Aj vy patríte medzi (ne)obyčajných rodičov? Potom by ste na tomto podujatí nemali chýbať!

Konferencia pre (ne)obyčajných rodičov sa po prvý krát bude konať už v októbri v Košiciach.
Konferencia pre (ne)obyčajných rodičov sa po prvý krát bude konať už v októbri v Košiciach. / Zdroj: konferenciaprerodicov.sk

Každý rodič je tak trochu superhrdinom. Človekom, ktorý pre svoje deti robí neraz aj nemožné. Aj preto si organizátorky Konferencie pre (ne)obyčajných rodičov pomysleli, že by mal vzniknúť deň, kde si konečne pravidelne títo výnimoční ľudia oddýchnu. A nielen to! Načerpajú sily do ďalších (ne)obyčajných dní.


Dňa 28. októbra v Košiciach sa po prvý krát uskutoční Konferencia pre (ne)obyčajných rodičov. Toto podujatie bude dňom, kedy by sa rodičia mali zastaviť. „Naším cieľom bolo, aby sa rodičia v tento deň venovali hlavne sebe. Aby si vydýchli a premýšľali o rodičovstve, čo je pre nich vo výchove dôležité,“ priblížila jedna z organizátoriek Viktória Marcinová z OZ Čítajme si spolu. „Ak si chcú maminy a ockovia naplno vyčistiť hlavu a prehodnotiť, ako im výchova detí ide, bude to bez detí určite jednoduchšie,“ myslí si.

Konferencia je venovaná rodičom, no organizátori vedia, aké náročné môže byť pre malé deti zvládnuť deň bez rodiča. „Povzbudzujeme rodičov v tom, aby si na tento deň skúsili vybaviť starých rodičov či požiadali o pomoc priateľov. Práve kvôli nim je prakticky od rána v priestoroch Kulturparku pripravená séria tvorivých dielní, kde to deti bude určite baviť. Jednotlivé dielne sme testovali počas letných workshopov v priestoroch knižnice raz v týždni, a mali aj medzi rodičmi malých detí veľký úspech. Mamy dojčiatok sú, samozrejme, vítané aj so svojimi bábätkami,“ dopĺňa Viktória Marcinová. Sprievodnou akciou konferencie je tiež výstava vydavateľstiev detských kníh a edukatívnych hračiek.

 

5 prednášok odborníčok a 10 workshopov

Sprievodcami rodičov budú v tento deň odborníci, arteterapeuti či inovátori vzdelávania, ktorí sa v zákutiach detskej duše pohybujú denne. Podujatie sa preto hodí nielen rodičom, ale aj učiteľom MŠ a ZŠ, knihovníkom či pracovníkom materských centier.

Úvodné prednášky budú viesť detské psychologičky, behaviorálna terapeutka či logopedička. Dotknú sa rozličných tém, napr. otázky citových potrieb dieťaťa, problematického správania, významu čítania pre rozvoj mozgu dieťaťa, takisto toho, ako dnešné nové  médiá konkurujú klasickému čítaniu a ako každý rodič môže byť svojmu dieťaťu dobrým logopédom.

Neskôr si môžu účastníci vybrať 2 workshopy, kde sa budú môcť interaktívne zapájať do zaujímavých aktivít. Workshopy sú zamerané na to, ako zaviesť čo najviac tvorivosti a čítania do životov detí. Úlohou rodičov na všetkých z nich bude skúšať, robiť chyby, klásť otázky a hľadať odpovede.

Celý program si môžete preštudovať tu: www.konferenciaprerodicov.sk

 

Vitajte vo svete milovníkov kníh!

Mnoho sa tu bude hovoriť i o knihách od výmyslu sveta. Nakoniec, podujatie organizujú nadšenci detských kníh z OZ Čítajme si spolu v spolupráci s Knižnicou pre mládež mesta Košice. „Rodičov tu čaká i výstava dobrých kníh, a tak sa môžu pripraviť, že si iste nejaké domov odnesú,“ opisuje s nadšením Viktória. Workshopy zamerané na čítanie budú viesť osobnosti ako Tibor Hujdič alias pán Mrkvička, ktorý si s rodičmi pohovorí, ako vychovať čitateľa na celý život alebo Marcela Iľková, terapeutka, ktorá sa bude venovať hravému čítaniu. Lucia Borovská sa zasa dotkne témy, ako si poradiť, ak čítanie nebaví dieťa alebo rodiča.

 

Lístky na podujatie si môžete zakúpiť priamo TU!

Čítajte viac o téme: Konferencie | Semináre
Zdieľať na facebooku