Noc s Andersenom bude 9. októbra. Začítajte sa s deťmi do kníh aj vy!

Sponzorovaný článok
Noc s Andersenom
Noc s Andersenom / Foto: Pexels

8.10.2020 - V noci z piatka na sobotu si budeme aj tento rok pripomínať spoločným čítaním kníh výročie narodenia známeho dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. 

 

Spolok slovenských knihovníkov a knižníc koordinuje na Slovensku Noc s Andersenom od roku 2006 a do podujatia sa každoročne zapájajú desiatky verejných knižníc, školských knižníc a škôl vo všetkých regiónoch Slovenska. Deti s obľubou prespávajú v tento deň v knižniciach a do noci si spoločne čítajú knihy. 

 

V každej slovenskej knižnici a škole sa realizuje originálny program, ale všetky majú spoločné to, že sa knihovníci snažia priniesť deťom nezabudnuteľné zážitky a podporiť pozitívny vzťahu k čítaniu, ku knižniciam a zmysluplnému tráveniu voľného času. Knižnice navštívia primátori, starostovia, spisovatelia, herci, hudobníci, majstri ľudových remesiel a rôznych profesií, aby deťom čítali rozprávky. K programu na mnohých miestach už neodmysliteľne patrí aj sadenie stromčekov „rozprávkovníkov“, ktorým deti spoločne želajú bohatú úrodu nových rozprávok a detských kníh.

 

Tento rok sa bude konať už 15. ročník Noci s Andersenom na Slovensku, no nebude sa môcť uskutočniť tradične. Vďaka pandemickým opatreniam sa nebude odohrávať len v prihlásených inštitúciách, ale dobrodružnú čitateľskú noc môžu deti zažiť aj doma. Aktuálna situácia totiž neumožňuje viacerým prihláseným verejným a školským knižniciam zrealizovať tradičnú Noc s Andersenom. Preto sa niektoré školy a knižnice rozhodli spraviť namiesto Noci s Andersenom Deň s Andersenom, iné pripravujú online verziu a niektoré vyzývajú deti, aby sa zapojili do Noci s Andersenom doma.

 

Spravte si doma svoju vlastnú rodinnú Noc s Andersenom aj vy. Pripravte si knižky, baterky, zahrajte sa hry, ktoré pre vás pripravili v Programovom nápadníku - www.nocsandersenom.sk

 

Čítajte si s deťmi aj vy počas Noci s Andersenom / Foto: Pexels

 

Podujatie Noc s Andersenom po prvýkrát zorganizovali dve knihovníčky Mirka Čápová a Hana Hanáčková v roku 2000 v Uherskom Hradišti, kedy v ich knižnici prespalo 20 detí. Po 20-tich rokoch sa z pôvodne komorného podujatia Noci s Andersenom stalo úspešné medzinárodné podujatie, do ktorého sa zapájajú knižnice nielen v Českej republike a na Slovensku, ale aj v Poľsku, Slovinsku, Chorvátsku, Srbsku, Veľkej Británii, Nemecku, Dánsku, Novom Zélande, Malte, Španielsku, Portugalsku, Švajčiarsku, Francúzsku a Taliansku.


Podujatie sa koná vždy v piatok s dátumom blížiacim sa ku dňu narodenín dánskeho rozprávkara – Hansa Christiana Andersena. V tomto roku sa však termín konania posunul na október. Napriek tomu je Slovensko po Českej republika v poradí druhou krajinou s najvyšším počtom zapojených knižníc do tohto úspešného podujatia na podporu čítania detí. V roku 2019 bolo na Slovensku zapojených spolu 236 knižníc a škôl s celkovým počtom vyše 10 000 nocujúcich detí.

 

Generálnym partnerom podujatia je opäť Vydavateľstvo Slovart, ktoré všetkým prihláseným knižniciam od prvého ročníka podujatia na Slovensku poskytuje knižný dar a tiež knižné ceny do súťaže pre deti. Hlavným mediálnym partnerom podujatia je RTVS – Rádio Regina, ktoré bude v piatok 9. októbra 2020 vysielať program so zaujímavými  témami o čítaní a význame kníh, s celodenným vysielaním rozprávok a živými  reportážami z knižníc, ktorá sa teší veľkej obľube u detských aj dospelých poslucháčov. Vďaka podpore marketingovej spoločnosti Digiline, ktorá bezplatne poskytla svoje služby, bola realizovaná online kampaň na partnerskom webe Topky.sk. Podujatie podporili aj časopis Slniečko, knižný obchod Martinus, TV JOJko a Eduworld.sk - portál o vzdelávaní a sebarozvoji.

 

Prečo deťom čítať?

Čítanie kníh v detskom veku rozvíja nielen predstavivosť a fantáziu detí, ale zlepšuje aj ich vyjadrovacie schopnosti a slovnú zásobu. Príbehy v knihách prinášajú deťom vhodné vzory správania a riešenia problémov, ktoré neskôr uplatnia vo svojom živote. Knihy deti učia, vychovávajú, citovo ich obohacujú, rozosmievajú ich, prenikajú celou detskou dušou a z detí tak postupne vychovávajú lepších a vzdelanejších ľudí pre neskorší dospelý svet. Knihy dnes majú silných konkurentov v počítačových hrách, internete alebo v pasívnom pozeraní televízie. Tie však v deťoch postupne deformujú ich kreativitu a nepodporujú ich vlastnú predstavivosť – to dokážu jedine knihy. V dnešnej technicky vyspelej spoločnosti je výchova detí k čítaniu jedným z najdôležitejších poslaní knižníc na celom svete. Aj Noc s Andersenom iste prispeje k motivácii a podnecovaniu detí čítať, navštevovať knižnice a vytvoriť si tak pevný základ pre ďalšie budovanie svojich poznatkov a túžby vzdelávať sa. 

 

 

Zdieľať na facebooku