Slovensko prechádza od pondelka do ružovej fázy, niektoré opatrenia sa uvoľnia

Slovensko prechádza od pondelka (10. 5.) do ružovej fázy COVID automatu.
Slovensko prechádza od pondelka (10. 5.) do ružovej fázy COVID automatu. / Foto: Bigstock

Bratislava 7. mája (TASR) - Slovensko prechádza od pondelka (10. 5.) do ružovej fázy COVID automatu. Dva okresy, Považská Bystrica a Myjava, zostávajú v bordovej farbe, v červenej je 33 okresov a v ružovej 44. V porovnaní s minulým týždňom ide o zlepšenie. V červených a ružových okresoch to znamená ďalšie uvoľňovanie opatrení, po 21.00 h však naďalej platí zákaz vychádzania. V piatok o tom informovali minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a hlavný hygienik SR Ján Mikas.
      

Na umelých kúpaliskách v červených a ružových okresoch budú môcť trénovať športové kluby registrované v zväzoch. V ružových okresoch môže byť najviac 50 športovcov v exteriéri a 25 v interiéri. V červených je počet obmedzený na desať ľudí vo vnútri i vonku.
      

Prevádzka kabínkových lanoviek je v bordových okresoch zakázaná. V červených môže byť v kabíne jedna osoba alebo osoby zo spoločnej domácnosti, v ružových môžu fungovať bez kapacitných obmedzení.
      

Uvoľnia sa tiež opatrenia pre organizovanie kultúrnych podujatí. Naplniť sa môže maximálne 50 percent kapacity. Zároveň platí, že v ružových okresoch sa budú môcť organizovať s 500 sediacimi divákmi v exteriéri a 250 v interiéri, v červených s 200 ľuďmi v exteriéri a 150 v interiéri.
      

Ako upozornil hlavný hygienik, interiérové filmové predstavenia sú naďalej zakázané, rovnako aj podujatia pre školské skupiny. Nepovoľuje sa ani fyzická interakcia s publikom. Povolené sú napríklad divadelné predstavenia, koncerty, hudobné a tanečné produkcie či výstavy.
      

Od budúceho týždňa nebudú v obchodoch viac platiť vyhradené hodiny pre seniorov a ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, pripomenul tiež Mikas.
      

"Čísla sú veľmi povzbudzujúce," povedal k počtom hospitalizovaných minister. Priblížil, že v nemocniciach je 1117 pacientov, z toho potvrdené ochorenie COVID-19 má 1005 ľudí, na jednotke intenzívnej starostlivosti je 109 pacientov a podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 156 ľudí.
 

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku