Medzinárodné stretnutie polyglotov v Bratislave

V dňoch 31.5. - 4.6. 2017 sa bude konať na Ekonomickej univerzite v Bratislave podujatie Stretnutie polyglotov, na ktorom sa zúčastní viac ako 400 obdivuhodných ľudí z viac ako 55 krajín sveta
V dňoch 31.5. - 4.6. 2017 sa bude konať na Ekonomickej univerzite v Bratislave podujatie Stretnutie polyglotov, na ktorom sa zúčastní viac ako 400 obdivuhodných ľudí z viac ako 55 krajín sveta / Foto: Bigstock

V dňoch 31.5. - 4.6. 2017 sa bude konať na Ekonomickej univerzite v Bratislave podujatie Stretnutie polyglotov (po anglicky „Polyglot Gathering"), na ktorom sa zúčastní viac ako 400 obdivuhodných ľudí z viac ako 55 krajín sveta, napríklad z Ruska, Japonska, Peru, Brazílie, USA a ďalších. Medzi najznámejších svetových polyglotov, ktorí sa zúčastnia podujatia v Bratislave, patrí Richard Simcott ovládajúci viac ako 30 jazykov.

Polyglot Gathering je neformálne podujatie, ktoré sa doteraz konalo trikrát v Berlíne. Tento rok sa organizátori z Berlína rozhodli spolupracovať so slovenskými polyglotmi, aby preniesli podujatie do Bratislavy. Organizátormi sú Lýdia Machová z Jazykového mentoringu, ktorý pomáha ľuďom učiť sa jazyky svojpomocne, a Peter Baláž, koordinátor združenia E@I (Edukácia a internet), ktoré stojí za mnohými úspešnými portálmi na výučbu jazykov.

Podujatie je pokračovaním jazykovopolitických aktivít na Slovensku a konferencie krajín V4+ na tému „Perspektívy jazykovej komunikácie v EÚ" v Nitre 28.–29.7.2016, ktoré sa uskutočnilo pod záštitou Miroslava Lajčáka, ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Súčasťou 5-dňového podujatia budú prednášky samotných polyglotov na rôzne témy súvisiace s jazykmi a učením sa jazykov, ktoré sú prezentované v niektorom z medzinárodných jazykov. Účastníci tak zdieľajú tipy na učenie sa väčšieho počtu jazykov, ich udržiavania, zlepšovania prízvuku a pod. Obľúbené sú tiež semináre, v ktorých sa prezentuje konkrétny jazyk z pohľadu človeka, ktorý sa ho chce naučiť ako cudzí jazyk.

Okrem zaujímavých prednášok sa účastníci môžu tešiť aj na viacjazyčné koncerty, pokus o vytvorenie nového slovenského rekordu v počte jazykov použitých pod jednu strechou, hernú zónu, kde sa môžu zahrať spoločenské hry, zónu bez angličtiny, kde bude povolený akýkoľvek jazyk okrem angličtiny, čajovňu "gufujo", kde bude priestor na pokojné rozhovory pri šálke čaju či kávy a mnoho iného. Hlavným cieľom organizátorov bolo vytvoriť pre účastníkov množstvo príležitostí spoznať ľudí, ktorí obľubujú jazyky a nadviazať nové priateľstvá.

Tohtoročnou novinkou bude, že sa program neskončí 5-dňovým oficiálnym stretnutím polyglotov. Záujemci budú mať možnosť spoznať aj iné miesta na Slovensku, ako napríklad Bojnice, Banská Štiavnica a ďalšie.

Podujatie sa uskutoční taktiež pod záštitou Miroslava Lajčáka, ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a prebrali ju aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave prof. Ferdinand Daňo.

V rámci Stretnutia polyglotov bude  aj prednáška pre verejnosť v sobotu 3.6.2017 o 14. do 18. h. v aule Ekonomickej univerzity  v Bratislave. Piati najznámejší polygloti predstavia svoje najlepšie rady na učenie sa jazykov a celé podujatie bude tlmočené do slovenčiny. Bližšie informácie nájdete na www.polyglotbratislava.com/prednaska.

Čítajte viac o téme: Konferencie | Semináre
Zdieľať na facebooku