Učiť sa spolu s deťmi, alebo ich v tom nechať samy?

Sponzorovaný článok
Dve z piatich detí na Slovensku majú vlastnú detskú izbu.
Dve z piatich detí na Slovensku majú vlastnú detskú izbu. / Foto: Bigstock

...odpoveď na túto otázku závisí od veku  školáka. Na špuntov, ktorí sa zoznamujú s písmenkami a číslami, by sme si mali nájsť čas, byť im pri písaní úloh oporou a správnym motivátorom. Rovnako dôležité ako prítomnosť rodiča je aj vhodný priestor na štúdium. U nás ho majú len dve z piatich detí.

 

Psychologička Silvia Dančiaková je presvedčená, že pomoc pri príprave do školy je hlavne u malých detí prospešná, ba priam nevyhnutná. Rodičia sú pre deti prirodzenými vzormi. „To najdôležitejšie, čo pre ne môžeme urobiť, je pomáhať im nájsť vnútornú motiváciu a ochotu k učeniu a trénovaniu. Deťom by sme mali pomáhať hľadať zmysel aj vo veciach, ktoré sa im prioritne nepáčia alebo sa ich boja. Takto vedené dieťa je samostatnejšie, sebavedomejšie a odvážnejšie.“ Rodič pri učení nemá byť „prísnym dozorcom“. Dieťa nemá trestať, keď sa mu pri písaní úloh nedarí, má byť oporou a motiváciou, aby ho nezdary nakopli k dosahovaniu lepších výkonov.  Prieskum Poštovej banky priniesol potešujúce zistenie. So svojím dieťaťom sa učí takmer každý rodič v prípade žiakov prvého, druhého a tretieho ročníka. Nad knihami a pracovnými zošitmi s nimi sedia päť a viac hodín týždenne. Siedmakom rovnako veľa času venuje len štvrtina rodičov. Starší žiaci sa učia s rodičmi skôr už len na mesačne báze.

 

Deti potrebujú vlastnú izbu

Okrem spoločného učenia je podľa psychologičky dôležité i domáce prostredie a vlastná izba, v ktorej sa dieťa môže sústrediť na školské povinnosti. „V známom prostredí sa všetci, nielen deti, cítime bezpečnejšie a istejšie. Dieťa sa vo vlastnej izbe lepšie sústredí na svoj výkon bez toho, aby ho niečo rozptyľovalo,“ dodáva psychologička. Realita je však taká, že len dve z piatich detí na Slovensku majú vlastnú detskú izbu. Podľa definície Eurostatu, „the Bedroom Standard“  je splnený vtedy, ak každý dospelý pár, ako aj dospelá osoba nad 18 rokov, má k dispozícii samostatnú izbu. Na základe tohto kritéria sa o jednu izbu môžu deliť maximálne dve deti do 12 rokov. Staršie ako 12 rokov, ak sú opačného pohlavia, by už mali mať samostatné izby. Avšak, na Slovensku tretina detí starších ako 12 rokov má spoločnú izbu so súrodencom, bez ohľadu na pohlavie.

Asi každý z nás by rád doprial svojim deťom, a napokon aj sebe, dostatok súkromia. Väčšie bývanie je však v dnešnej dobe nákladnou záležitosťou. Ceny bytov stále rastú a cestu k domovou snov mnohým sťažili aj prísnejšie podmienky poskytovania úverov na bývanie, ktoré sú od júla už v plnom rozsahu. Banky však o to viac vychádzajú klientom v ústrety a prinášajú im výhodné úrokové sadzby. „Poštová banka od 28. augusta znížila úrokové sadzby na všetkých svojich fixáciách a úver na bývanie môžu získať už od jedného percenta ročne. Túto top úrokovú sadzbu máme pre všetkých klientov,“ vyzdvihuje hovorkyňa banky Lýdia Žáčková. Navyše, poskytnutie úveru je stále bez poplatku. Viac informácií, ako s dostať k lepšiemu bývaniu, nájdete na www.postovabanka.sk.

Zdieľať na facebooku