Výstava ukazuje školy očami žiakov základných škôl

Žiaci mali znázorniť, akú školu majú rady - a to buď tú ich súčasnú alebo vysnívanú.
Žiaci mali znázorniť, akú školu majú rady - a to buď tú ich súčasnú alebo vysnívanú. / Zdroj: TFS

Bratislava – Do 11. júna budú v bratislavskom kníhkupectve Artfórum vystavené diela, ktoré vytvorili žiaci viacerých základných škôl v rámci umeleckej súťaže Bola raz jedna škola. Úlohou detí bolo znázorniť, akú školu majú rady - a to buď tú ich súčasnú alebo vysnívanú. V spolupráci so známym kníhkupectvom súťaž zorganizoval program Teach for Slovakia. Jeho víziou je, aby raz všetky deti mali vzdelanie, ktoré im dá šancu v živote uspieť.


Počas vernisáže 23. mája boli predstavené výherné žiacke diela vo výtvarnej, literárnej a dramatickej kategórii, ktoré odprezentovali samotní autori. Odmenou pre výhercov totiž bol aj výlet na vernisáž do Bratislavy.

 

„Deti často tvrdia, že sa im nechce chodiť do školy a nevedia si predstaviť, že by ich škola a učenie bavili. Chceli sme preto dať deťom príležitosť, aby začali premýšľať, čo sa im na ich škole páči a aby našli dôvody, prečo tam radi chodia. Aby sa naučili vidieť školu ako ich obľúbené miesto, kde sa cítia dobre a kde sú motivovaní učiť sa,“ vysvetľuje motív súťaže jej organizátorka Mária Leitnerová z Teach for Slovakia.

 

Do súťaže prišlo takmer 100 diel - básní, úvah, výkresov, videí - ktoré sú úžasnou sondou do detských duší. Naše deti chcú školy, ktoré sú farebné, pestré, majú ihriská, jazierka, záhrady a kvety. Radi by v nich mali najrôznejšie učebne a bufety a chcú mať veľa rozličných aktivít od športu, hudby až po tvorivé dielne. Túžia po hudbe počas prestávok, skrinky pre každého žiaka a školského poštára.

 

„Chcú mať učiteľov, ktorí sú na nich milí, usmievajú sa, nekričia po nich, podajú im ruky a môžu si s nimi tykať. Veľa detí sa tiež zamyslelo nad hodnotou vzdelania - ocenili to, že škola ich niekam posúva, veľa sa tam naučia a majú tam veľa kamarátov," dodáva Leitnerová.

 

Výherné videá si můžete pozrieť tu:

1. miesto - youtube.com

2. miesto - youtube.com

3. miesto - youtube.com

 

 

Do súťaže sa zapojili školy: ZŠ Turňa nad Bodvou, ZŠ Budimír, ZŠ Ždaňa, ZŠ Hroncová, KE, ZŠ Stráne pod Tatrami, ZŠ Plavecký Štvrtok, ZŠ Markušovce, ZŠ Šarišské Bohdanovce, ZŠ Plávnica

 

Žiaci dali svojej fantázii voľný priebeh a niektoré sny o škole sú skutočne vtipné.

 

„V škole by sa mohlo učiť na tabletoch, keďže knihy sú veľmi ťažké a časom si môžeš poškodiť chrbticu,“ povedala Melánia (6r.).  Roman (5r.) si školu predstavuje naozaj originálne: „Chcem, aby v areáli školy bol vodopád, letisko a veľa ihrísk.“ Niektoré deti by zdá sa privítali vrelší vzťah s pedagógmi: „Chcel by som pravidlo, že všetci učitelia by boli dobrí. Že by boli usmievaví a podali nám ruku. Že by sa nehanbili, že my sme Rómovia,“ povedal Ľudovít (5r.) a jeho rovesníčka Lucia by tiež privítala bližší vzťah s učiteľmi či učiteľkami. „Ja by som chcela mať takú pani učiteľku, aby keď ma vidí, aby ma pozdravila a podala mi ruku. Aby boli všetci učitelia takí.“ Jeden zo žiakov si zase zaželal, aby učiteľom bol školník. Iný by chcel plno lásky a plno učenia v čistej triede.

 


O programe
Teach for Slovakia ako nezávislá občianska iniciatíva je súčasťou medzinárodného programu Teach for All, ktorý úspešne funguje vo viac ako 30 krajinách sveta s jednotnou víziou – zlepšiť kvalitu školstva a znižovať nerovnosť v prístupe k vzdelaniu tak, aby raz všetky deti mali vzdelanie, ktoré im dá šancu v živote uspieť. Program sa snaží pritiahnuť najtalentovanejších absolventov univerzít, aby predtým, než naštartujú svoje kariéry, išli najskôr na dva roky učiť do škôl v najťažších podmienkach. V dlhodobom horizonte buduje zo svojich „absolventov“ komunitu budúcich lídrov, ktorí zažili fungovanie školstva na vlastnej koži a ako úspešné osobnosti v biznise, médiách, politike či školstve sa budú spoločne usilovať o zreformovanie systému vzdelávania na Slovensku.
Viac informácií nájdete na stránke www.teachforslovakia.sk a tiež na Facebooku.
Čítajte viac o téme: Lepšie školstvo, Umenie
Zdieľať na facebooku