P. PELLEGRINI: Peniaze z EÚ treba dať na preškolenie ľudí so zlým VŠ vzdelaním

  Foto: Bigstock

5.6.2017

Bratislava 5. júna (TASR) – Peniaze z Európskej únie treba využiť na preškolenie vysokoškolsky vzdelaných ľudí s nezodpovedajúcim uplatnením. Uviedol to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) v rámci konferencie Americkej obchodnej komory v SR a Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku o zručnostiach 4.0, ktorá sa dnes koná v Bratislave.
Moderné technológie sa podľa Pellegriniho vyvíjajú tak rýchlo, že krajiny a trhy práce na to nie sú schopné reagovať. Firmy začínajú mať problém s dobre pripravenými pracovníkmi. Zmenu vzdelávacieho systému, spôsobu výučby a prípravy pedagógov označil za dlhodobé mechanizmy, ktoré prinesú ovocie až o niekoľko rokov.
„Dnes máme na školách deti, ktoré prídu do práce v roku 2030 a vôbec netušíme, aké nároky na ne budú kladené a či vôbec budú potrebovať to, čo sa učia dnes. Je na to veľmi ťažko reagovať,“ upozornil vicepremiér.
Pre dosiahnutie čo najrýchlejších výsledkov sa teraz podľa neho treba zamerať na masu ľudí, ktorí vyštudovali vysoké školy so zlým uplatnením a síce si našli zamestnanie, ale zaberajú pracovné miesta ľuďom so stredoškolským vzdelaním. Ide o absolventov humanitných odborov, ako je sociálna práca, masmediálna komunikácia či politológia.
„Musíme niečo zmeniť a zaoberať sa aj na pôde EÚ myšlienkou, že peniaze na rekvalifikáciu a preškolenie ľudí by sme nemali míňať len na nezamestnaných, ale aby sme mali právo tieto prostriedky použiť aj na ľudí, ktorí už majú prácu, ale vyštudovali niečo, čo vôbec nezodpovedá ich pracovnému zaradeniu,“ zdôraznil Pellegrini.
Ľudia, ktorí vyštudovali vysokú školu, majú podľa neho na to, aby prešli doškoľovacími kurzami ponúkanými štátom alebo firmami. Získajú tak digitálne zručnosti, ktoré zamestnávatelia vyžadujú, nájdu si lepšie platenú prácu a uvoľnia miesto ľuďom s nižším vzdelaním.
„Na Slovensku je stále rezerva niekoľkých desiatok tisíc ľudí, ktorých by sme v priebehu roka, roka a pol mohli cielenými, dobre pripravenými kurzami prevzdelať na pozície, ktoré sú dnes na trhu žiadané, a tým by sme na určitý čas mohli vykryť ten veľký nedostatok,“ dodal podpredseda vlády.
Zároveň avizoval spoločné rokovanie predstaviteľov ministerstiev školstva, práce a Zastúpenia EK na Slovensku o tom, ako zmeniť existujúce európske programy nastavené na niekoľko rokov dopredu a flexibilne presmerovať prostriedky aj na túto skupinu ľudí.
Pellegrini je presvedčený, že pripravovaná reforma školstva bude musieť stavať najmä na flexibilite. Zadefinovať treba podľa neho už len rámec, nie obsah a školám a učiteľom dať slobodu, aby vedeli reagovať na potreby praxe bez nutnosti zmien zákonov a metodík.
Prezident Americkej obchodnej komory v SR Todd Bradshaw potvrdil, že nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily je pre firmy závažný problém, ktorý môže obmedzovať ekonomický rast v krajine. Investori podľa neho majú záujem o Slovensko, ale volajú po riešení tohto problému.
Pre Európsku komisiu je dôležité mať ľudí, ktorí sú dobre pripravení na pracovný trh. „Sme otvorení diskusii práve o konkrétnych projektoch, ako čo najlepšie využiť európske prostriedky na tie oblasti, ktoré sú na Slovensku kritické, a pomôcť ľuďom nájsť prácu,“ povedal vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Dušan Chrenek.

Čítajte viac o téme: Kurzy | Školenia
Zdieľať na facebooku