Chceme zmeniť slovenské školstvo. Pridaj sa k nám!

  Ilustračná foto: Bigstock

20.10.2015 |

Nevedeli, do čoho idú. Napriek tomu boli plní odhodlania a chuti pomôcť deťom zo znevýhodneného prostredia budovať si vzťah k vzdelaniu, a tým aj lepšiemu životu. Po roku učenia na základnej škole v rámci programu Teach for Slovakia, keď denne menia osudy desiatok detí, najlepší absolventi rôznych vysokých škôl zhodne tvrdia, že ich vlastný život sa obrátil naruby a už teraz vedia, že chcú pozdvihnúť slovenské školstvo. Celosvetovo úspešný program preto hľadá motivovaných lídrov už do svojho tretieho ročníka. Prihlásiť sa môžu do 15. decembra.

 

K 12 mladým ľuďom, ktorí začali minulý rok učiť na základných školách najmä v častiach východného Slovenska s vysokou nezamestnanosťou a nízkou životnou úrovňou, sa v septembri pridala desiatka ďalších odvážlivcov. Absolventi domácich i prestížnych zahraničných škôl rôznych odborov, s množstvom mimoškolských aktivít a sľubne rozbehnutou kariérou. Vzdali sa pohodlia aj atraktívneho platu, aby pomohli iným, a popritom rozvinuli aj svoj vlastný potenciál lídrov, s ktorým neskôr môžu naštartovať zmeny v školstve i v spoločnosti.

 

„Som veľmi rád, že po mimoriadne úspešnom prvom ročníku sa nám podarilo v septembri poslať do škôl druhú vlnu skvelých mladých ľudí. Postupne sa rozrastá náš tím, ako aj počet zapojených škôl a žiakov, ktorí majú vďaka tomuto programu šancu obľúbiť si vzdelávanie a vzoprieť sa tak budúcnosti, ktorá by ich čakala vzhľadom na podmienky, v ktorých vyrastajú. Pomáhajú im pri tom talentovaní absolventi univerzít, ktorí svoje skúsenosti neskôr môžu využiť na ovplyvňovanie školstva z politiky či biznisu,“ hodnotí zakladateľ a CEO Teach for Slovakia Stanislav Boledovič.

 

Svoje rozhodnutie neľutujú

Roman Veverka, ktorý učí už druhý rok v Spojenej škole v Poprade, chce ďalej pracovať pre deti a svoju budúcnosť vidí v školstve. „Najväčšia výhra, ktorú som zažil, je to, že som dokázal spoznať životy detí, od najmenších tretiakov až po najväčších deviatakov. Pracoval som s nimi, aby dosiahli lepšiu budúcnosť, a to bolo pre mňa to najkrajšie,“ hovorí. „Túžim, aby naše školstvo bolo iné. Túžim tiež, aby Slovensko nemalo zneužívané, negramotné a odkopnuté deti a beriem to ako obrovskú misiu pre našu spoločnosť,“ dodáva.

 

Novou posilou základnej školy v Malackách sa pred mesiacom stala Pavla Solivarská. „Môj pohľad na povolanie učiteľa nadobudol oveľa širší rozmer, keďže sama zažívam jeho nesmiernu rozmanitosť a náročnosť. Cítim, ako sa zdokonaľujem a vyvíjam v mnohých oblastiach vďaka svojim žiakom, kolegom a celému Teach for Slovakia tímu. Byť tvárou v tvár triede plnej približne tridsiatich jedinečných ľudí s rôznymi talentmi, potrebami a príbehmi a podieľať sa na ich formovaní je nesmierne obohacujúca a inšpiratívna životná skúsenosť,“ opisuje.

 

Počas dvojročného programu majú účastníci Teach for Slovakia príležitosť rozvíjať sa aj prostredníctvom stáží. Tak sa im v lete podarilo absolvovať stáže v slovenskej pobočke Google, u vývojára hier pôvodom zo Slovenska Pixel Federation či v slovenskej softvérovej firme ESET. A to nielen v Bratislave, ale aj v jej sídle v americkom San Diegu. Jeden z účastníkov programu Ivan Sakin to považuje za mimoriadne cennú skúsenosť. „Môj plán bol dozvedieť sa, ako sa podarilo vybudovať našu momentálne najznámejšiu a najúspešnejšiu firmu, ako dnes funguje a kam smeruje. Stretol som sa s manažérmi oddelení, mohol som tráviť čas so zamestnancami priamo pri práci a na čokoľvek sa ich pýtať. Obišiel som aj Slovákov, ktorí tam pracujú a všetci mali z mojej návštevy veľkú radosť,” prezrádza.

 

Pátranie po najlepších pokračuje

Dvadsaťdva účastníkov programu dnes pôsobí spolu na 16 základných školách na celom Slovensku. Žiaci si prítomnosť nových učiteľov na hodinách pochvaľujú a z mnohých sa razom stali ich miláčikovia. Aj samotné učenie je pre nich teraz pútavejšie a zábavnejšie. Organizátori Teach for Slovakia preto už začínajú hľadať nových ľudí do tretieho ročníka programu, ktorý sa spustí na budúci rok.

 

„Opäť hľadáme šikovných optimistických mladých ľudí s vodcovskými schopnosťami, ktorí možno práve končia školu alebo už sú zamestnaní, avšak cítia, že ich táto cesta zatiaľ úplne nenapĺňa a premýšľajú, ako by mohli byť užitoční pre spoločnosť a zároveň otestovali svoju vlastnú húževnatosť, kam až dokážu zájsť. Hľadáme talentovaných lídrov, ktorých trápi stav školstva v kombinácii so sociálnou situáciou na Slovensku a chcú osobne prispievať k dosiahnutiu zmeny,“ približuje Naďa Kasalová, manažérka pre nábor a marketing v Teach for Slovakia.

 

Záujemcovia sa môžu prihlásiť vyplnením registračného formulára na webe Teach for Slovakia - teachforslovakia.sk. Termín na online vyplnenie prihlášok je do 15. decembra 2015. V užšom výbere potom organizátori určia tých najlepších, ktorí absolvujú intenzívny šesťtýždňový kurz zameraný na komunikačné a manažérske schopnosti. Kurz v sebe zahŕňa aj učenie detí v Letnej škole, ktorú Teach for Slovakia organizuje. Počas dvojročného programu im budú radiť a podporovať ich skúsení koučovia a mentori.

 

Aktivity Teach for Slovakia podporujú najväčšie osobnosti slovenského biznisu. Hlavnými partnermi sú spoločnosti ESET, HEINEKEN Slovensko, Slovenská sporiteľňaSlovak Telekom. Záštitu nad programom prevzali prezident SR Andrej Kiska a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

 

 


 

O programe

Teach for Slovakia ako nezávislá občianska iniciatíva je súčasťou medzinárodného programu Teach for All, ktorý úspešne funguje vo viac ako 30 krajinách sveta s jednotnou víziou – zlepšiť kvalitu školstva a znižovať nerovnosť v prístupe k vzdelaniu tak, aby raz všetky deti mali vzdelanie, ktoré im dá šancu v živote uspieť. Program sa snaží pritiahnuť najtalentovanejších absolventov univerzít, aby predtým, než naštartujú svoje kariéry, išli najskôr na dva roky učiť do škôl v najťažších podmienkach. V dlhodobom horizonte buduje zo svojich „absolventov“ komunitu budúcich lídrov, ktorí zažili fungovanie školstva na vlastnej koži a ako úspešné osobnosti v biznise, médiách či politike, sa budú spoločne usilovať o zreformovanie systému vzdelávania na Slovensku.

 

Viac informácií nájdete na stránke teachforslovakia.sk a tiež na Facebooku.

Čítajte viac o téme: Kariéra
Zdieľať na facebooku