Články: Pre študentov
O projekte

 

Zelená škola vo francúzskych horách

Žanet Kollárová
Autor článku
Foto: Duncan Lewis, Matthieu Tregoat, Cyrille Weiner
Výnimočná škola Jean Moulin vo francúzskych horách. / Foto: Duncan Lewis, Matthieu Tregoat, Cyrille Weiner

V roku 1960 bola vybudovaná stredná škola Jean Moulin vo francúzskom meste Revin. Jej výnimočnosť sa skrýva v tom, ako obratne bola vybudovaná do hôr pokrytých trávou. Po čase sa ale toto umelecké dielo z dôvodu zanedbávania a chladného počasia začalo rozpadávať. Mesto sa rozhodlo zničenú stavbu renovovať a požiadalo o pomoc firmu Duncan Lewis Scape Architecture. Jej zamestnancom sa podarilo zachovať silné prepojenie školy s prírodou pomocou série stupňovitých "lesných balkónov".


Foto: Duncan Lewis, Matthieu Tregoat, Cyrille Weiner

 

Aj keď boli predstavitelia mesta otvorení rôznych návrhom ohľadom novej budovy, trvali na tom, aby nový dizajn uchovával silný symbiotický vzťah medzi ľuďmi vyrobenou štruktúrou a jej prirodzeným prostredím. Stav pôvodnej budovy bol natoľko zlý, že renovácia školy si vyžadovala masívne zmeny, najmä čo sa týkalo azbestových základov konštrukcie. Preto začal celý projekt demoláciou a prestavbou celého školského komplexu. Počas tohto procesu bolo v záujme architektov nenarúšať bežný chod školy a prebiehajúce školské aktivity.

 

Foto: Duncan Lewis, Matthieu Tregoat, and Cyrille Weiner

 

Foto: Duncan Lewis, Matthieu Tregoat, Cyrille Weiner

 

Foto: Duncan Lewis, Matthieu Tregoat, Cyrille Weiner

 

Budova školy je rozdelená do horizontálnych radov vytvorených z nízko-podlažných terás, ktoré postupne vstupujú do prirodzenej topografie vrchov pokrytých hustou vegetáciou vysokých stromov, kríkov a horskými skalami. Projekt je vybudovaný na horskom základe, jeho plocha sa rozprestiera na hrebeni náhornej plošiny s výhľadom na rieku nachádzajúcu sa nižšie.

 

Foto: Duncan Lewis, Matthieu Tregoat, and Cyrille Weiner

 

Foto: Duncan Lewis, Matthieu Tregoat, Cyrille Weiner

 

Foto: Duncan Lewis, Matthieu Tregoat, Cyrille Weiner

 

Foto: Duncan Lewis, Matthieu Tregoat, Cyrille Weiner

 

Samotné učebne sú situované pod "zelenými terasovými pásmi". Vďaka strategickej orientácii  a dostatočne veľkým oknám je v triedach obrovské množstvo prirodzeného svetla a možno z nich pozorovať úžasný panoramatický výhľad na zelenú dolinu. V najnižšej časti komplexu sa nachádza športový areál s bežeckou dráhou, modernou telocvičňou, krytým basketbalovým ihriskom a volejbalovou či hádzanárskou plochou. Interiér školy je taktiež v smere prirodzeného stúpania lokality, na každej strane sa nachádzajú naklonené plošiny, ktoré vedú do tried a dielní. Spoločenská miestnosť "La Place" je využívaná v čase prestávok alebo na oddych. Podľa architektov je priestorová štruktúra tejto školy strategickým prostriedkom, ktorý pomáha efektívnejšie monitorovať činnosť jej žiakov.

 

Foto: Duncan Lewis, Matthieu Tregoat, Cyrille Weiner

 

Foto: Duncan Lewis, Matthieu Tregoat, Cyrille Weiner

 

Foto: Duncan Lewis, Matthieu Tregoat, Cyrille Weiner

 


Zdroj: inhabitat.com
Články na portáli Eduworld.sk nie sú zamknuté, pretože si uvedomujeme dôležitosť šírenia hodnotných informácií o vzdelávaní a výchove. Dokážeme ich ale tvoriť len vďaka dobrým ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú. Budeme si nesmierne vážiť, ak sa k nim pridáte aj vy.
×
Píšeme len vďaka podpore dobrých ľudí. Chcem podporiť

Čítajte viac o téme: Dizajn | Moderné školy
Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!
Zdieľať na facebooku
Diskusia

Si stredoškolák? Prihlás sa do nášho newslettru pre stredoškolákov a žiadna novinka ti neunikne.