Najlepší front-end developer na Slovensku pochádza zo Stropkova

Na Slovensku mala premiéru svetová programátorská súťaž Code in the dark.
Na Slovensku mala premiéru svetová programátorská súťaž Code in the dark. / Foto: Archív

Bratislava, 26. september – Na Slovensku mala premiéru svetová programátorská súťaž Code in the dark. Na Slovensko ju priniesla škola programovania Learn2Code. Podujatie do bratislavského Impact Hubu prilákalo nielen 20 najlepších slovenských front-end developerov, ale aj mnoho záujemcov o programovanie.

 

„Code in the Dark je medzinárodná frontendová súťaž s párty atmosférou. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo túto akciu, ktorá vznikla pred približne 2 rokmi vo Švédsku a putuje po svete, priniesť na Slovensko. Opäť sme tak viac spopularizovali programovanie, ktoré sa čoraz viac stáva súčasťou našich životov. Znalosť minimálne jeho základov je výhodou na pracovnom trhu,“ povedal Radovan Debnár z Learn2Code.

Súťažiaci medzi sebou súťažili v štyroch kolách. Ich úlohou bolo čo najlepšie zreprodukovať v časovom limite 15 minút predlohu - screenshot aplikácie alebo dizajn webu. V každom kole sa ich predstavilo 5 a na základe diváckeho hlasovania vzišiel víťaz daného kola. Vo finále sa stretli 4 najlepší súťažiaci – Samuel Vráblik, Gorazd Radulovský, Martin Jakubík a Radomír Laučík.

Víťaz vzišiel zo súperenia dvadsiatich najlepších front-end developerov vybraných z viac ako 50 záujemcov. Prvým slovenským Code in the Dark šampiónom sa napokon stal Samuel Vráblik, ktorý vo finále podľa diváckeho hlasovania najvernejšie naprogramoval dizajn letenkového portálu.

„Som veľmi šťastný, vôbec som to nečakal. Vo finále som nechcel skončiť posledný, ale na víťazstvo som vôbec nemyslel. Byť šampiónom je skvelý pocit,“ povedal, bezprostredne po vyhlásení výsledkov slovenský víťaz Code in the Dark. Samuel Vráblik pochádza zo Stropkova a v hlavnom meste sa živí ako freelancer pracujúci na rôznych projektoch. Samuel si okrem pamätnej trofeje odniesol za víťazstvo aj poukážku na letenky v hodnote 500 eur od sponzora súťaže.

 

 

Priebeh súťaže bol veľmi interaktívny aj pre publikum. Špecifikum Code in the Dark spočíva totiž v tom, že monitory, ktoré sú štandardne otočené smerom k programátorom, boli teraz nasmerované k publiku. Takže všetok kód bol replikovaný na externý monitor a diváci mohli detailne sledovať kroky súťažiacich. A následne rozhodli o víťazoch jednotlivých kôl a napokon aj o celkovo víťazovi. „Dnešný večer bol super. Páčila sa mi atmosféra, ale nechcel by som byť v koži súťažiacich. Nie je ľahké programovať za týchto podmienok, ale pre mňa ako diváka to bola zábava. Dúfam, že budúci rok sa akcia zopakuje,“ povedal Daniel, ktorého doplnil kamarát Michal: „Akcia Code in the Dark sa mi veľmi páčila, priblíži kódovanie aj laikom. Ja kódovať neviem, ale atmosféra a skvelý moderátor ma presvedčili, že sa  nemusím báť to vyskúšať.“

 

Programátorská show Code in the Dark sa tak ako všade na svete i na Slovensku niesla v elektrizujúcej atmosfére.  Výbornej kulise pomohli svetelné a dymové efekty. Celou akciou divákov aj súťažiacich sprevádzal Roman Hraška alias Yablko, známe meno vo front-endovej komunite. „Yablko“ je spoluautorom viacerých úspešných programátorských kurzov z dielne Learn2Code.

 

Víťaz a finalisti si odniesli okrem prestíže i vecné ceny od partnerov podujatia, ktorými boli Accenture, PosAm a Kiwi.

 

Foto: Archív CD

Čítajte viac o téme: Súťaž, IT, Počítačové hry a aplikácie
Zdieľať na facebooku