Ako byť trpezlivejší a lepšie zvládať stres

V mnohých životných situáciách sa cítime nepohodlne a netrpezlivo. Avšak ak sa naučíte odhaliť príčiny vašej netrpezlivosti a bojovať s ňou, z dlhodobého hľadiska sa budete cítiť šťastnejšie.
V mnohých životných situáciách sa cítime nepohodlne a netrpezlivo. Avšak ak sa naučíte odhaliť príčiny vašej netrpezlivosti a bojovať s ňou, z dlhodobého hľadiska sa budete cítiť šťastnejšie. / Foto: Pexels

Mnohí ľudia strávia veľkú časť života čakaním. Čakaním na niečo veľké, napríklad, na to, až si založíte rodinu, na svadbu, či čakaním na menšie udalosti, ako napríklad rodinná dovolenka, či narodeniny. Avšak najviac času ľudia strávia čakaním práve na maličkosti. Čakanie v obchode, na pošte či u doktora patrí medzi tieto maličkosti, rovnako ako aj čakanie, až sa pripraví celá rodina na odchod, či čakanie na nejaké stretnutie. Tieto čakania, spolu s trčaním v zápche, sú nočnou morou každého človeka. Práve toto čakanie nám dáva najviac zabrať a vtedy sa ukazuje, akí netrpezliví ľudia skutočne sú.

Netrpezlivosť poznajú všetci, a veľmi často ju sprevádza stres, pretože zvyšuje jeho level. Prejavuje sa zmenou dýchania, napätím svalov, potením sa, hnevom, nervozitou či tým, že sa rozhodujete rýchlo a ponáhľate sa. Keď ste netrpezliví, nepomáhate tým sebe, ani ostatným ľuďom okolo seba. Netrpezlivosť spôsobuje fyzickú škodu, ale tiež ničí vzťahy. Netrpezliví ľudia pôsobia arogantne, necitlivo a impulzívne. Sú vnímaní ako ľudia, ktorí nevedia urobiť dobré rozhodnutie. Avšak trpezliví ľudia sú obľúbení a vnímaní pozitívne vo svojom okolí. Niektorí ľudia sa trpezliví už narodia, avšak drvivá väčšina musí túto schopnosť trénovať.

V prvom rade je nutné si uvedomiť, že často je problémom práve ľudská myseľ a to, ako ja nastavená. Nezáleží od vonkajších okolností, myseľ si vytvára svoju realitu. Dôležité je zredukovať iritáciu a to, ako pôsobí. Ak dokáže zmeniť to, ako na vás pôsobí nepohodlie, dokážete lepšie docieliť svoje ciele, pretože aj negatívne skúsenosti a zážitky sa dajú otočiť ako niečo pozitívne.

Nájdite príčiny svojho správania

Netrpezlivosť je problém, a rovnako ako pri riešení problémov, základom lepšej trpezlivosti je nájdenie príčiny. Každý človek má svoje spúšťače netrpezlivosti.  Môžu to byť ľudia, frázy, či špecifické situácie. Taktiež môže byť netrpezlivosť spustená aj fyzickými faktormi, napríklad keď ste hladní či dehydrovaní. Urobte si zoznam svojich spúšťačov. Ak máte problém zistiť, čo u vás spôsobuje netrpezlivosť, zamyslite sa nad tým, čo spôsobilo netrpezlivosť naposledy. Spýtajte sa svojho okolia, čo si myslia. Iný ľudia vás predsa vnímajú inak, ako vy sami seba. Ak budete vedieť, čo u vás netrpezlivosť spúšťa, budete s ňou vedieť lepšie bojovať.

Veľa ľudí má zaneprázdnené životy, a preto nás veľa vecí hnevá, a nejdu presne podľa plánu. Príliš sa zameriavame na to, čo musíme urobiť, takže nedokážeme tolerovať nič, čo nie je zarátané v pláne. Schopnosť multitaskingu je pomaly vyžadovaná k zvládaniu každodenných úloh. Naučte sa byť si vedomí svojich myšlienok. Ak máte toho veľa, pomôže vám táto schopnosť lepšie sa zorientovať a nestratiť sa pod návalom povinností. Napíšte si to, čo vás hnevá, aby ste získali predstavu, čo sú vaše spúšťače.

 

Ako na netrpezlivosť?

Keď na sebe spozorujete príznaky netrpezlivosť, musíte sa naučiť zvládať symptómy. Vyskúšajte  pomalé a hlboké dýchanie spolu s počítaním do desať. Táto taktika vám pomôže spomaliť tlkot srdca, zrelaxovať telo a emocionálne vás oddialiť od situácie. Dostanete stres aspoň trochu pod kontrolu. Ak to nepomôže, vyskúšajte hlboké nádychy niekoľkokrát po sebe. Zamerajte sa na svoje svaly a na to, aby boli zrelaxované. Donúťte sa spomaliť a získajte späť pod kontrolu svoje emócie. Ak sa budete sústrediť na to, aby ste pôsobili vyrovnane, po chvíli sa tak začnete aj cítiť.
Jednou z príčin vašej netrpezlivosti môže byť, to že ste perfekcionista. Perfekcionizmus však môže spomaliť tempo vašej práce a zvýšiť stres. Odnaučte sa vyžadovať všetko perfektné a znížte zo svojich nárokov, ktoré máte na svoju osobu. Perfektný nie je nikto a je to úplne normálne.

 

Rozprávajte sa, pokojne aj sami so sebou, alebo sa aspoň zamyslite. Dôležité je stať sa trpezlivejším. Čím viac skúseností získavate, tým lepšie sa dokážete ovládať a zvládať svoje emócie.  Vždy, keď sa cítite netrpezlivo, či nahnevane, pripomeňte si, že je to znamením osobného rastu. Je to normálny a prirodzený proces. Naučte sa tolerovať aj svoje chyby a nedokonalosti. Majú ich všetci okolo vás aj vy. Myslite na to, aké by to bolo pekné, keby vás menej vecí znervózňovalo.

 

Cvičte vďačnosť. Byť vďačný má množstvo výhod. Podľa štúdie publikovanej v Psychological Science, vďačnosť robí ľudí šťastnejšími, optimistickejšími a menej vystresovanými.

 

Naučte sa cítiť nepohodlne. Keďže v živote je potrebné stihnúť príliš veľa vecí, je normálne že sa cítite nepohodlne, keď sa stane niečo, čo nebolo v pláne. Vystúpte zo svojej komfortnej zóny. Naučte sa cítiť pohodlnejšie aj v nepohodlných situáciách. Veľmi často tolerujeme len to, ak sa cítime pohodlne. Nečakaná udalosť je možno nepohodlná, avšak nie je netolerovateľná.

 

Nesústreďte sa na výsledok, pretože cesta je omnoho dôležitejšia.  Ak sa budete sústrediť len na cieľ, čoskoro vás to vyčerpá, pretože sa budete naháňať za niečím, čo je ďaleko a vyžaduje si veľa času a trpezlivosti. Veľké ciele si rozdeľte na menšie. Budete mať viac úspechov, ktoré vás motivujú vytrvať. Avšak stále majte na mysli svoj cieľ. Zakaždým, keď zistíte, že vás chytá  viac netrpezlivosti, zamyslite sa nad tým, prečo to vlastne robíte a prečo na tom záleží.

 

Cvičte svoju trpezlivosť. V obchode sa postavte do tej najdlhšej rady, alebo si vyberte dlhšiu trasu namiesto kratšej. Čím viac budete cvičiť pri kratších a ľahších úlohách, tým ľahšie budete zvládať aj dlhšie čakanie, napríklad hodinové čakania u doktora. Čakanie sa pre vás stane zvykom a nebude vás viac iritovať.

Avšak nepozerajte sa na čas, keď niekde dlhšie čakáte. Mať niečo priamo zobrazené pred sebou pomáha, ale pozeranie sa na hodinky vás robí len nervóznejšími než zvyčajne. Podľa jednej štúdie, čakanie dokonca robí ľudí šťastnejšími z dlhodobejšieho hľadiska.

Čítajte viac o téme: Stres, Trpezlivosť
Zdieľať na facebooku