Počas karantény pribúdajú detské úrazy, upozorňujú lekári

Počas pandémie a obmedzení pohybu pribúdajú úrazy detí.
Počas pandémie a obmedzení pohybu pribúdajú úrazy detí. / Foto: Pexels

Mimoriadne opatrenia, medzi ktoré patrí aj zavretie škôl a obmedzenie pohybu, si vyžiadali za posledné týždne nárast úrazov detí. Lekári prosia rodičov o ostražitosť.  

 

Bratislava 13. apríla (TASR) - Za posledné dva týždne bolo na urgentnom príjme Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) ošetrených 313 detí s úrazmi. Hospitalizovaných v nemocnici skončilo 53 z nich. Išlo prevažne o úrazy v domácnosti. Informovala o tom Zuzana Čižmáriková z NÚDCH.

Čižmáriková poznamenala, že urgentný príjem zaznamenal za posledné dni menej pacientov, ale, naopak, pribudli chirurgickí detskí pacienti. "Najčastejšie to boli úrazy hlavy po pádoch, úrazy vzniknuté na trampolíne, pády z bicykla, z postele, prebaľovacieho pultu, pád na kolieskových korčuliach, popáleniny, ale aj neúmyselná strelná rana zo vzduchovky do brucha," priblížil primár oddelenia urgentného príjmu Marcel Brenner. Dodal, že nezriedka boli ošetrené aj deti s náhodnou otravou čistiacimi a pracími prostriedkami či liekmi.

NÚDCH podľa Čižmárikovej chápe náročnú situáciu rodičov, ktorí sú s deťmi doma. Upozorňuje však, že aj v domácom prostredí je mnoho nástrah.

Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku