ZŠ v Jastrabej hľadajú pre domáce vzdelávanie rodičia z celej SR

V ZŠ v Jastrabej je aktuálne 41 žiakov, ktorí majú schválené individuálne vzdelávanie.
V ZŠ v Jastrabej je aktuálne 41 žiakov, ktorí majú schválené individuálne vzdelávanie. / Zdroj: zssmsjastraba.edupage.org

24.4.2017 |

Jastrabá 24. apríla (TASR) - Približne tretina žiakov Základnej školy s materskou školou v Jastrabej (okres Žiar nad Hronom) si nemusí robiť starosti s dennodenným dochádzaním na školské vyučovanie. V radoch miestnych školákov je totiž aktuálne 41 žiakov, ktorí majú schválené individuálne vzdelávanie.
O tzv. domáce vzdelávanie majú podľa riaditeľa školy Nikola Nižníka záujem rodičia z celého Slovenska, približne štvrtina týchto detí má individuálne vzdelávanie pre zdravotné problémy.
Ako vysvetlil, na zápis do prvého ročníka musia prísť aj tie deti, ktoré majú záujem o domáce vyučovanie. Po ňom rodičia požiadajú o schválenie individuálneho vzdelávania. Dieťa sa potom vzdeláva doma a do školy chodí iba na polročné a koncoročné preskúšanie. "Učivo sa dieťa podľa svojich možností a potrieb učí doma. Na polroka a konci roka chodí na komisionálne skúšky," priblížil riaditeľ.
Rolu učiteľa preberá v týchto prípadoch podľa Nižníka väčšinou matka s pedagogickým vzdelaním, niektoré rodiny najímajú deťom súkromných učiteľov. Často sa podľa jeho slov stáva, že v rodinách, ktoré sa pre domáce vzdelávanie rozhodli, je matka na materskej dovolenke kvôli mladším súrodencom. "To má dobrý vplyv aj na tie, lebo sú súčasťou nejakého diania v domácnosti a veľmi rýchlo sa učia," zhodnotil.
Deti učiace sa v domácom prostredí bývajú podľa Nižníka veľmi dobre pripravené, neporovnateľne lepšie podľa jeho názoru čítajú. "Väčšinou sú tie mamy doma a je vidieť, že rodičia sa deťom naozaj venujú a majú na ne čas," podotkol s tým, že domáce vzdelávanie je však veľkou obetou rodiča. Individuálne vzdelávanie je možné len na prvom stupni, vo vyšších ročníkoch sa dieťa musí začleniť do klasického vzdelávania, čo podľa riaditeľa pre deti nebýva problémom. Podľa Nižníka však mnohé deti neskôr študujú v zahraničí.
V budúcom školskom roku bude mať škola na domácom vzdelávaní 50 prvákov a na dennom vzdelávaní 12 žiakov. Tento zvýšený záujem prekvapil aj samotného riaditeľa, vysvetľuje si to tým, že rodičia hľadajú pre svoje ratolesti alternatívu. "Myslím si, že je to preto, lebo ľudia sú nespokojní so systémom, tak hľadajú inú cestu," podotkol.
Nižník priznáva, že individuálne vzdelávanie je pre školu náročné na čas, čo môže byť dôvodom, prečo ho niektoré školy neschvaľujú. Tunajšia základná škola však má podľa jeho slov na takýto spôsob vzdelávania čas aj kapacitu. S rodinami týchto detí sa škola snaží byť neustále v kontakte. V januári tohto roka riaditeľ navštívil všetkých 35 rodín z celého Slovenska, ktoré majú pre svoje deti povolené domáce vzdelávanie. "Minimálne hodinu som s každým tým rodičom bol, ak nie aj viac. Bolo to také turné po Slovensku," dodal Nižník.

Zdieľať na facebooku