Raper SEPAR a herec MICHAL KUBOVČÍK chcú pomôcť zachraňovať životy

Zľava: Raper SEPAR a herec MICHAL KUBOVČÍK
Zľava: Raper SEPAR a herec MICHAL KUBOVČÍK / Zdroj: News

Viete podať prvú pomoc? Nový silný videoklip Michala Kubovčíka a rapera SEPAR-a vás to naučí.

 

Slovenský herec Michal Kubovčík spustil pred dvoma rokmi zábavný vzdelávací projekt Baštrng. Učí ním slovenskú mládež to, čo im nepripadá až tak atraktívne, no mali by to vedieť. Vo svojich videách na YouTube sa dostal k najznámejším literárnym dielam ako Statky zmätky od J.G.Tajovského či Hájnikovej žene od P.O.Hviezdoslava, ale aj viacerým faktom z medicíny.

 

Ako podať prvú pomoc, učí vo svojom najnovšom videu Kubovčík spolu s raperom SEPAR-om. Ich cieľom je osloviť čo najviac mladých ľudí, aby sa prvú pomoc nebáli dať a predovšetkým, aby sa ju naučili. Mnohí ľudia majú akademické tituly, no keď vedľa nich leží bezvládne telo blízkeho človeka, nevedia, čo robiť. Nie je nič dôležitejšie, ako vedieť zachrániť ľudský život, upozorňujú vo videoklipe umelci i odborníci.

 

Skladba, ktorú spolu pripravili nesie názov KPR, čo znamená kardiopulmonálna resuscitácia.

 

Vo videoklipe sa objavil aj primár detského ARO oddelenia MUDr. Jozef Köppl, ktorý zdôrazňuje, že pokiaľ nie je poskytnutá pomoc pacientovi ihneď na mieste, tak sú im mnohé prístroje v nemocniciach zbytočné.

 

"Ľudia sa nás pýtajú, kde ste boli doteraz. Ja sa ich pýtam, a vy ste čo robili doteraz?" hovorí záchranár František Majerský.

 

"Ak nezačnete oživovať okamžite, prežije jeden z desiatich. Ale prežiť môže až osem z desiatich, keď začnete okamžite KPR," hovorí vo videu lekár záchrannej služby Viliam Dobiáš.

 

Videoklip tiež zobrazuje silné zábery pacientov, ktorí potrebovali okamžitú prvú pomoc a bez resuscitácie by už pravdepodobne neboli medzi nami.

 

Toto video  Michala Kubovčíka vás naučí správny postup podania prvej pomoci a ako začať KPR.

 

Čítajte viac o téme: Prvá pomoc
Zdieľať na facebooku