Bratislava: Hrozbu zamínovania preverovali na viacerých základných školách

  Foto: Pexels

 Bratislava 4. septembra (TASR) - Hrozbu zamínovania preverovali na viacerých bratislavských základných školách (ZŠ). Vyhrážku nepotvrdili. Išlo napríklad o školy v Petržalke, konkrétne ZŠ Holíčska, Pankúchova, Černyševského, Gessayova a Tupolevova. Mestská časť o tom informovala na sociálnej sieti. Bombová hrozba bola nahlásená aj na ZŠ Vazovova, pre TASR to potvrdila hovorkyňa staromestského starostu Veronika Gubková.
        

ZŠ Holíčska okamžite zrušila celú výučbu a žiakov, ktorí stihli prísť do školy, poslala domov. "Ďalšie z dotknutých inštitúcií postupovali podľa pokynov bezpečnostných zložiek, pričom v žiadnej budove neboli míny, bomby ani iné život ohrozujúce látky, našťastie, nájdené," dodala mestská časť Petržalka.
        

Vedenie Petržalky vrátane celého oddelenia školstva vyjadruje nad vzniknutou situáciou silné znepokojenie. "Dôverujeme schopnostiam našich bezpečnostných zložiek a veríme, že sa im riziko vzniku podobných situácií podarí odstrániť, respektíve čo najviac eliminovať," uviedla samospráva. Zároveň vedenie dúfa, že vinník alebo vinníci budú čo najskôr dolapení a patrične potrestaní.
       

Výhražný e-mail dostala v stredu aj ZŠ s Materskou školou Kalinčiakova 12 v zriaďovateľskej pôsobnosti bratislavského Nového Mesta. "Doručený bol o 3.44 h ráno, čiže všetko riešilo vedenie školy v súčinnosti s Policajným zborom a ešte pred začiatkom vyučovania boli skontrolované priestory a vyučovanie začalo v štandardnom režime," povedal pre TASR Jakub Lazarčík z referátu komunikácie miestneho úradu.
        

Viacerým slovenským školám prišiel v stredu výhražný e-mail o "zamínovaní". V danej veci je vedené trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Páchateľovi hrozí v prípade preukázania viny trest odňatia slobody až do výšky 25 rokov, prípadne výnimočný trest na doživotie.
        

V utorok (3. 9.) zas dostalo približne 270 škôl na Slovensku e-mail o bombovej hrozbe. Situáciu preverovali policajti, bombovú hrozbu nepotvrdili. V Petržalke dostalo v utorok výhražný e-mail sedem z 11 ZŠ v správe mestskej časti. Medzi nimi ZŠ Černyševského 8, ZŠ Dudova 2, ZŠ Tupolevova 20, ZŠ Nobelovo námestie 6, ZŠ Holíčska 50, ZŠ Gessayova 2 a takisto ZŠ Pankúchova 4.

Zdieľať na facebooku