Základné umelecké školy nemusia rušiť vyučovanie a učiť dištančne

Základné umelecké školy nemusia rušiť vyučovanie a učiť dištančne
Základné umelecké školy nemusia rušiť vyučovanie a učiť dištančne / Foto: Bigstock

4.10.2021 - S pribúdajúcimi okresmi v bordovej farbe riešia základné umelecké školy či centrá voľného času otázku, ako učiť skupiny. Školský semafor je nejasný, a tak niektoré ZUŠ, napr. ZUŠ v Rožňave, prešli na OTP režim, ďalšie, napr. bardejovská ZUŠ, prešla na dištančné vzdelávanie, iné učia ďalej prezenčne.

 

Podľa aktuálnej situácie ZUŠ nemusia rušiť svoje prezenčné vyučovanie. Ako nám potvrdila doc. MUDr. Jana Hamade, PhD., z Úradu verejného zdravotníctva SR „špeciálne vyhlášky na školy neexistujú.“ Úrad verejného zdravotníctva SR vydal všeobecnú vyhlášku 240, ktorá upravuje chod maloobchodných prevádzok a  prevádzok poskytujúcich služby. Vyhláška bližšie špecifikuje chod predajní, obchodných centier, wellness, plavární, lanoviek či taxi služieb v bordovej a čiernej farbe. Neupravuje však chod zariadení poskytujúcich vzdelávanie a výchovu. Základné umelecké školy podľa školského zákona poskytujú základné umelecké vzdelanie. Sú súčasťou sústavy škôl, podobne ako materské, základné či stredné školy, ale aj jazykové školy. CVČ radí školský zákon medzi školské výchovno-vzdelávacie zariadenia.

 

J. Hamade ďalej spresnila, že by sa školy vrátane ZUŠ mali riadiť školským semaforom. Ten však nie je záväzným právnym predpisom, ale len odporúčaním, ako nám potvrdilo ministerstvo školstva. A v odporúčaniach nie je celkom jasný, v bordovej farbe dáva ZUŠ a spolu s nimi aj Centrám voľného času a jazykovým školám viac odporúčaní ako učiť v bordovej farbe. Rezort školstva nám spresnil, že ide o alternatívy, teda ZUŠ, ale s nimi i CVČ či jazykové školy môžu v bordovej farbe učiť prezenčne individuálne, prezenčne s obmedzením alebo dištančne. Čo znamená „prezenčne s obmedzením“? Ministerstvo školstva odpovedá, že to znamená „zabezpečiť čo najmenšie premiešavanie žiakov rôznych základných škôl.“ 

 

Zmätočne je pri ZUŠ, CVČ a jazykových školách uvedená aj možnosť učiť v režime OTP (teda podmieňovať vyučovanie potvrdením o očkovaní, testovaní či prekonaní ochorenia covid 19). Ministerstvo školstva v odpovedi zdôraznilo, že „režim OTP platí iba pre vysoké školy a internáty“. 

 

V súvislosti s režimom OTP prebieha aktuálne petícia, ktorú iniciovali 25 organizácii venujúcich sa deťom a mládeži, okrem iného žiadajú, aby s OTP režim nevzťahoval nielen na ZUŠ, ale ani a ďalšie organizované aktivity rozvíjajúce športové, umelecké či iné nadanie detí a mládeže, ktoré prebiehajú v stabilných kolektívoch. Ešte do minulého týždňa podobne režimom OTP podmieňovala účasť na tréningoch a iných mimoškolských aktivitách aj Česká republika, vláda však túto podmienku k 30.9. pre aktivity detí a mládeže organizované v stabilných kolektívoch zrušila.  

 

Suma sumárum: podobne ako sa na bežné základné a stredné školy dnes nevzťahuje vyhláška Úradu verejného zdravotníctva nevzťahuje sa ani na základné umelecké školy, ktorým ÚVZ SR odporúča riadiť sa školským semaforom. Ten je odporúčaním a neprikazuje ZUŠ, ale ani CVČ či jazykovým školám prechádzať v bordovej na dištančné vyučovanie skupín. Ak sa rozhodnú riadiť školským semaforom, môžu učiť prezenčne individuálne i prezenčne v skupinách a snažiť sa obmedziť miešanie detí. 

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku