Women tester academy: Mamičky na materskej, právničky i marketingové špecialistiky sú ženy, ktoré sa rozhodli, že ich IT odbor môže živiť

Women tester academy je prvý ročník, kde by sa ženy z rôznych oblastí a rôzneho veku mali učiť softvérový testing.
Women tester academy je prvý ročník, kde by sa ženy z rôznych oblastí a rôzneho veku mali učiť softvérový testing. / Zdroj: Pexels

Študovali právo, verejnú politiku, jazyky či sociálnu prácu. Pracovali ako eventové manažérky, marketingové špecialistky, manažérky lekárne, v administratíve či poisťovníctve. Čo ich však spája je chuť učiť sa nové veci a túžba zmeniť profesiu. Napriek tomu, že na Slovensku chýbajú tisíce IT pracovníkov, vstúpiť do tohto odvetvia sa pre ženy, ktoré študovali iný odbor, niekedy môže zdať príliš náročné. Organizácia Aj Ty v IT sa práve im rozhodla pomôcť a otvoriť dvere do sveta IT. V utorok 17. októbra odštartovala pilotný ročník Women tester academy.


Je IT iba pre chlapcov?

Aj Ty v IT vniklo v roku 2012 s poslaním podporiť a motivovať dievčatá k štúdiu informatiky. “Dennodenne sme sa stretávali s názormi mladých dievčat, že IT je iba pre chlapcov a zahŕňa len “nudné” programovanie. Často spomínali aj rodičov, ktorí ich od IT smeru odhovárali a radili vydať sa “humanitnejším” smerom. Preto sme sa rozhodli bojovať s týmito predsudkami a organizovať pre ne podujatia na propagáciu práve tohto odvetvia,” vysvetľuje Petra Kotuliaková, riaditeľka organizácie Aj Ty v IT.

Pred piatimi rokmi IT odbor na slovenských vysokých školách študovalo len 3 - 5 % dievčat, dnes je to aj vďaka aktivitám Aj Ty v IT 10 - 12 %.

 

Ako sa do IT dostať po tridsiatke či materskej?

Aj keď počet mladých dievčat študujúcich IT odbory sa postupne zvyšuje, ženy, ktoré si kedysi svoj študijný odbor vybrali možno práve pod tlakom rodičov či stereotypov spoločnosti tiež hľadajú svoje cesty do IT. “Stále viac a viac žien sa na nás začalo obracať s prosbou o pomoc, aj keď majú už po tridsiatke či práve končia materskú dovolenku. Uvedomujú si výhody IT ako napríklad väčšia časová flexibilita, možnosť zladenia práce s rodinou či dobré finančné ohodnotenie,” dodáva Kotuliaková.

V utorok tak odštartoval pilotný ročník Women tester academy, ktorý po dobu šiestich týždňov bude 12 žien vzdelávať v téme softvérového testingu. Tento kamenný kurz, ktorý povedú skúsení odborníci - testeri, ponúka ženám možnosť sa osobne stretávať mimo domova či detí a tak sa navzájom podporovať a vzdelávať.

 

Jednou nohou v IT

Women tester academy však nekončí iba pri absolvovaní finálneho ISTQB certifikátu. “Naším cieľom je, aby si študentky po absolvovaní Women tester academy našli prácu ako junior softvérové testerky. Takto veríme, že keď už budú mať jednu nohu vo dverách, celé sa tam “prestrčia” oveľa ľahšie,” objasňuje Kotuliaková.

Projekt je momentálne financovaný cez grant a veľká časť práce je pro bono. “V prepájaní ponuky s dopytom vidíme veľký potenciál a máme množstvo nápadov na ďalšie podobné akadémie. Z dlhodobého hľadiska by sme však finančné náklady chceli preniesť na nejakú IT firmu, ktorá by v tejto spolupráci videla možnosť prístupu k novým kvalitným IT zamestnancom,” dodáva Kotuliaková.

 

Dvanásť žien ide do toho

V priebehu piatich dní kampane táto ponuka oslovila vyše 60 žien - od vyštudovaných právničiek po eventové manažérky a marketingové špecialistky. Dvanásť z nich prešlo výberom a dostalo možnosť Women tester academy absolvovať  “Hlavným selekčným kritériom bola ich osobná motivácia a snaha pracovať v tomto odbore,” objasňuje Lucia Stellerová, kariérna poradkyňa Aj Ty v IT.

Každá zo študentiek WTA ukrýva vlastný príbeh a motiváciu byť súčasťou tohto projektu. Jana Ondriašová ukončila Vysokú školu ekonomickú pred vyše pätnástimi rokmi: “Po materskej ma firma nevzala naspäť do práce. Aj preto som sa rozhodla opustiť svoju komfortnú zónu, a naučiť sa niečo nové z oboru, ktorý ma vždy veľmi lákal. Aby som mohla uživiť svoje dieťa a samu seba.“ Veronika Fedorková absolvovala Verejnú politiku, no IT ju vždy lákalo: Mala som pocit, že keď som nevyštudovala IT na vysokej škole, nemám už šancu dostať sa do tohto oboru. Aj preto som sa prihlásila do Women tester academy. Verím, že mi to pomôže získať nové pracovné príležitosti.”


Matej Kukučka, jeden z lektorov Women tester academy, sa už teraz teší na tucet nových softvérových testeriek na pracovnom trhu. IT je odvetvie ako každé iné. Tak ako lekári majú svoje špecializácie, tak aj v IT nie sú všetci len programátori. Ženy majú v IT svoje miesto a nie len na recepcii, či HR oddelení vývojárskych spoločností. Každá cesta začína prvým krokom a Women tester academy može byť jedným z nich.”

Čítajte viac o téme: IT
Zdieľať na facebooku