Zvyky vysoko produktívnych študentov

  Foto: Bigstock

Prístup študentov sa rôzni od študenta k študentovi. Sú takí, ktorí si myslia, že čím viac času denne venujú štúdiu, tým lepšie budú ich známky a študijný pokrok. Potom sú študenti, ktorí vsádzajú svoju budúcnosť na šťastie. Prezrú si len určitú časť učiva a jednoducho dúfajú v šťastie. Poslednou skupinou sú študenti, ktorí nie sú vyslovene zaťažení iba na učebnice a zároveň to nie sú študenti zanedbávajúci štúdium. Je to skupina študentov, ktorí sa snažia študovať efektívnym spôsobom tak, aby nemuseli byť celý deň nad knihami, ale zároveň chcú mať dobrý prospech. Ak sa chcete zaradiť medzi nich, osvojte si ich študijné zvyky.

 

 

1. Nesnažte sa natlačiť všetko svoje štúdium do jednej fázy.

Miesto vyhradenia si veľkého množstva času na štúdium počas jednej fázy je lepšie si rozdeliť štúdium na viac študijných fáz, kratších, ale o to efektívnejších. Takto sa budete učiť dôslednejšie a účinnejšie.

 

2. Urobte si zo štúdia rutinu.

Neučte sa „náhodne“ a nárazovo. Urobte si denný plán, kedy a koľko sa budete učiť a dodržujte ho. Ísť sa učiť, „lebo sa vám práve chce“, nie je práve najefektívnejšie. Keď si ale naplánujete konkrétny čas začiatku štúdia, budete vedieť, že na vymedzený čas si už nemáte nič iné plánovať a na tento systém si postupne zvykne aj vaše telo.

 

3. Každá rutina má mať cieľ.

Keď už máte nastavený študijný rozvrh, je vhodné si stanoviť aj cieľ, ktorý chcete dosiahnuť. Len tak bude vaše štúdium efektívne a účinné. Preto si napríklad stanovte, že za jednu študijnú časť si vytýčite 10 príkladov z matematiky, naučíte sa 20 nových slovíčok z cudzieho jazyka alebo si na biológiu pozriete latinské názvy 10 rastlín a živočíchov. Takto to budete robiť pravidelne každý deň. Ak sa budete svojho plánu držať, nemôže sa vám stať, že sa na skúšku nestihnete dostatočne pripraviť.

 

4. Neprokrastinujte.

Je to veľmi ľahké a zradné. Neodkladajte svoju študijnú fázu na neskôr z dôvodu nedostatku záujmu učiť sa práve v daný moment alebo nálady robiť iné veci či jednoducho preto, že je daná úloha náročná. Jedna vec, ktorú študenti s efektívnou metodikou štúdia nerobia, je prokrastinácia. Tá vám zabráni urobiť úlohu čo najlepšie. Potom ešte nebudete stíhať, budete sa ponáhľať a zhon vedie k chybám, ktorým sa chcete určite vyhnúť.

 

5. Začnite s najťažším učivom.

Keďže najnáročnejšia úloha si bude vyžadovať čo najviac energie, začnite práve ňou. V momente, ako dokončíte najťažšie úlohy, ostanú vám už len tie ľahšie, ktoré bude oveľa jednoduchšie dorobiť. Ak robíte ako prvé ťažké úlohy, vtedy je vaše štúdium naozaj efektívne. Ak by ste to robili v opačnom poradí, miniete si najväčšiu energie na ľahšie úlohy a ostane jej vám už menej na tie ťažšie. Ich dokončenie vám potom bude trvať omnoho dlhšie.

 

6. Počas štúdia sa nerozptyľujte.

Všetci sa niekedy niečím ľahko rozptýlime. Či už je to televízia, videá na youtube alebo sledovanie noviniek na facebooku. Sú študenti, ktorí sa ľahšie učia pri hudbe, jemnej či hlasnejšej. Ak ste počas štúdia vyrušovaní a rozptýlení, strácate myšlienkovú niť a neviete sa dlhšie sústrediť na kontinuálne štúdium, to vedie k neefektivite. Nájdite si tiché a pokojné miesto bez televízie a najlepšie urobíte, ak si obmedzíte aj internet, ak ho nepotrebujete práve k štúdiu.

 

7. Skúste sa učiť skupinovo.

Ak študujete v páre alebo viacerí, môžete sa rovno spýtať na pomoc, ak niečomu nerozumiete, úlohy tak vyriešite rýchlejšie. Ak sa ale jednotliví študenti neprichystajú na skupinové štúdium, stáva sa z takého typu štúdia neefektívne štúdium. Vyskúšajte si učenie osamote, ale aj v skupine a vyberte si tú najlepšiu možnosť.

 


Zdroj: educationcorner.com

 

Čítajte viac o téme: Efektívne učenie
Zdieľať na facebooku