Do škôl by sa mohli vrátiť škôlkari, prvý stupeň a piataci koncom mája alebo od 1. júna, potvrdil minister školstva

Branislav Gröhling o otvorení škôl
Branislav Gröhling o otvorení škôl / Zdroj: FB Branislav Grohling

Deti by sa mohli vrátiť do škôl koncom mája alebo od 1. júna, potvrdil minister školstva pre Postoj.

 

Branislav Gröhling dnes uviedol, že termíny zatiaľ nie sú isté a budúci týždeň má na túto tému prebehnúť diskusia s epidemiológmi.

Máme veľkú zodpovednosť. Čokoľvek, čo povieme, ovplyvní množstvo ľudí. Preto akýkoľvek možný návrat do škôl musíme mať premyslený, pripravený a prediskutovaný. Diskutovať musíme s epidemiológmi, ako aj so školami, učiteľmi, riaditeľmi, rodičmi či žiakmi," uviedol na svojom facebooku minister školstva.

 

Dnes som sa o tom zhováral s učiteľmi a riaditeľmi na školách. Nechcem nič robiť nárazovo a náhle. Viem, že mnohí rodičia by ocenili návrat do škôl. Ale iní majú obavy a vďaka prístupu učiteľov zvládajú „školu na diaľku.“ Musíme zvažovať všetko a myslieť aj na učiteľov nad 60 rokov, žiakov so zdravotnými problémami, dezinfekciu či výučbu v rúškach," napísal Gröhling.

 

Potvrdil, že v pláne je otvorenie materských škôl prioritne pre deti zdravotníkov. Zároveň by sa mali do školy vrátiť deti na prvom stupni a deti v piatom ročníku základných škôl, aby pomohli pracujúcim rodičom, ktorí sú s nimi na OČR.


Šéf rezortu školstva pre Postoj upresnil, že neplánujú obnovenie vyučovania pre deti na druhom stupni základných škôl, teda od 6. do 9. ročníka. Bude potrebné dodržať prísne hygienické opatrenia. Aby bol dodržaný sociálny odstup, deti budú musieť byť rozdelené do menších skupín. Minister si predstavuje, že by ich malo byť maximálne 13. Aj preto sa neuvažuje o návrate detí z druhého stupňa, lebo by mohli mať problémy s kapacitou.

 

Stredoškoláci by sa mali vzdelávať naďalej z domu. Do škôl by sa však mohli vrátiť aspoň na chvíľu. Minister chce požiadať o ich návrat pred koncom školského roka z dôvodu psychohygieny a socializácie. Predstavuje si, že by malo ísť o posledný týždeň alebo dva, potvrdil pre Postoj.

 

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku