Demonštrácia ZRPŠ v Bratislave: Rodičia sa postavili za učiteľov ( Fotogaléria + video )

Demonštrácia ZRPŠ v Bratislave: Rodičia sa postavili za učiteľov
Demonštrácia ZRPŠ v Bratislave: Rodičia sa postavili za učiteľov / Z.Gránska/EW

11.2.2016 |

Na Námestí SNP sa včera v podvečerných hodinách stretli všetci tí, ktorí stoja za učiteľmi. Ľudia, ktorí veria, že ich požiadavky sú oprávnené a že školstvo nevyhnutne potrebuje systémové zmeny. Zišli sa z celého Slovenska. Niektorí prišli z Košíc, iní zo Žiliny alebo z Martina. Svoju spolupatričnosť s učiteľmi prišli na námestie vyjadriť okrem rodičov aj vysokoškolskí pedagógovia a študenti.

 

Z.Gránska/EW

 

 

Z.Gránska/EW

 

Z.Gránska/EW

 

Z.Gránska/EW

 

Z.Gránska/EW

 

Z.Gránska/EW

 

Z.Gránska/EW

 

Z.Gránska/EW

 

Demonštráciu organizátori otvorili privítaním premiéra a ministra školstva, ktorí boli pozvaní, no neukázali sa.

Slovo dostali zástupcovia rodičov zo Spojenej školy Novohradskej v Bratislave, ktorí vo svojom príhovore vyzvali rodičov, aby sa pripojili k ich podpore učiteľov formou neposlania svojich detí každý piatok do školy a nosením zelenej stužky až do času, kým nedôjde ku konštruktívnemu rokovaniu vládnych činiteľov s Iniciatívou slovenských učiteľov.

 

 

Na pódiu vystúpili počas demonštrácie aj zástupcovia vysokoškolských pedagógov z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov Juraj Halas a prof. Ondrej Mesároš. Vysvetlili, prečo sa postavili za požiavky učiteľov a zopakovali, že ak nebudú splnené, vysoké školy vstupujú od začiatku letného semestra, teda 15. februára, do ostrého štrajku.

 

Z.Gránska/EW

 

 

Atmosféru počas podujatia spríjemňovali hudobné skupiny Longital a Vidiek.

 

Z.Gránska/EW

 

Z.Gránska/EW

 

Zaznel aj hlas študentov z iniciatívy Ďakujeme, že vieme, ktorí vyzvali svoje vysoké školy, aby sa pripojili k podpore učiteľov. Vďaka patrila aj mladým autorom projektov na podporu učiteľov ako postapremierovi.sk alebo finančnej zbierky, kde môžu ľudia prispievať na portáli pomoz.sk, kde je už k dnešnému dňu vyzbieraných takmer 50 tisíc eur.

 

Z.Gránska/EW

 

Za vedeckú komunitu na pódiu vystúpil aj Matej Stano z iniciatívy Veda chce žiť. Poďakovanie rodičom i učiteľom zo Základnej školy Karloveská 61 vyslovila riaditeľka tejto školy Eva Horníková. Jej škola bola ako jediná na Slovensku počas celého štrajku úplne zatvorená bez jediného pedagóga, ktorý by učil.

 

Z.Gránska/EW

 


Zdieľať na facebooku