prípade to treba robiť presne naopak. Výborným dôvodom je myšlienka, že už je toho veľa za tebou, a len posledných pár povinností pred tebou. Celý rok ťažkej práce predsa nestojí za to, aby si kvôli zopár ťažkým dňom, či týždňom, zutekal. Ak ti prišla škola naopak ľahká, tak predsa nemôže byť jednoduchá stále- občas prídu aj komplikácie. Keď zutekáš od skúšok, začneš mať tendenciu utekať od všetkého. Úspešní ľudia sa vedia svojmu strachu postaviť. Nauč sa to aj ty, a myšlienka na to, aby si sa vzdal pred skúškou, nech je akokoľvek ťažká, ťa už ani nenapadne. Musíš sa vedieť motivovať drobnými dôvodmi, napríklad tým, že ak sa naučíš trochu teraz, potom bude čas aj na zábavu. Alebo tým, že aj to najnudnejšie učivo na svete sa bude potrebné naučiť, tak prečo nezačať už teraz?

 

2. Pripomeň si, prečo si vôbec začal

Na vysokú školu si určite išiel z nejakého dôvodu. V ideálnom prípade to bolo to, že potrebuješ vysokoškolský titul na to, aby si mohol vykonávať svoju vysnívanú prácu. Alebo preto, lebo to od teba chceli rodičia. Možno si išiel na vysokú školu len preto, že si nevedel, čo chceš, alebo ťa ovplyvnili tvoji rovesníci. Nech už to bolo akokoľvek, pripomeň si dôvod, kvôli ktorému to neplánuješ vzdať.

 

3. Sústreď sa na svoj cieľ

Keď už vieš, prečo si začal, sústreď sa na svoj cieľ. Ak potrebuješ titul na dosiahnutie toho, čo v živote chceš, tak by nebolo asi najmúdrejšie rozhodnutie vzdať sa počas skúškového. Naopak, by ti to cestu k tvojmu snu mohlo ešte predĺžiť. Ak nevieš, čo vlastne v živote chceš a išiel si na vysokú školu len kvôli tomu, že to chceli tvoji rodičia, mysli na to, že rodičia chcú pre teba vždy len to najlepšie. Ak aj nevieš, aký je tvoj cieľ, oni ťa dobre poznajú a veria tomu, že jedného dňa nájdeš sám seba a vysoká škola by ti k tomu mohla len pomôcť. Pokiaľ neveríš tomu, že vysoká škola je pre teba to pravé orechové, sústreď sa aspoň na ukončenie ročníka a skúšky, pretože aj v prípade, že si vezmeš rok voľna, aby si zistil, čo je pre teba to pravé, tak sa ľahšie vrátiš do školy akoby si mal začínať úplne odznova. Možno je tvojím cieľom len neustále socializovanie sa a stretávanie nových ľudí. Práve počas školy máš na to dostatok času a príležitostí. Ak sa vzdáš školy, tak už nikdy toľko času mať nebudeš. A to je niečo, čo tiež stojí za zváženie.

 

4. Štúdium samo o sebe

Škola je na to, aby si sa tam niečo naučil. Možno máš často pocit, že sa učíš veci, o ktorých si myslíš, že ich nikdy potrebovať nebudeš, ale v skutočnosti všetko, čo vieš, je len plusom pre teba. Akademické prostredie je najvhodnejšie na rozvoj a je intelektuálne stimulujúce. Možnosti, ktoré máš počas školy, už nemusíš mať nikdy v živote. Škola, napriek občasnej extrémnej náročnosti, v konečnom dôsledku stojí za to. A pokiaľ nemáš nápad na skvelú aplikáciu alebo si neobjavil dieru na trhu, jedna z najlepších vecí, čo môžeš pre seba urobiť, je chodiť do školy. Vysokoškolské štúdium ti ponúka množstvo výhod, len ich treba vidieť a využiť.

 

5. Motivuj sa blížiacim voľnom

Ak nič iné nezaberie, skús sa motivovať blížiacim sa letom, voľnom, dovolenkou, alebo hocičím, čo máš na pláne. Pokiaľ máš na pláne brigádu, určite máš v programe na letné mesiace zahrnuté letné festivaly čí výlety. Motivuj sa myšlienkou na ne. Možno si aj ty typ človeka, ktorý sa potrebuje jednoducho tešiť na odmeny, ktoré ho čakajú po ťažko vykonanej práci. A čo je lepšou odmenou za mesiac skúškového ako dva až tri mesiace voľna, tepla, a času stráveného s kamarátmi či s rodinou?

 

6. V živote je veľa vecí, ktorých sa treba báť

Skúšky v škole však nie sú jednou z nich. Ak sa je treba niečoho báť, je to to, čo sa nedá ovplyvniť, ako napríklad o svoje zdravie. Ale nie o skúškové obdobie, ktoré začne, za chvíľku skončí, a dá sa naň pripraviť. Áno, je dôležité, niekedy dokonca extrémne dôležité, ale aj tak sa toho netreba báť. Stres navyše vôbec nepomáha pri učení a pri premýšľaní.

 

7. Počas školy máš množstvo času

Vysoká škola je obdobím, ktoré si môžeš stráviť presne podľa svojich predstáv. Či už je to zapájaním sa do mimoškolských aktivít, športom, kamarátmi, pozeraním seriálov, čisto vzdelávaním sa, alebo brigádou popri štúdiu. Nikdy v živote nebudeš mať toľko času, ako máš práve počas vysokoškolského štúdia. A nikdy  nebudeš mať okolo seba toľko ľudí, čo budú mať toľko voľného času. V podstate to sú roky obrovskej slobody. Ak sa vzdáš, neprejdeš ročníkom a náhodou sa rozhodneš že chceš ísť do práce, toto obdobie automaticky končí a tvoj voľný čas sa obmedzuje na pár hodín týždenne po práci a 2 dni voľna. Zároveň je dosť pravdepodobné že väčšina tvojich kamarátov bude stále chodiť do školy. Vznikne medzi vami bariéra a vzťahy sa zmenia. Počas školy máš dosť času na to, aby si zároveň udržal všetky sociálne vzťahy.

 

8. Študentský život

Študentský život má čo ponúknuť aj mimo voľného času, možností a množstva kamarátov. Počas študentských rokov väčšinou nemusíš riešiť veľa vecí, ako napríklad pôžičky, v tom lepšom prípade aj prácu, ale aj základné veci ako napríklad zapínanie práčky či varenie iných jedál, ako sú párky, instantné polievky, vajíčka a polotovary. Študentské roky sú obdobím bez väčších starostí.

Zdieľať na facebooku