Prešovská detská univerzita je beznádejne obsadená

Detské univerzity sa tešia každým rokom väčšej obľube.
Detské univerzity sa tešia každým rokom väčšej obľube. / Zdroj: pdu.pf.unipo.sk

Prešov 22. apríla (TASR) – Hoci sa školské letné prázdniny začnú za viac ako dva mesiace, Prešovská detská univerzita (PDU), ktorú organizuje Pedagogická fakulta Prešovskej univerzity v Prešove, je už beznádejne naplnená. V dvoch študijných stupňoch bakalárček a magisterček ju môže ročne absolvovať okolo 200 detí. Pre TASR to povedala garantka projektu Zuzana Stanislavová z Katedry komunikačnej a literárnej výchovy.
Ako uviedla, je to jubilejný 10. ročník PDU, ktorý zároveň splýva s 20. výročím vzniku Prešovskej univerzity. Preto jeho témou bude RETRO – snaha retrospektívne sa obzrieť do predošlých ročníkov a nanovo si môcť vychutnať tie najlepšie prednášky, semináre, tvorivé dielne či exkurzie. Niektoré témy sú už známe, bude medzi nimi VýLET do poznania, Premeny umenia, Poklady prírody, In medias res, Vykopávky, V zdravom tele dobrod(r)uh čí Kolobeh, obeh, beh.
„Práve preto sme sa rozhodli ponúknuť do programu tohto roku tie najúspešnejšie prednášky aj témy tvorivých dielní, ktoré tu boli v predchádzajúcich deviatich rokoch. Tento 10. ročník dostal názov PDU RETRO. Obsadené je to už dávno, lebo len čo sme otvorili systém, tak do dvoch dní boli bakalárčekovia absolútne obsadení, máme zapísaných 80 náhradníkov. Aj starší magisterčekovia sú naplnení, a aj tam je asi 30 - 40 náhradníkov,“ uviedla Stanislavová. Podľa jej slov iba málo z náhradníkov má ešte šancu dostať sa medzi prijatých šťastlivcov, lebo zopár zo zoznamu vždy z nejakého dôvodu vypadne. Ale ide iba o jednotlivcov a nie o desiatky.
Stanislavová vidí veľký záujem o PDU v poctivej snahe poskytovať deťom zaujímavé témy a hodnotné náplne hodín. Zo strany rodičov aj rektorátu je záujem o rozšírenie počtu miest, ale na ich fakulte nemajú na to personálne ani organizačné kapacity. Riešením by podľa nej bolo, keby sa na to dala aj niektorá iná fakulta.
Týždeň prázdninového vyučovania na pôde univerzity pre školopovinných žiakov sa začne 10. júla a vyvrcholí slávnostnou promóciou a odovzdávaním diplomov.

Zdieľať na facebooku