Cestujete s ISIC kartou? Nezabudnite si jej platnosť obnoviť včas

  Ilustračná foto: Bigstock

Preukaz ISIC vydávajú vysoké školy a univerzity svojim študentom, aby mohli využívať rôzne zľavy a výhody počas štúdia nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Študentom stredných a základných škôl je vydávaný za rovnakým účelom preukaz ISIC/EURO<26. Platnosť týchto preukazov bude končiť 30.9.2015. Ak chcú žiaci a študenti aj naďalej využívať výhody týchto kariet, musia požiadať včas o ich predĺženie.

 

Ako si predĺžiť ISIC a ISIC/EURO<26

Platnosť preukazu je zapísaná v elektronickom čipe preukazu. Jeho platnosť treba každoročne obnovovať. Predĺžiť si platnosť karty možno zaplatením príslušného poplatku a následným priložením k dopravnému terminálu na škole, ktorú žiak alebo študent navštevuje. Žiaci a študenti dostanú po uhradení poplatku aktuálnu známku, ktorú je potrebné na preukaz nalepiť. Táto známka ISIC 9/2016 umožňuje rozpoznať platnosť preukazu aj vizuálne. Vyžadujú ju niektorí dopravcovia a navyše je poistkou, ak by náhodne došlo k nefunkčnosti jej elektronického čipu.

Študenti vysokých škôl môžu využívať výhody ISIC karty len do 30.9.2015. O predĺženie platnosti svojej karty môžu žiadať hneď po zápise do školy.

Žiaci základných a stredných škôl mohli o predĺženie platnosti svojho preukazu žiadať už začiatkom júna 2015, nakoľko platnosť preukazu ISIC/EURO<26 končila už 30.6.2015.

 

 

Výhodné cestovanie vlakmi a autobusmi

Mnohí študenti používajú tieto preukazy hlavne na cestovanie autobusmi alebo vlakmi. Môžu tak využívať zľavy na diaľkové autobusové spoje, MHD alebo na bezplatné cestovanie vlakmi Železničnej spoločnosti Slovensko. Spoločnosť RegioJet poskytuje študentom a žiakom na cestovné zľavy.

 

Aký je postup pri používaní kariet, ak cestujete vlakom?

 

Železničná spoločnosť Slovensko

Postup:

Je potrebné, aby ste so svojou ISIC/EURO<26 preukazom zašli na železničnú stanicu a vybavili si registračný preukaz Železničnej spoločnosti Slovensko – dostanete ho zdarma. Dá sa vybaviť aj na stránkach železníc.

Pri cestovaní používate už iba svoj preukaz ISIC/EURO<26 – najprv si kúpite cestovný lístok na bezplatnú dopravu za 0 € a vo vlaku ukážete revízorovi lístok a svoj preukaz ISIC/EURO<26. (Papierový preukaz od železníc už nosiť nemusíte.)

 

Viac info nájdete aj na stránke slovakrail.sk.

 

 

RegioJet

Postup:

Ak cestujete vlakmi RegioJet na trase Bratislava – Dunajská Streda – Komárno, postup je takýto:

Je potrebné si vybaviť na ZSSK registračný preukaz zdarma a potom sa vo vlaku Regiojet preukazovať už iba s Preukazom žiaka ISIC/EURO<26 s vyznačenou platnosťou a cestovným lístkom za 0 Eur.

 

Viac informácií je možné nájsť aj na stránke regiojet.sk.

 

Aký je postup pri používaní kariet, ak cestujete MHD alebo SAD?

Preukazy je možné použiť u väčšiny dopravcov. Oprávňujú študenta alebo žiaka využiť zľavnené študentské cestovné. Zvýhodnené cestovné možno uhrádzať aj vďaka preukazu pomocou „elektronickej peňaženky.“ V niektorých dopravných podnikoch je možné karty využiť aj ako električenky, mesačníky alebo trojmesačníky.

 

Všetky aktuálne zľavy a možnosti využitia karty nájdete na stránke ISIC.

 

Čítajte viac o téme: Študenti a cestovanie, Peniaze
Zdieľať na facebooku