Na budovanie nových kapacít v základných školách je k dispozícii 69 miliónov eur

  Foto: Pexels

 Bratislava 12. augusta (TASR) - Na budovanie nových kapacít v základných školách (ZŠ) je k dispozícii 69 miliónov eur. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR zvýšilo finančné prostriedky o dodatočných 16 miliónov eur oproti predchádzajúcej alokácii. Financie budú pridelené žiadateľom, ktorí podali žiadosť do uzavretia výzvy a boli na rezervnom zozname. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu. 
        

"Dodatočných 16 miliónov eur pomôže zvýšiť počet miest v školách po celom Slovensku. Školy dostanú prostriedky na to, aby vybudovali nové moderné a kvalitné priestory na vzdelávanie," uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) s tým, že financovanie školstva je ich prioritou. 
        

Výzva z Plánu obnovy a odolnosti SR, ktorá bola spustená v auguste 2022, sa podľa rezortu ukázala ako veľmi žiadaný nástroj na riešenie nedostatku miest v ZŠ. "Až 43 žiadateľov predložilo svoje projekty, z ktorých 37 splnilo prísne kritériá a získalo financie na realizáciu. Vysoký záujem však rýchlo vyčerpal pôvodne vyčlenené prostriedky, čo viedlo k ich zvýšeniu," podotklo MŠVVaM. 
        

Ako skonštatovalo, väčší rozpočet dokáže pokryť potreby všetkých žiadateľov, ktorí splnili podmienky. Zvýšenie financovania podľa neho znamená, že ešte viac škôl vrátane tých z Bratislavského samosprávneho kraja, kde je nedostatok kapacít najakútnejší, bude môcť rozšíriť kapacity a poskytnúť kvalitné vzdelanie pre viac žiakov.

 

Zdieľať na facebooku