10 dôvodov prečo cestovať, kým sme mladí

Existuje množstvo dôvodov, pre ktoré sa najviac oplatí cestovať hlavne mladším ľuďom. Peniaze tomu nemôžu byť v dnešnej dobe prekážkou.
Existuje množstvo dôvodov, pre ktoré sa najviac oplatí cestovať hlavne mladším ľuďom. Peniaze tomu nemôžu byť v dnešnej dobe prekážkou. / Foto: Pexels

Nezáleží na tom či je človek mladý alebo má svojich 20 rokov už dávno za sebou, všetci radi cestujeme. Veľmi často si však práve mladí ľudia hovoria, že by cestovali, ak by na to mali dostatok finančných zdrojov. Dnes vás presvedčím, že existuje množstvo dôvodov, pre ktoré sa najviac oplatí cestovať hlavne mladším ľuďom a posnažiť sa to minimum peňazí, ktoré na študentské cestovanie potrebujete, zohnať.

 

1. Život je príliš krátky

Na svete je veľa krásnych miest, ktoré stoja za návštevu a život je príliš krátky na to, aby človek videl všetko, čo za to stojí. Tá správna príležitosť vycestovať je práve teraz. Nie o rok, nie keď si kúpiš dom, alebo získaš lepšie platenú prácu. Nezáleží na tom, aký zdravý si dnes, pretože nikdy nevieš, čo príde zajtra. Preto využi príležitosti, ktoré máš teraz. Zajtra ich už možno mať nebudeš.
 

2. Naučíš sa kontrolovať svoje financie

Ak máš večný problém s peniazmi a vždy sa niekam rozkotúľajú a ani nevieš ako, začni cestovať. Ak počas cestovania minieš viac než zarábaš, máš problém. Nie je nič horšie než byť v zahraničí a nemať peniaze. Počas cestovania sa naučíš ako si peniaze kontrolovať, plánovať svoje výdavky alebo si nastaviť denný rozpočet, pretože inak ti cestovné plány nevyjdú tak, ako by mali. Taktiež si budeš vedieť určiť priority, pretože zrazu tie nové cool topánky nebudú až také zaujímavé ako spiatočná letenka do Berlína za 20€. Peniaze získajú úplne inú hodnotu.
 

3. Ušetríš

Pokiaľ si mladý, tak ti je jedno kde sa vyspíš- či je to lacný hostel, gauč získaný cez couchsurfing alebo štvorhviezdičkový hotel. Existujú aj študentské karty alebo karty pre ľudí do 26, na ktoré sa dajú získať rôzne zľavy, napríklad na hotely, MHD, letenky, autobusové lístky, jedlo v reštaurácií, ale aj vstupy do múzeí. Sú pamiatky, do ktorých študenti s platnou študentskou kartou neplatia žiadny vstup, napríklad múzeum Akropoly v Aténach. Takýmto spôsobom sa  dajú ušetriť desiatky až stovky eur. Najväčšou výhodou cestovania zamlada je, samozrejme, to, že platíš len sám za seba a nie aj za svoje deti.
 

4. Vzdelávaš sa

Počas cestovania získaš nové vedomosti a skúsenosti, ktoré by si sa nenaučil v škole. Po cestovateľských zážitkoch zostaneš sebavedomejší, tolerantnejší a zodpovednejší. Naučíš sa rešpektovať ľudí, vyjednávať, riešiť problémy a myslieť kreatívne. Okrem tohto sa počas cestovania naučíš veľa o danej krajine, jej kultúre, histórii a o ľuďoch. Najväčším bonusom cestovania je cudzí jazyk. Počas dní strávených v cudzej krajine budeš nútený hovoriť minimálne po anglicky, v tom lepšom prípade sa na teba nalepí aj zopár slov v inom jazyku. Zrazu budeš vedieť povedať čaj v 10 rôznych jazykoch alebo opýtať sa na cestu v 5 rôznych jazykoch. V dnešnej dobe, keď takmer už aj na prácu predavačky požadujú základnú znalosť anglického jazyka, je znalosť cudzích jazykov nepochybne výhodou. Navyše, nikde sa nedá naučiť jazyk tak dobre ako jeho používaním v danej krajine.
 

5. Pomôže ti to rozhodnúť sa, čo chceš robiť so svojím životom

Ak máš problém s tým, že nevieš, čo od svojho života očakávaš, vycestovanie a diaľka ti pomôžu vidieť tvoj problém z iného uhla pohľadu. Stretneš množstvo zaujímavých ľudí, ktorí ťa inšpirujú. Nikdy nemôžeš vedieť, ktorý človek alebo ktorý tvoj moment ti od základov zmení život. Počas cestovania sa toho o sebe veľa naučíš. Zistíš, čo je pre teba v živote dôležité. S novými zážitkami možno získaš aj nové ciele. Počas cestovania máš možnosť robiť chyby. Možno je tvojím životným snom pracovať ako učiteľ, ale počas cestovania zistíš, že práca fotografa by ťa omnoho viac napĺňala.
 

6. Nezávislosť a zodpovednosť

Svoju závislosť na rodine si uvedomíš, až keď od nich odídeš. Naučíš sa, ako sa postarať sám o seba. Cestovanie  z teba vytvorí nezávislú osobu, pretože sa nemôžeš spoliehať na nikoho iného, než na seba. Pokiaľ cestuješ v skupine, máš určitý stupeň zodpovednosti a nezávislosti. Ak  vycestuješ sám, si zodpovedný za všetko, za každý jeden detail cesty. Nemáš nikoho, kto by ťa držal za ruku a hovoril ti, čo máš robiť. Naučíš sa byť zodpovedný a zorganizovať si cestu.
 

7. Zdravie a psychická sila

Počas cestovania sa naučíš adaptovať sa novým podmienkam a časovým zónam. Počas cestovania sa budeš samozrejme aj viac hýbať ako doma a stráviš čas na čerstvom vzduchu, čo je zdraviu prospešné. Práve počas mladších rokov toho telo zvláda viac, ako neskôr, keď človek trochu zostarne. Cestovanie za mlada a v neskorších rokoch sú úplne rozdielne zážitky. Práve za mlada si človek dokáže omnoho viac užiť aktivity ako napríklad potápanie, lezenie na skalách alebo zoskok padákom, pretože na takéto aktivity treba entuziazmus a zdravie, ktoré sa väčšinou vekom zhoršuje. Cestovanie taktiež posilňuje srdce. Výskum od Framingham Heart Study zistil, že ľudia ktorí si dlhšiu dobu nezobrali voľno, častejšie trpia problémami so srdcom ako tí, ktorí cestujú pravidelne. Únik z každodenného života spôsobuje zníženie stresu počas cestovania, ale aj nižšiu hladinu stresu, ktorá zostáva v dobe niekoľkých týždňov po vycestovaní a človek sa potom cíti šťastnejšie. Cestovanie je skrátka perfektným spôsobom ako sa zrelaxovať a oddýchnuť si od každodenných povinností.
 

8. Nemáš žiadne záväzky

Pokiaľ si mladý, nemáš žiadne záväzky a väzby okrem svojich rodičov. Môžeš cestovať tak často ako chceš a na tak dlho ako chceš bez toho, aby si sa musel príliš zamýšľať nad následkami. Neskôr prídu záväzky, ako rodina, dom, deti, hypotéka a pôžičky, kedy je omnoho ťažšie zbaliť sa a odísť, hoci len na pár dní, nie ešte na mesiac.  Využi slobodu pokiaľ ju máš a nemáš nič, čo by ťa držalo doma. Prácu si môžeš nájsť aj o mesiac neskôr a priateľ alebo priateľka tiež môžu mesiac počkať alebo odísť tiež. Kedy bude čas na všetky tie bláznivé nápady, ak nie teraz?
 

9. Naučíš sa vážiť si to, čo máš

Veľa z nás je príliš zaslepených materializmom, ktorý nás obklopuje a konzumným štýlom života, že úplne zabúdame na to, čo je skutočne dôležité. Popri cestovaní, hlavne do krajín, kde sú na tom ľudia ešte horšie ako v Európe, si človek uvedomí aké má vlastne šťastie že má všetko to, čo má.  Uvedomíš si, ako veľa vecí vnímaš za samozrejmosť a ako mnoho ľudí, ktorých stretneš niečo také nemá.
 

10. Budeš zaujímavý

Vďaka zážitkom z cestovania budeš mať čo rozprávať kamarátom, rodine, kolegom, vnúčatám. Nič nie je zaujímavejšie ako človek, ktorý má čo povedať a práve ty sa ním aj vďaka cestovaniu môžeš stať.

Čítajte viac o téme: Študenti a cestovanie
Zdieľať na facebooku