Učte deti narábať s peniazmi: Ako na predškolákov a čo by malo byť jasné tretiakom?

Sponzorovaný článok
  Foto: AdobreSock

Odborníci sa zhodujú, že prvé roky života sú zásadnými pre vývoj dieťaťa. Množstvo zručností si dieťa v podnetnom prostredí osvojí automaticky samo. Popri nich by sme však nemali zabúdať na tie, ktoré mu môžeme dať my – a medzi ne patrí schopnosť narábať s peniazmi. 

Podľa psychológov si deti osvojujú finančné „koncepty“ už od troch rokov. Budovať v nich rozumný prístup k nákupom, míňaniu a sporeniu treba už od malička. Vďaka tomu nebudú mať problémy s peniazmi ani ako dospelí.


Hra na obchod a prvé počty

Hoci najmenšie deti nevedia plne pochopiť hodnotu peňazí, dokážu sa na začiatok naučiť rozlišovať jednotlivé mince. Zaobstarajte si pokojne napodobeniny papierových bankoviek, ktoré sa ľahko určujú aj podľa farby. Vysvetlite im rozdiel medzi jedným a dvomi eurami, naučte ich, akú farbu má 10-eurový „papierik“. Musíte hovoriť veľmi názorne – vysvetlite napríklad, za ktoré platidlo si v obchode kúpia viac cukríkov. 

V štyroch až piatich rokoch by deti mali začať chápať, že peniaze sú odmenou za prácu. Takisto by mali začať rozumieť, že keď peniaze minú, ďalšie automaticky nedostanú. Deti môžete zasvätiť do toho, ako funguje nakupovanie a že každý výrobok má svoju cenu. V tejto fáze pokojne zapájajte aj jednoduchšie počty. Vysvetľujte im, že mince treba spočítavať, aby sme získali výslednú sumu. 

Náš tip: Hra je pre deti vždy len hra, vážnejšie budú brať ozajstný život. Ak za vami v rade v obchode nie sú ľudia, nechajte svojho potomka, aby si sám zaplatil sladkosť či hračku.

 

Foto: Shutterstock

 

Kroky k samostatnosti aj sporeniu

Deti od šiestich do ôsmich rokov už začínajú chápať, ako peniaze fungujú. Dokážu samostatne zvládnuť menší nákup základných potravín. 

Na rozvoj ich finančnej gramotnosti dobre funguje hra: Dnes môžeš pri nákupe na sladkosti minúť jedno euro, ale ak vydržíš dozajtra, získaš dve. Vybrať si pritom môžu len jednu možnosť. Deti takto prídu na to, že trpezlivosť sa vypláca a dlhší čas „sporenia“ im prinesie väčšiu sumu.
V tomto veku si, samozrejme, môžu sporiť peniaze do prasiatka s nejakým konkrétnym cieľom, napríklad na kúpu nového lega alebo kolobežky. Vďaka tomu si zvyknú, že veci sa nekupujú impulzívne. Naopak, vysnívanú hračku alebo zariadenie si môžu dovoliť až vtedy, keď si našetria potrebnú sumu.

Náš tip: Zapojte deti napríklad do školských trhov alebo charity s pečením koláčikov. Keď priložia ruku k dielu a samy niečo vyrobia a predajú, lepšie si uvedomia koncept práce a zárobku. Pri starších deťoch dokonca môžete rátať, koľko vás stál nákup surovín, koľko ste zarobili a aký bol zisk.


Platobná karta a neviditeľné peniaze

Deväťročných už môžete zobrať do banky a vysvetliť im, na čo slúži platobná karta. Dovoľte im drobné bezkontaktné platby zaplatiť osobne. V rámci detského účtu im vybavte ich vlastnú debetnú kartu s malou sumou peňazí. Skúsenosť z prvej ruky im totiž najlepšie pomôže naučiť sa finančnej zodpovednosti. Je nesmierne dôležité vedieť narábať aj s virtuálnymi peniazmi. Vedci totiž zistili, že „neviditeľné“ peniaze míňame oveľa ochotnejšie a ľahšie strácame prehľad o stave svojich financií.
Školák by si mal vedieť vypočítať, aký zostatok mu po nákupe svieti na účte. A takisto z koľkých peňazí musí „vyžiť“, kým mu na účte opäť nepípne pravidelný príspevok od rodičov. 

Náš tip: Detský účet od Tatra banky môžu mať deti od 0 do 15 rokov bez poplatkov. Ak si do 11. novembra k nemu otvoríte aj investičné sporenie, môžete dostať navyše príspevok až 30 eur. Od šiestich rokov môže mať vaša ratolesť bezkontaktnú debetnú kartu Kozmix, s ktorou sa bude cítiť ako „dospelák“. Výbery z bankomatov banky sú bez poplatku. Obraty a maximálne denné limity pritom môžete hravo kontrolovať či nastavovať cez svoj
internetbanking alebo mobilnú aplikáciu.

 

>>> VIAC O DETSKOM ÚČTE <<<

Zdieľať na facebooku