Česká vláda rozhodla, že rodičom, ktorí deti nedajú do škôlky alebo do školy ošetrovné zostane

Českí rodičia otvorením škôl a škôlok o ošetrovné neprídu, ak sa rozhodnú nechať svoje dieťa doma.
Českí rodičia otvorením škôl a škôlok o ošetrovné neprídu, ak sa rozhodnú nechať svoje dieťa doma. / Foto: Bigstock

Českí rodičia otvorením škôl a škôlok o ošetrovné neprídu, ak sa rozhodnú nechať svoje dieťa doma.

 

15.5.2020 - Ošetrovné sa v Česku znižovať nebude. Zostane na 80 percentách až do konca júna. V stredu večer o tom definitívne rozhodli poslanci v rámci novely zákona o sociálnom zabezpečení. Zjednotili tak aj podmienky pre školy a škôlky a vyjasnili všetky nezrovnalosti. Nárok na ošetrovné bude mať každý rodič, ktorý sa rozhodne dieťa do školy alebo škôlky neposlať.

 

V súčasnosti v Česku platí, že rodičia otvorením školy alebo zariadenia nárok na ošetrovné strácajú. Je pritom na ich dobrovoľnom rozhodnutí, či dieťa do školy nastúpi. Po schválení novely zákona dochádza k zmene a rodičom zostane nárok na ošetrovné aj v prípade, že sa rozhodnú dieťa do školy či škôlky neposlať. Musia ale uviesť dôvod, informuje portál Novinky.

 

V rámci novely zákona došlo aj k rozšíreniu možných dôvodov. Sú nimi napríklad priamo nákaza koronavírusom, cukrovka, ťažká obezita alebo chronické ochorenie pľúc. Do školy nesmú nastúpiť ani vtedy, ak žijú v rodine s osobou nad 65 rokov alebo niekým, kto má spomínané ochorenia.

 

Pridané boli aj prevádzkové dôvody, teda ak škola nebude mať dostatok miest pre žiakov. Alebo iné vážne dôvody, napríklad ak by bola výučba dieťaťa výrazne skrátená oproti bežnému rozvrhu a rodičia by tak rovnako nemohli ísť do práce. Podľa rovnakého režimu by sa po schválení zmeny mali riadiť i škôlky.

 

Pravidlá sú uverejnené na stránke českého ministerstva školstva. Spomínané dôvody uvedie rodič na predpísanom tlačive vydanom Českou správou sociálneho zabezpečenia v rámci mesačného výkazu k čerpaniu ošetrovného.

 

Zmenám predchádzala búrlivá debata

Počas utorka a stredy prebiehala búrlivá debata, kde sa zvažovalo, že sa ošetrovné rodičom zníži od júna na 60 percent, nakoniec ale tento návrh neprešiel.

 

Ošetrovné nakoniec môžu rodičia čerpať na dieťa približne od 3 do 13 rokov. To bolo pôvodne vo výške 60 percent zo základu platu od 12. marca do konca marca. Od 1. apríla sa potom suma navýšila až na 80 percent. O ošetrovné si za rovnaké obdobie môžu žiadať aj SZČO, ktoré do konca marca poberali 424 korún denne a od 1. apríla 500 korún denne.

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku