Horecký: Testovanie piatakov sa zrušilo z viacerých dôvodov

  Foto: Bigstock

Bratislava 2. februára (TASR) - Testovanie piatakov sa podľa dočasne povereného ministra školstva, vedy, výskumu a športu Jána Horeckého zrušilo z niekoľkých dôvodov. TASR jeho vyjadrenie poskytol odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.
        

Horecký priblížil, že prvým dôvodom je pandémia nového koronavírusu. "Žiaci, ktorých by sme testovali, prežili dlhý čas na dištančnom vzdelávaní a vzdelávacie ciele sa líšili od tých štandardných," povedal. Upozornil tiež, že sa v tomto školskom roku spúšťa experimentálne overovanie nového kurikula. "Po zavedení všetkých zmien v rámci Vzdelávania 21. storočia, na testovanie po treťom, piatom a deviatom ročníku," doplnil.
        

Testovanie sa podľa rezortu školstva zrušilo vzhľadom na to, že okolnosti spojené s dištančným vzdelávaním a jeho vplyvom na žiakov by neumožnili plnohodnotne dosiahnuť ciele Testovania 5.
        

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) upozornil, že zrušením testovania piatakov sa štát a verejnosť nedozvie, aký veľký vplyv zanechala pandémia nového koronavírusu na deťoch, prichádzajúcich na druhý stupeň v jednotlivých základných školách. "Takto budeme pri svojich rozhodnutiach obmedzení len na domnienky a intuíciu," podotkol inštitút. Priblížil, že dáta mohli napríklad pomôcť efektívnejšie zotierať regionálne rozdiely či rozdiely medzi školami.
        

Tohtoročné externé testovanie žiakov piateho ročníka základných škôl sa malo pôvodne uskutočniť 17. mája.

Zdieľať na facebooku