Škola nás vyjde na stovky eur ročne. Kde na to vziať?

Sponzorovaný článok
Na školu minieme aj stovky eur ročne.
Na školu minieme aj stovky eur ročne. / Foto: Shutterstock

Pred mesiacom sa otvorili nielen brány škôl, ale aj naše peňaženky. Školskými potrebami sa to celé začalo, ale ani zďaleka neskončilo. A tak sme sa bližšie pozreli na to, za čo všetko platíme a koľko nás stojí jedno školopovinné dieťa, navštevujúce štátnu školu.

 

Z prieskumu, ktorý si dala vypracovať Poštová banka vyplýva, že za zošity väčšina rodičov utratí do 20 eur, podobnú sumu na začiatku školského roka investujú aj do peračníka a ďalšiu dvadsaťeurovú bankovku vytiahnu pri úhrade písacích potrieb. Školské potreby pre jedno dieťa tak spolu s prezuvkami stoja od 50 do 150 eur. K tomu si však musíme pripočítať aj výdavky na aktovku, či batoh, čo je ďalších v priemere 65 eur. Skoro tretina opýtaných pritom pociťuje, že výdavky na školské potreby sa z roka na rok zvyšujú. Žiaľ, v tomto prípade nejde len o pocitovú záležitosť. Za výbavu pre školáka si tento rok opäť priplatíme. „Z najnovších údajov Štatistického úradu SR vyplýva, že veľká časť školských potrieb medziročne zdražela. Školský zošit v priemere o 4 %, poznámkový blok Formát A4 či ceruzka o viac ako 7 % a guľôčkové pero o 9 %. Približne štvorpercentné navýšenie ceny sa dotklo aj pastelových farbičiek a výkresov,“ hovorí analytička Poštovej banky Jana Glasová.

 

Najdrahší sú prváci

Čím viac školopovinných detí v rodine, tým väčšia záťaž pre rozpočet. Najnákladnejší bývajú prváci. „Pre deti, ktoré idú do prvej triedy, rodičia kupujú skôr klasické aktovky s detskými motívmi. Mnohí však  uprednostnia školské plecniaky, ktoré sú univerzálnejšie a deti ich môžu využiť viac rokov. Dnes už nie je jedno ani to, či je prvák pravák alebo ľavák. Ergonómia je v dnešnej dobe dôležitá. Čoraz viac rodičov uprednostňuje perá, ktoré sú odlíšené pre ľavákov a pravákov a majú ergonomický úchop. To isté platí aj pre ceruzky,“ približuje Emília Kratochvílová, šéfka maloobchodného predaja spoločnosti TSV PAPIER, ktorá prevádzkuje sieť predajní Titi Papiernictvo.

Tu sa však peňaženka ešte ani zďaleka nezatvorí. Školský klub si tiež voľačo vypýta. Treba si naň vyčleniť približne 200 eur ročne. Ak vaše deti budú tráviť poobedňajší čas na školských krúžkoch, bokom si odložte ďalšie peniaze. Veľká väčšina prvákov navštevuje v priemere dva krúžky, najmä športové, výtvarnú a tanečnú. Viac ako tretina rodičov do nich ročne investuje od 100 do 200 eur. Tieto aktivity sú mierne drahšie na západnom Slovensku.

Pri zostavovaní rozpočtu by ste nemali zabudnúť na školské výlety. O zážitky získane v rámci školského vyučovania sa im síce postarajú pedagógovia, ale hradíte ich z vlastného vrecka. V priemere stoja do 20 eur ročne. Takmer polovica rodičov sa vďaka blízkosti školy vyhne aspoň cestovným nákladom. Deti chodia do školy peši alebo ich do nej vozia rodičia. MHD alebo prímestskú dopravu využíva desatina prváčikov. Čo sa týka výdavkov na najmenších školákov, medzi regiónmi nie sú výrazné rozdiely, ale za jednotlivé položky platia mierne viac na západe, hlavne v Bratislavskom kraji.

 

Školský rok za 400 eur

Keď to všetko podčiarkneme, zistíme, že jedno školopovinné dieťa nás stojí takmer 450 eur ročne. A to hovoríme o žiakoch, ktorí navštevujú štátnu základnú školu. „Na tento typ výdavkov by rodičia mali myslieť v dostatočnom predstihu. Školské potreby odporúčame nakupovať radšej po častiach, aby za ne nemuseli zaplatiť naraz veľkú sumu peňazí,“ radí hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Čím sú deti staršie, tým sú tieto náklady vyššie, a preto by im rodičia a starí rodičia mali šetriť na vysokoškolské vzdelanie už od útleho detstva. V takom prípade stačí odkladať pravidelne menšiu čiastku a v čase, keď sa budú rozhodovať o vysokej škole, budete mať pre nich dostatočný štartovací balík na kvalitnú univerzitu. „Sporenie na vzdelanie v Poštovej banke s názvom Instudy je skvelou možnosťou našetriť deťom bez väčších problémov aj na zahraničné štúdium, ktoré im neskôr otvorí dvere k tým najlepším zamestnávateľom,“ dodáva L. Žáčková. Viac informácii na www.instudy.sk.  

Zdieľať na facebooku