RTVS chce školám pomôcť pri vzdelávaní. Bude pre študentov vysielať diela povinnej literatúry

RTVS zaradila do programu počas mimoriadneho voľna kvôli šíreniu koronavírusu diela povinnej literatúry.
RTVS zaradila do programu počas mimoriadneho voľna kvôli šíreniu koronavírusu diela povinnej literatúry. / Zdroj: reporofoto FB Trojka

Šírenie koronavírusu narušilo aj chod škôl. Vyučovanie na diaľku je komplikované a pomôcť chcú učiteľom aj televízie. Iniciatívne zareagovala ako prvá RTVS a začína s vysielaním diel povinnej literatúry.

 

Termíny maturitných skúšok sa posunuli. Školy čaká vyučovanie na diaľku a samoštúdium žiakov. Verejnoprávna televízia zareagovala, že chce školám pomôcť a ponúka edukatívny program, ktorý už v archíve existuje. „RTVS si uvedomuje svoju verejnoprávnu úlohu, a preto hlavne stredoškolákom prinesie dramatiku, ktorá je súčasťou povinnej literatúry a často aj maturitných otázok," priblížila intendantka Trojky Judita Gembická. Študentom ponúkne známe diela povinnej literatúry. Vysielať ich bude na Trojke každý pracovný deň o 9:30.

 

V pondelok 16.3.2020 sa môžete tešiť na televíznu inscenáciu Palárikovej veselohry v réžii Karola L. Zachara Dobrodružstvo pri obžinkoch. V hlavných úlohách televíznej inscenácie sa predstavili Božidara Turzonovová, Emília Vášáryová, Michal Dočolomanský, Oldo Hlaváček, Dušan Jamrich či Ivan Mistrík.

 

Streda 18. marca bude patriť dramatizácii baladickej novely Margity Figuly Tri gaštanové kone.

 

 

Tragickú lásku Petra a Lucie, ktorá sa odohráva počas vojnového besnenia, prinesie Trojka vo štvrtok 19. marca. Pod televíznu dramatizáciu svetoznámej novely francúzskeho prozaika Romaina Rollanda sa v roku 1968 režijne podpísal Tibor Rakovský. Hlavné postavy si zahrali Emil Horváth mladší, Emília Vášáryová, Michal Dočolomanský a Mikuláš Huba.

 

 

V piatok 20. marca si maturanti môžu pozrieť televíznu inscenáciu Keď báčik z Chochoľova umrie, ktorú režisér Pavol Haspra natočil podľa známej rovnomernej novely Martina Kukučína.

 

 

V takto nastavenom vysielaní bude Trojka pokračovať aj 23. až 27. marca. Pôjde o diela Pavla Országha Hviezdoslava Hájniková žena, Júliusa Barč-Ivana Matka, Boženy Slančíkovej-Timravy Ťapákovci, Ivana Bukovčana Kým kohút nezaspieva a Milana Lasicu a Júliusa Satinského Soiree.

 


Zdroj: RTVS
Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku