28. septembra 2017 sa bude konať 28.ročník ceny IGRIC za audiovizuálnu tvorbu v roku 2016

  Foto: TASR

Každý rok pripravujú profesijné zväzy ÚSTT a SFZ spolu s Literárnym fondom a spoločnosťou ILOVEFILM ďalší ročník udeľovania ceny IGRIC pre televíznych a filmových tvorcov, ktorá reflektuje etické hodnoty a vplyv audiovizuálnych diel na naše životy. IGIRIC je jediné ocenenie, ktoré prináša aj finančnú podporu pre tvorcu.


Igrica a tvorivé prémie vyhlasujú obidva profesijné zväzy ÚSTT a SFZ spolu s Literárnym fondom. Cenou Igric je soška od akademickej sochárky Erny Masarovičovej z bronzovej zliatiny. V každej kategórii je jedna cena Igric a dve tvorivé prémie. Všetci tvorcovia sú ocenení finančne, čo by bez Literárneho fondu nebolo možné. O cenách rozhoduje odborná porota, ktorá hodnotí všetky prihlásené diela, aj publikácie prihlásené do kategórie Prémia za audiovizuálnu teóriu a kritiku. Ceny získavajú konkrétni umelci, nie diela, takže ocenený môže byť kameraman, scenárista, režisér alebo herec či herečka.

Kategórií v rámci oceňovania je viac, pretože treba oddeliť filmy pre kino, televízny film, dokumentárny film či animáciu. Audiovizuálna tvorba je živý organizmus a jednotlivé kategórie zodpovedajú momentálnemu stavu filmovej aj televíznej tvorby, ale umožňujú aj oceniť žánrovo netypické tvary. Pred dvomi rokmi pribudla cena „Zvláštne uznanie pre producenta“ ako reakcia na vznik novej profesie, ktorá tu pred 20 rokmi neexistovala. Vďaka organizátorovi ILOVEFILM dostane ocenený producent cenu, avšak bez finančného príspevku z Literárneho fondu.

Člen poroty, herec František Kovár: „Filmy prihlásené do súťaže za rok 2016 majú hodnotu v rôznorodosti ale predovšetkým v kvalite a profesionalite umeleckých výpovedí. Pri udeľovaní cien v jednotlivých kategóriách  sa predpokladá zhoda odbornej poroty. Prebieha aj kontroverzná diskusia o filmoch, o  umiestnení v kategóriách, takže už roky  sú ceny výsledkom objektívnej zhody. Vážim si členov poroty, sú to profesionáli z bohatou praxou a  aj preto je pre mňa cena výnimočná. Filmy sú odrazom schopnosti vidieť našu životnú realitu.“

Prehľad osobností, ktorí boli v minulosti ocenení je aj prehľadom významných momentov slovenskej audiovízie. V tomto roku je predsedom poroty Prof. Václav Macek, pedagóg na VŠMU, za SFZ sú to Darina Smržová a Viliam Jablonický, za ÚSTT  Marína Juríčková a Martin Ciel, za LF páni Peter Glocko a František Kovár.

Členka poroty, pedagogička VŠMU Doc. Darina Smržová:  „V tomto ročníku výrazne absentovala televízna dramatická tvorba, kde v podstate bola prihlásená len 2. séria Tajných životov a jedna rozprávka. Je to dané časovou a finančnou náročnosťou takýchto projektov. Potešila kategória Cena Jána Fajnora pre mladých tvorcov, kde bolo prihlásených viacero zaujímavých audiovizuálnych diel. Je to prísľub do budúcnosti. Mladí tvorcovia sa začínajú postupne presadzovať v našom ale aj medzinárodnom AV priestore.“

Tradíciou je, že ceny odovzdávajú vlaňajší „IGRIC-i“ novým tohtoročným oceneným. Teda aj 28. septembra 2017 na Malej scéne STU budú odovzdávať ceny novým osobnostiam pozvaní držitelia IGRIC-ov z minulého ročníka. Preto pozývame držiteľov IGRIC-ov  Marka Škopa za réžiu filmu Eva Nová, či držiteľov TVORIVÝCH PRÉMIÍ Petra Bebjaka za réžiu filmu Čistič a Martina Kollára za kameru filmu Koza. Pozvaný je aj držiteľ IGRICA Róbert Kirchhoff za réžiu filmu Para nad riekou, držiteľ TVORIVEJ PRÉMIE Marek Šulík za réžiu filmu Martin Burlas, a Lenka Moravčíková-Chovanec za réžiu filmu Ľudmila Pajdušáková z cyklu Prvá. A tak isto Emília Vášáryová  za rolu Evy vo filme Eva Nová, Noël Czuczor za rolu Tomáša vo filme Čistič, Milan Ondrík za rolu Doda vo filme Eva Nová, Martin Hnát  za réžiu filmu Balada o Tereze a Šimonovi a Michal Blaško za réžiu filmu Strach.

Uvidíme moderátorku  večera Janette Štefánkovú zo spravodajstva STV a mnoho vzácnych osobností a filmových a televíznych tvorcov, ktorí podporujú kvalitnú audiovizuálnu tvorbu na Slovensku.

 

POZVANIE na premietanie ocenených filmov pre verejnosť:

Slávnostné odovzdávanie cien sa bude konať vo štvrtok 28.9.2017  a víťazné filmy budú premietané 29. septembra 2017 v Divadle Malá scéna STÚ v Bratislave od 9,oo a vstup je pre milovníkov kvalitných filmov voľný.

Čítajte viac o téme: Film
Zdieľať na facebooku