Na základnej škole vo Fiľakove tri roky nemali tehotnú žiačku, podľa školy je to pokrok

Na základnej škole sa intenzívne venovali prevencii neplánovaného tehotenstva.
Na základnej škole sa intenzívne venovali prevencii neplánovaného tehotenstva. / Foto: Bigstock

Fiľakovo 22. septembra (TASR) – Posledné tri roky sa na Základnej škole (ZŠ) Lajosa Mocsáryho vo Fiľakove v okrese Lučenec nevyskytlo tehotenstvo u žiadnej zo žiačok, ktoré ju navštevujú. TASR o tom informovala zástupkyňa riaditeľa Ildikó Kotlárová, podľa ktorej sa to dá považovať za pokrok.
      

„Asi tri roky dozadu sme nemali tehotné dievčatá, čo je už naozaj veľký pokrok. Skutočne sa snažíme, zaoberáme sa nimi a skúšame s nimi robiť všetko, aby pochopili, že na to ešte majú čas a nemusia sa ponáhľať,“ uviedla Kotlárová. Doplnila, že v predchádzajúcom období mali v škole každoročne jednu alebo dve tehotné žiačky vo veku okolo 14 rokov.
      

Naopak, pretrvávajúcim problémom školy je podľa zástupkyne vysoký počet vymeškaných hodín žiakov. „Máme teda na škole obrovské záškoláctvo. U pár žiakov je problémom aj hygiena, nie je taká dobrá, ako by sme chceli,“ podotkla Kotlárová.
      

ZŠ L. Mocsáryho mala v uplynulom školskom roku podľa údajov zástupkyne 310 žiakov, z nich však bolo 45 v zahraničí. Ako dodala, z celkového počtu žiakov je viac ako 95 percent rómskeho pôvodu a približne polovica pochádza z málopodnetného prostredia.

Zdieľať na facebooku