E. Prokopová: Všetci si uvedomujeme, aké je vzdelanie dôležité

  Foto: Bigstock

 Bratislava 5. januára (TASR) – Všetci si uvedomujeme, aké je vzdelanie dôležité. Budeme sa snažiť, aby prioritou pri uvoľňovaní opatrení boli deti a školy. Vo videu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR to uviedla hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.  
      

Odborníčka zhodnotila, že situácia na Slovensku je veľmi vážna, pribúdajú chorí a pozitívni občania, ale aj deti. "Uvedomujeme si plnú zodpovednosť za zdravie detí," povedala hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast. Ako dodala, situácia bude závisieť aj od toho, ako sa budú ľudia správať.
      

"Po diskusii s ministrom školstva, ministrom zdravotníctva a tímom konzília sme sa rozhodli postupovať podľa COVID automatu, keď sa Slovensko nachádza v čiernej fáze, teda školy a škôlky sú otvorené len pre pracovníkov kritickej infraštruktúry a pre tých, ktorí musia pracovať z nariadenia zamestnávateľa," vysvetlila Prokopová s tým, že by boli radi, keby sa školy otvárali čím najskôr. Ako dodala, v súčasnosti nie je možné úplne presne predpovedať, čo bude o 18 dní.
      

Od 11. januára budú všetky školy pokračovať dištančným spôsobom výučby. Otvorené budú len materské školy pre deti zákonných zástupcov z kritickej infraštruktúry a pre deti rodičov, ktorým povaha práce nedovoľuje pracovať z domu.
      

Situácia by mohla podľa plánu rezortu školstva od 18. januára vyzerať tak, že otvorené budú materské školy, obnoví sa aj vyučovací proces pre prvý stupeň základných škôl a špeciálne školy. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) tvrdí, že rezort školstva odporúča pretestovať rodičov aj zamestnancov. Druhý stupeň základných škôl a stredné školy pokračujú od tohto dátumu vo vzdelávaní dištančne. Otvoriť sa môžu aj končiace ročníky stredných škôl, a to za predpokladu pretestovania žiakov a zamestnancov školy v závislosti od príslušnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR.
      

Plány v súvislosti s otváraním škôl na ďalšie týždne bude ministerstvo školstva aktualizovať v závislosti od aktuálnej situácie.

Čítajte viac o téme: Koronavírus, Dištančné vzdelávanie
Zdieľať na facebooku