Školy v Česku by chceli otvárať postupne, vyhlásil Babiš

České školy by sa mali začať otvárať postupne.
České školy by sa mali začať otvárať postupne. / Foto: Bigstock

České školy by sa mali začať otvárať postupne od najnižších stupňov, vyhlásil český premiér.

 

2.4.2020 – Český premiér Andrej Babiš vyhlásil, že je presvedčený, že sa žiaci a študenti všetkých typov škôl vrátia ešte pred letnými prázdninami k štandardnému vyučovaniu. Školy v Česku definitívne zavreli v polovici marca kvôli šíreniu nového koronavírusu. Učitelia vzdelávajú v týchto dňoch deti na diaľku rovnako ako učitelia na Slovensku.

 

Konkrétny plán po sviatkoch

Vláda by podľa Babiša mala predstaviť konkrétny plán otvárania škôl po Veľkej noci. Uviedol, že by chceli začať otvárať školy postupne, a to od materských škôl a prvého stupňa základných škôl, uvádza ČTK.

 

Bezpečnosť na prvom mieste

Babiš tvrdí, že je zároveň potrebné prijať radu opatrení, aby školy mohli bezpečne fungovať. Uviedol, že je kľúčové zabezpečiť, aby sa dodržali aspoň metrové rozostupy medzi žiakmi. Okrem rozostupov premiér zmienil aj rozfázovanie začiatkov vyučovacích hodín, zaistenie dezinfekcie medzi žiakmi, pravidelné umývanie rúk či kontrolu symptómov nákazy koronavírusom, vrátane merania teploty.  

 

Normálny život od začiatku júna

Otváranie škôl má byť súčasť postupného uvoľňovania reštrikčných opatrení. Ako prvé plánujú otvoriť obchody a v ďalšej vlne by to boli nižšie stupne škôl. K organizácii letných táborov sa premiér odmietol vyjadriť. Podľa neho nemožno teraz situáciu počas prázdnin predvídať.

V súvislosti s plánovaním zahraničných dovoleniek Babiš povedal, že uzatvorenie hraníc môže byť príležitosťou na podporu domáceho cestovného ruchu. O tom, či by sa mohli hranice do letných prázdnin otvoriť, špekulovať odmietol.   

 

Odklady nástupu do školy budú riešiť v lete

Vyšetrenia detí k žiadostiam o odklad povinnej školskej dochádzky sa budú robiť v pedagogicko-psychologických poradniach pravdepodobne počas leta. Poradne sú momentálne taktiež kvôli koronavírusu zatvorené. Služby začnú opäť ponúkať až skončí vládne nariadenie obmedzenia pohybu ľudí. Prednostne by sa mali vybavovať deti, ktorých rodičia žiadajú o odklad povinnej školskej dochádzky.

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku