Najviac žiakov sa v školách učí ako cudzí jazyk angličtinu a nemčinu

  Foto: Shutterstock

Bratislava 27. septembra (TASR) – Najviac žiakov v základných a stredných školách sa ako cudzí jazyk učí angličtinu. V základných školách sa ju vlani učilo cez 419.000 žiakov, na stredných školách to bolo vyše 188.500. Pre TASR to potvrdili z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR pri príležitosti Európskeho dňa jazykov.
      

V rámci výučby cudzích jazykov v základných školách bol vlani druhým najpopulárnejším nemecký jazyk, učilo sa ho viac ako 78.200 žiakov. Najviac v Bratislavskom kraji, takmer 18.500 žiakov. Naopak, najmenej žiakov, a to 7459, sa nemčinu učilo v Trenčianskom kraji. Tretím najpopulárnejším spomedzi cudzích jazykov medzi žiakmi základných škôl je ruský jazyk. Z údajov, ktoré má TASR k dispozícii, vyplýva, že vlani sa ho učilo vyše 34.700 žiakov, najviac ich bolo v Prešovskom a najmenej v Trnavskom kraji.
      

Žiaci na základných školách sa učia aj ďalšie cudzie jazyky. Medzi nimi je napríklad francúzština. V minulom školskom roku sa ju učilo 1716 žiakov. Taliančina sa vlani vyučovala len v Nitrianskom (46 žiakov), Banskobystrickom (dvaja žiaci) a Košickom kraji (šesť žiakov). Ako cudzí jazyk si volili žiaci v základných školách aj španielsky jazyk, učilo sa ho dokopy niečo cez 2400 žiakov. Iný cudzí jazyk sa učilo 158 žiakov.
      

V prípade žiakov stredných škôl vedie tiež anglický jazyk, nasleduje nemecký (71.227 žiakov) a ruský jazyk (20.856 žiakov). Španielčinu sa učilo vlani takmer 10.500 žiakov, francúzštinu 8195 a taliančinu 1787 žiakov. Iný cudzí jazyk si vybralo 207 študentov. "K exotickým jazykom patrí napríklad čínština, ktorú sa k 15. septembru 2021 na stredných školách učilo 123 žiakov," uviedol rezort školstva.
      

"Prvý cudzí jazyk sa na základnej škole začína vyučovať povinne (najneskôr) od tretieho ročníka," povedali z ministerstva školstva. V primárnom vzdelávaní sa podľa výberu žiaka a možností školy v predmete prvý cudzí jazyk vyučujú anglický, francúzsky, nemecký, ruský, španielsky a taliansky jazyk. "Škola je povinná z rámca voliteľných hodín ponúknuť žiakom siedmeho až deviateho ročníka ako druhý cudzí jazyk jeden z ďalších jazykov, a to podľa možností školy a záujmu žiakov, najmenej dve vyučovacie hodiny týždenne," priblížilo ministerstvo. Ak si žiak nevybral anglický jazyk ako prvý cudzí jazyk, musí si ho v siedmom až deviatom ročníku vybrať ako druhý cudzí jazyk.
      

Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov sa vo štvrtok 29. septembra uskutoční podujatie Európsky deň jazykov online. Program je rozdelený na dve sekcie - streamované prezentácie a interaktívne workshopy. V každej sekcii je dopoludnie primárne určené pre žiakov základných a stredných škôl, popoludňajší blok je adresovaný učiteľom. Informuje o tom Národný inštitút vzdelávania a mládeže na svojom webe.

Zdieľať na facebooku