Školám dochádza dych, tvrdí spoluzakladateľ študentskej iniciatívy Ďakujeme, že vieme

K dianiu v školstve sa začali verejne vyjadrovať aj študenti. A nielen to. Začali byť ďaleko iniciatívnejší. O tom, prečo sa študenti rozhodli podporiť učiteľov a čo pre nich v týchto dňoch robia, sme sa rozprávali so Šimonom Semanom, študentom práva na Masarykovej univerzite v Brne a spoluzakladateľom Študentskej iniciatívy – Ďakujeme, že vieme.

 

Foto: ŠS

 

Kto stojí za Iniciatívou študentov Ďakujeme, že vieme?

Za Iniciatívou stoja študenti viacerých vysokých škôl. Viacerí sa z nás sa vo voľnom čase venujú verejnoprospešnej činnosti. Sú medzi nami študenti Univerzity Komenského, VŠMU, či Masarykovej univerzity v Brne. Veronika a Lívia sú projektové manažérky festivalu Rozbaľ to, Bratislava!, ktorý dáva priestor mladým prezentovať svoje aktivity, Michal je jedným z členov projektu wopps.sk, ocenenom Most 2014/15. Lucia je inštruktorkou v OZ Púpava, dlhodobo sa venujúcom aj deťom z detských domovov. Dá sa povedať, že sme pomerne rozmanitá zostava.

 

Kedy táto iniciatíva vznikla a čo je jej cieľom?

Organizovať sme sa začali po vypuknutí štrajku učiteľov. Veľká časť z nás sa podieľala na organizovaní podporných študentských aktivít už počas štafetových štrajkov v roku 2012. Tento rok sme sa opäť pospájali, zapojili aj nových členov a dali sme dohromady Študentskú iniciatívu - Ďakujeme, že vieme. Cítili sme, že študenti majú k celej veci čo povedať. Školstvo, to nie sú len učitelia, ale aj študenti, rodičia a vôbec široká verejnosť.

Snažíme sa aby bolo vidno, že študenti nie sú len pasívnou súčasťou školského prostredia, ale celú situáciu vnímame a máme na ňu svoj názor. Chceli by sme upozorniť, že sa vôbec nejedná „len“ o platové požiadavky pedagógov, či materiálne vybavenie škôl, ale najmä o vyzdvihnutí dôležitosti vzdelávania, ktoré by malo patriť medzi priority našej spoločnosti. Žiaľ, je jasné, že tomu tak nie je.

Rozhodli sme sa zorganizovať podpornú akciu – zhromaždenie študentov, rodičov a učiteľov, ktoré sa uskutoční zajtra o 17:00 na Námestí SNP v Bratislave. Oslovili sme viaceré osobnosti kultúrneho a verejného života, ktoré vystúpia či už s krátkym preslovom, alebo s hudobným vystúpením. Zatiaľ môžeme prezradiť, že vystúpi skupina Billy Barman, raper Vec, Martin Geišberg či Peter Zajac, Ivan Štrpka a mnohých ďalší.

 

Prečo si myslíte, že sa dnes študenti tak málo zapájajú do diania v školstve, resp. nezaujímajú sa celkovo o veci verejné?

Rozhodne by som nepovedal, že sa študenti nezaujímajú o veci verejné. Osobne poznám mnoho mladých ľudí, ktorí sa aktívne venujú spoločenským témam, organizujú kultúrne podujatia, alebo sa veciam verejným venujú ako mladí vedci. Nemožno však očakávať takýto postoj od každého. Celospoločenský záujem a aktivitu vzbudzujú veci výnimočne. Spravidla sa jedná o udalosti, ktoré možno označiť ako historické diskontinuity či poryvy. V našej spoločnosti to bola napríklad Nežná revolúcia. Dnes však žijeme v relatívne bohatej a dobre organizovanej spoločnosti. Podčiarkujem slovo relatívne, pretože tento fakt nie je dôvodom na bezstarostný spánok – nejedná sa o samozrejmosť. Každý však má inú „citlivosť“ ako vníma pohyby v spoločnosti. Myslím si, že tak je to dobre.

 

Mohlo by záujem študentov niečo zmeniť?

Určite áno! Myslím si, že je dôležité ak študenti vyjadria svoj postoj. Pretože sme súčasťou školského prostredia, o ktoré tu v prvom rade ide. Ak by sme mlčali, vytvoril by sa dojem, že sme len akýsi pasívni prijímatelia. To by bolo takmer 27 rokov po páde totality v našej krajine mimoriadne smutné, ak by tu bol takýto odkaz. Navyše nezabúdajme, že v našej krajine študenti nezvyknú mlčať, ak sa niečo deje.

 

Čo motivovalo Vás spustiť niečo takéto?

Študujem v moravskom Brne, tak som bol v posledných týždňoch tak trochu mimo diania, ale veľmi intenzívne som  všetko vnímal cez médiá. V roku 2012 sme na Gymnáziu Jura Hronca organizovali podobnú podporu pre našich učiteľov, v rámci nej som mal na starosti zorganizovať diskusiu s básnikom Ivanom Štrpkom. Bol to pre mňa veľmi silný zážitok, vyplavilo sa veľa pozitívnej energie. Žiaľ za tie roky sa v školstve veľa nezmenilo.
Skúšky mám úspešne za sebou, takže keď ma Veronika Stepanovičová oslovila s návrhom vytvoriť túto iniciatívu, nadšene som súhlasil.

 

Čo vás ako vysokoškolákov trápi na dnešnom školstve najviac?

Rozhodne to nie je absencia interaktívnych tabúľ a iných technologických vychytávok. Dobrú školu nerobia dobrou ani pekné nové lavice a vybavenie. Vlastne nie je ani problém dostať sa na Erazmus, či chopiť sa nejakej príležitosti, ktorá by človeka rozvíjala po profesionálnej stránke. 
Intenzívne vnímam, že problém je aj v školskom prostredí – v ľuďoch, ktorí ho tvoria. Cítiť, že školám dochádza dych. To všetko ide výrazne na úkor kvality, ktorú pomaly ale s čoraz väčšou razanciou strieda kvantita a priemernosť.  Nemožno očakávať nič iné, ak sa vzdelanie nachádza snáď na spodku pomyselného rebríčka spoločenských záujmov.

 

Komunikujete so študentmi z celého Slovenska? Prejavujú záujem o Vašu iniciatívu?

Už sme v kontakte s viacerými študentskými organizáciami, snažíme sa, aby naša iniciatíva mala čo najväčší dosah. Naše prvé zhromaždenie sme zorganizovali v Bratislave, ale ostatné časti Slovenska sú nemenej dôležité a už rozmýšľame, aké aktivity na podporu školstva by sme mohli urobiť aj inde ako v hlavnom meste. 
Prekvapilo nás, že za krátku dobu, čo naša iniciatíva existuje nám píšu známi aj neznámi ľudia, ktorí s nami sympatizujú a častokrát sú

ochotní nám pomôcť. Sme veľmi radi!

 

V utorok organizujete na námestí SNP v Bratislave akciu „Ďakujeme, že vieme.“ Myslíte, že sa na nej zúčastní veľa študentov?

Dúfame, že áno. Oslovili sme študentské organizácie z mnohých bratislavských stredných škôl a taktiež z vysokých škôl. Snáď sa nám podarí zhromaždiť čo najviac študentov, ale aj rodičov a učiteľov.

 

Nemyslíte si, že dnešná akcia učiteľov a rodičov v Bratislave „Živá reťaz“ a Vaša zajtrajšia akcia môžu spôsobiť, že si ľudia vyberú iba jedno z podujatí a nízky počet účastníkov oslabí ich efekt?

Časovo sme našu akciu prispôsobili ľuďom, ktorí sa počas pracovnej doby nemôžu zúčastňovať na iných podporných akciách. Naše kroky súčasne koordinujeme so zástupcami učiteľov, tak aby sme dosiahli čo najvyššiu účasť. Program sme koncipovali tak, aby oslovil najširšiu občiansku verejnosť a bol aj istým kultúrnym zážitkom. Dúfame, že sa nám to všetko podarí a zajtra sa stretneme na Námestí SNP so všetkými ľuďmi dobrej vôle, ktorým nie je školstvo ľahostajné!

Čítajte viac o téme: Rozhovory, Protesty | Štrajky
Zdieľať na facebooku