Učitelia dnes vyšli do ulíc. Vyjadrili im podporu rodičia, študenti, aj známe osobnosti

Učiteľom dnes vyjadrili na Námestí SNP v Bratislave podporu rodičia, študenti, aj známe osobnosti.
Učiteľom dnes vyjadrili na Námestí SNP v Bratislave podporu rodičia, študenti, aj známe osobnosti. / Foto: Z.Granska/EW

11 724 učiteľov z približne 760 škôl dnes vstúpilo do ostrého štrajku. Časť z nich dnes prišla svoje presvedčenie vyjadriť aj osobne do Bratislavy na Námestie SNP. Neodradilo ich ani hrozné počasie.

 

Viac ako dvetisíc učiteľov, rodičov a študentov sa dnes stretlo na Námestí SNP, aby vyjadrili nespokojnosť so smerovaním finančných prostriedkov do školstva. Podľa informácií Iniciatívy slovenských učiteľov bolo počas dnešného dňa zatvorených približne 300 škôl po celom Slovensku a viaceré fungovali v krízovom režime. Takýto stav sa očakáva na viacerých školách najmenej do konca týždňa.

Učitelia na námestí zopakovali svoje požiadavky a nespokojnosť s tým, že školstvo reálne prioritou politikov nie je.


ZG/EW

 

Učiteľov podporili aj známe osobnosti

Na Námestí SNP vystúpila za rodičov napríklad herečka Zuzana Fialová alebo spisovateľ Michal Hvorecký. Obaja vyzvali učiteľov, aby vydržali vo svojom boji za lepšie podmienky v školstve a boli si vedomí toho, že rodičia držia s nimi.

 

Zuzana Fialová povedala: „Dnes som prišla ako mama a ak by školy, ktoré navštevoval môj syn nezavreli svoje brány, asi by som uvažovala, že školu zmením.“

Neviem si predstaviť, že by môjho syna učili ľudia, ktorí sa sklonia pred nespravodlivosťou tak, ako je to u nás na Slovensku zvykom,“ vyhlásila na pódiu.

 

Michal Hvorecký na pódiu vyzval rodičov, aby sa zapojili do tohto boja a podpory záujmu rodičov o školstvo, pretože sa ich detí každodenne dotýka.  „Rodičia, podporte tento protest. Dajte svojim deťom šancu zažiť dobrého učiteľa a dostať kvalitné vzdelanie,“ apeloval Hvorecký na rodičov.

 

 

Podporiť prišli učiteľov na pódium aj zastupitelia zdravotných sestier, lekárov i študentov. Na pódiu ich vyzvali, aby vydržali bojovať.

 

„Bez nás to nejde!“

Učitelia varili špeciálny symbolický guláš, medzi ktorého ingredienciami nechýbali populizmus, prázdne sľuby či klamstvá.

 

ZG/EW

 

„Bez nás to nejde!“ skandovali učitelia premočení v daždi pred pochodom k parlamentu. Následne vyzval jeden z hlavných iniciátorov kampane Vladimír Crmoman prítomných, aby si zaspievali študentskú hymnu Gaudeamus igitur.

 

 

 

Požiadavky nespokojných učiteľov

 

  • zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur a o 90 eur od roku 2017

 

  • zvýšenie rozpočtu školstva o 400 miliónov eur na vybavenie škôl

 

  • zrušiť sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a vrátiť možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity



Minister Draxler zopakoval, že pre učiteľov nateraz neurobí nič

O 15:30 zorganizoval minister školstva tlačovú besedu, kde opäť zopakoval svoje nezmenené stanovisko.

Minister uviedol, že odbory nahlásili počet zatvorených škôl 179, čo je podľa neho 2,66 percenta z celkového počtu škôl a školských zariadení. Najviac škôl bolo zatvorených v bratislavskom kraji, kde bolo zatvorených 7 percent škôl a najmenej v prešovskom kraji, kde to bolo 0,3 percenta.

K dnešnému dňu je podľa ministra zo zdravotnej poisťovne odhlásených 6 969 učiteľov a v nasledujúcich dňoch očakáva počty nižšie. Iniciatíva učiteľov však už v sobotu upozornila, že číslo odhlásených učiteľov sa bude meniť, nakoľko na odhlásenie majú učitelia 8 dní od vstupu do štrajku.

Minister na brífingu uviedol, že rešpektuje právo každého na štrajk a zároveň však dodal: „Mrzí nás načasovanie tejto akcie. Hlavne potom, čo sa platy učiteľov kontinuálne zvyšovali.“ Následne vymenoval, čo všetko vláda pre učiteľov počas svojej vlády urobila. Spomenul napríklad zamedzenie prázdninového prepúšťania učiteľov, vytvorenie úradu na ochranu práv učiteľov, zníženie byrokracie na školách alebo poskytli príspevok na lyžiarske zájazdy a školy v prírode pre deti.

 

„Vláda v tejto chvíli nemôže zaviazať vládu, ktorá vzíde z marcových volieb niekoľko týždňov pred tým, ako sa tak udeje konkrétnymi opatreniami,“ zopakoval minister svoje známe stanovisko.

 

„Stále platí ponuka, aby sa učitelia cez svoje stavovské organizácie a cez odbory podieľali na formovaní programového vyhlásenia vlády v tej časti, ktorá sa týka vzdelávania. Hlásime sa k tomu, že platy učiteľov sa budú naďalej zvyšovať,“ uviedol minister.

Čítajte viac o téme: Protesty | Štrajky
Zdieľať na facebooku