Iniciatíva Dajme deťom hlas žiada splatiť pandemický dlh voči žiakom

Štát na deťoch a mládeži iba v prípade škôl v prírode a lyžiarskych zájazdoch ušetril počas pandémie 26,4 milióna eur.
Štát na deťoch a mládeži iba v prípade škôl v prírode a lyžiarskych zájazdoch ušetril počas pandémie 26,4 milióna eur. / Foto: Bigstock

Bratislava 10. mája (TASR) – Iniciatíva Dajme deťom hlas žiada, aby sa financie ušetrené počas pandémie na deťoch, ktoré sa nezúčastnili lyžiarskych výcvikov a škôl v prírode, vrátili deťom a mladým a podporili sa školy v organizovaní týchto aktivít. Podľa iniciatívy sa počas pandémie v tomto smere ušetrilo 26,4 milióna eur. TASR o tom informovala Andrea Settey Hajdúchová z iniciatívy Dajme deťom hlas s tým, že žiadajú tento "pandemický dlh" voči deťom splatiť.
      

Zo stanoviska iniciatívy vyplýva, že tento školský rok zatiaľ len 71 žiakov a 977 v predošlom školskom roku dostalo príspevok a absolvovalo školu v prírode. „Pred pandémiou to bolo ročne zhruba 42.000 žiakov. Štát na deťoch a mládeži iba v prípade škôl v prírode a lyžiarskych zájazdoch ušetril počas pandémie 26,4 milióna eur,“ uvádza sa v stanovisku.
      

Iniciatíva žiada, aby sa tieto financie vrátili deťom, a to nielen pre žiakov, ktorí na príspevky na tieto aktivity majú nárok, ale aj pre starších žiakov, ktoré o túto možnosť prišli z dôvodu extrémne dlhých a prísnych pandemických opatrení na Slovensku vo vzťahu k školám.
      

Príspevok na školu v prírode môže podľa zákona o financovaní škôl a školských zariadení žiadať škola iba na žiakov prvého stupňa základných škôl. „O možnosť získať ho tak úplne prišli deti, ktoré počas pandemických rokov prešli na druhý stupeň. Príspevok na lyžiarsky výcvik možno získať raz počas štúdia na základnej a strednej škole. Aj o tento príspevok tak definitívne prišli žiaci, ktorí počas pandémie končili základnú či strednú školu,“ píše sa v stanovisku iniciatívy.  

Zdieľať na facebooku